Wat je absoluut moet weten voordat je een elektrische bakfiets koopt

Wildride kinderdraagzak

 

We gaan er niet over liegen: elektrische bakfietsen zijn niet goedkoop in de aanschaf. Des te belangrijker is het voor jou om te weten welke opties er zijn voordat je een bakfiets koopt. Geen zorgen, we helpen je. In dit artikel vertellen we je wat je absoluut moet weten voordat je je keuze maakt.

Wat leren we je over elektrische bakfietsen?

We vertellen je in dit artikel:

 • Wat een bakfiets precies is;
 • Voor wie bakfietsen geschikt zijn;
 • Waar je op moet letten bij de aankoop;
 • En we vergelijken de bakfietsen in ons assortiment met elkaar.

We beloven je dat we al onze bakfietsen eerlijk en objectief onder de loep nemen. We geven de voordelen van ieder merk, maar ook de nadelen. Het belangrijkste is immers dat jij een goede keuze maakt bij het kopen van een bakfiets. De aankoopprijzen die we noemen in dit artikel geven de situatie van januari 2023 weer. Vraag in onze fietsenwinkels altijd eerst even de actuele prijs voordat je je bestelling plaatst.

Wat is een bakfiets?

Lovens cargo bikes België

Eerst beantwoorden we een belangrijke vraag: wat is een bakfiets?

Bakfietsen worden ook wel cargobikes genoemd. Het woord ‘cargobike’ wil zeggen dat het een fiets is met meer laadvermogen dan een normale fiets. Een cargobike kan dus ook een normale fiets zijn met een mand voorop. Ook kan een cargobike de vorm hebben van een longtailfiets. Maar als je een cargobike hebt met zo’n grote laadbak voorop, dan wordt het een bakfiets. De naam zegt het al, hè.

Steek je vervolgens ook nog een elektrische hulpmotor in die bakfiets, dan wordt het een elektrische bakfiets. Zo’n e-bakfiets heeft het voordeel dat het je bijna geen moeite kost om vlot vooruit te komen, zelfs met een volgeladen bak.

Samengevat: bakfietsen zijn fietsen met twee, drie of vier wielen die aan de voorkant een grote bak hebben. Daarin kun je van alles vervoeren: goederen, kinderen, huisdieren.

Bekijk het aanbod

Voor wie is een cargo- of bakfiets geschikt?

Urban Arrow Shorty kopen Antwerpen

Als we kijken naar de bakfietsen die bij De Geus worden verkocht, bestaat 50% van de kopers uit jonge gezinnen en 50% uit zelfstandigen.

 • Jonge gezinnen: Hier in Antwerpen gebruiken veel ouders met kinderen hun bakfiets als een stukje gezinsmobiliteit. Voor hen is de bakfiets binnen de stad een volwaardige vervanger voor de auto. Ze brengen de kinderen naar school met de fiets, gaan ermee boodschappen doen, brengen de hond ermee naar het park. Topkeuze voor gezinnen: Urban Arrow Family Performance Essential.
 • Zelfstandigen: Steeds meer schrijnwerkers, loodgieters, tuinmannen, dierenartsen en architecten gebruiken hun cargo- of bakfiets als vervoersmiddel tijdens het werk. Ze gebruiken de grote bak of het ruime laadplatform om hun materialen in te vervoeren. Topkeuze voor zelfstandigen: E-Bullitt Steps EP8.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische bakfiets?

Stel jezelf de volgende twee vragen. Houd je antwoorden in gedachten wanneer je het assortiment van een fietsenwinkel bekijkt.

1. Aan welke wensen moet de fiets voldoen? Wat wil je in je fiets vervoeren? Kinderen? Top, maar hoeveel plaats moet er zijn? En moeten die kinderen gewoon in de bak zitten, of moeten er bankjes zijn? Of misschien zelfs een kinderstoeltje voor de allerkleinste? En wil je goederen vervoeren? Super! Maar mogen die in een open bak liggen of moet er een afsluitbare klep zijn, met oog op regen en diefstal?

En hoe belangrijk is het fietscomfort? Een bakfiets met twee wielen heeft doorgaans beter stuurgedrag en een optimalere wendbaarheid dan een drie- of vierwieler. Daarentegen staat een drie- of vierwieler stabieler geparkeerd, wat handig kan zijn als de bak zwaar beladen is (wat bij zelfstandigen die goederen vervoeren nogal eens voorkomt).

 

2. Wat is je budget? Bakfietsen variëren enorm in prijs. Een elektrische bakfiets kost meer dan een niet-elektrische. En een bakfiets met allerlei accessoires (flightcase, kinderzitjes, tentje) is natuurlijk ook duurder dan een fiets zonder al die elementen. Een bakfiets van goede kwaliteit begint bij ongeveer € 2000 (zoals de Bakfiets.nl Cargobike Classic Short van € 1999). Dit gaat om een bakfiets zonder elektrische trapondersteuning. Wil je een e-bakfiets, dan betaal je voor een goed merk al gauw het dubbele (de elektrische Bakfiets.nl e-Cargobike Classic Long Steps is een betaalbaar instapmodel).

Eén kleine tip: Goedkoop is vaak duurkoop als het op bakfietsen aankomt. Je wilt tenslotte wel dat je fiets lang meegaat.

Vrijblijvend een ritje maken op een bakfiets naar jouw keuze?

Reserveer een testrit

Vergelijking van bakfietsen: voor- en nadelen van elk merk

We nemen de bakfietsmerken van Fietsen De Geus onder de loep. In het gamma van onze fietsenwinkels vind je bakfietsen van Urban Arrow, Riese & Müller, Lovens, Batavus, Bergamont, Bakfiets.nl, Muli en Bullitt. Voor ieder merk noemen we de voor- en nadelen en vertellen we ons favoriete model.

 

Fietsenwinkels Sint-Andries

Urban Arrow

Urban Arrow heeft sinds hun oprichting in 2010 een grote groep trouwe fans gekregen. En dat is niet alleen het geval in hun land van oorsprong, Nederland, maar ook hier in België. Hun elektrische bakfietsen behoren tot de absolute top als het komt op rijcomfort en afwerking.

Bekijk het Urban Arrow-aanbod

Riese & Müller bakfietsen Antwerpen

Riese & Müller

Als er één merk is dat de status ‘legendarisch’ heeft bereikt, dan is het Riese & Müller. Deze baanbrekende Duitsers staan aan de wieg van talloze innovaties en zijn over de hele wereld bekend vanwege hun onverwoestbare cargobikes.

 • Als e-bike én speed pedelec: Jij bepaalt hoe snel je wilt gaan op je Riese & Müller. Want vrijwel ieder model van R&M is verkrijgbaar als e-bike (maximaal 25 km/u) en als speed pedelec (45 km/u). Dat geldt dus ook voor hun bakfietsen, wat vrij uniek is in de fietsenwereld.
 • Prijzen: Een klein nadeel van Riese & Müller is de relatief hoge aanschafprijs, al is dit gerechtvaardigd als je de kwaliteit in ogenschouw neemt. Je betaalt € 6189 voor de 60 cm brede Riese & Müller Load 60 en € 6099 voor hun transportmonster, de Riese & Müller Transporter 85. Hun andere bakfietsen, zoals de inklapbare cargofiets Carrie, zitten qua prijs tussen deze twee uitersten in.
 • Onze favoriet: Voor gezinnen de Riese & Müller Packster 70 omdat deze cargobike een zacht ogende bak heeft die fijn aanvoelt voor je kindjes. Voor ondernemers raden we de Riese & Müller Transporter 65 aan. Deze bike is volledig te configureren naar jouw wensen.

Bekijk het Riese & Müller-aanbod

Elektrische bakfiets Lovens kopen Antwerpen

Lovens

Lovens heeft zich in slechts enkele jaren ontpopt tot een van de meest prominente bakfietsmerken van Nederland. Niet vreemd overigens, want deze robuuste fietsen zien er ondanks hun high-tech karakter toch zacht en vriendelijk uit. Ook bij ons in België zie je daarom inmiddels menige Lovens op de straten.

 • Groeit mee met je noden: Elke Lovens is modulair. Een regenhuif zodat je kids droog blijven? Een beugel waar je een Maxi-Cosi in kan klikken? Er zijn letterlijk tientallen accessoires beschikbaar, zodat je Lovens meegroeit met de behoeftes van je gezin. Ben je een ondernemer, dan is Lovens echter geen goede keuze. Hun modellen zijn echt uitsluitend op het familieleven gericht.
 • Prijzen: De Lovens Explorer 50 kost op het moment van schrijven € 5499 terwijl het duurste model, de Lovens Explorer 65 Auto, voor € 6099 gekocht kan worden.
 • Onze favoriet: Dat is de Lovens Explorer 65. Deze is slechts een paar honderd euro duurder dan de Explorer 50, maar je krijgt er maar liefst 15 cm extra breedte voor. Daardoor kan je drie of zelfs 4 kleine kinderen in de bak vervoeren.

Bekijk het Lovens-aanbod

Batavus Fier bakfiets Antwerpen

Batavus

Je bakfiets van Batavus groeit met je mee tijdens alle levensfasen. Wat het ook is waar jij waarde aan hecht: je fiets moet aansluiten bij jouw manier van leven. Batavus is daarom een echt familiemerk.

 • Veel personalisatie mogelijk: Een Batavus-bakfiets is uitgebreid aan te passen aan jouw gezinssituatie. Je kan er namelijk allerlei handige accessoires op laten plaatsen, zoals een regenhuif. Een nadeel van Batavus is echter dat ze een zeer beperkt aanbod in bakfietsmodellen hebben, en dat deze modellen alleen voor gezinnen (en dus niet voor ondernemers) geschikt zijn.
 • Prijzen: Onze ervaring is, dat je bij Batavus véél bakfiets voor je geld krijgt. Bij andere merken betaal je al rap een paar honderd euro meer voor een soortgelijke configuratie. De Batavus Fier 2 met een 500 Wh-motor en een Bosch CX-motor kost € 5049.
 • Onze favoriet: Simpele keuze (want er zijn niet veel andere opties): de Batavus Fier 2. Dit cargobeest heeft een fantastische krachtige motor, zodat je zelfs met een bak vol kinderen vlot vooruit geraakt.

Bekijk het Batavus-aanbod

Bergamont E-Cargoville LJ bakfiets Antwerpen

Bergamont

Bergamont is een Duits fietsmerk. Deze bouwers van robuuste fietsen zijn relatief nieuw op de Belgische markt, maar ze maken al sinds 1993 fietsen in Sankt Pauli, Hamburg.

 • Comfortabel, ook bij zware belasting: De combinatie van een krachtige Bosch Cargo Line-motor, een geïntegreerde Powertube-batterij en soepele rij-eigenschappen zorgt voor een gemakkelijke rit, zelfs onder zware belasting. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld ondernemers die goederen moeten vervoeren. Een nadeel van Bergamont is echter dat hun bakfietsgamma zeer beperkt is. Bovendien vinden wij dat hun bakfietsen vooral geschikt zijn voor vrachtvervoer. Je kan er weliswaar een houten kinderbak op laten plaatsen, maar deze heeft niet de zachte rondingen die je ziet bij gezinsmerken als Urban Arrow en Lovens.
 • Prijzen: Hun enige bakfiets, de Bergamont E-cargoville LJ70, kost momenteel € 5599.
 • Onze favoriet: De Bergamont E-cargoville LJ70 uiteraard. En tot Bergamont meer bakfietsmodellen uitbrengt, zal dit onze favo blijven.

Bekijk het Bergamont-aanbod

Bakfiets.nl kopen Antwerpen België

Bakfiets.nl

Bakfiets.nl is een klassiek Nederlands merk. De naam zegt het al, nietwaar? Ze komen met twee of drie wielen, in elektrische en niet-elektrische versies. De fietsen van Bakfiets.nl zijn misschien wel het meest een oer-bakfiets, want ze hebben zo’n heerlijke houten bak.

 • Leuk weetje: Het toffe aan Bakfiets.nl is dat je hun modellen helemaal kunt laten aanpassen aan jouw wensen. Ander kleurtje? Geen probleem. Bankjes voor vier kinderen in de laadbak en een regententje erover? Kan ook. Of voor de werkmieren onder ons: laat een afsluitbare flightcase op de fiets plaatsen, zodat je al je materialen veilig opgeborgen houdt.
 • Prijzen: vanaf ongeveer € 2000 voor het basismodel tot ruim € 4895 voor een volledig uitgerust elektrische Bakfiets.nl e-Riksja.
 • Onze favoriet: sowieso een tweewieler en niet een driewieler. Tweewielers sturen natuurlijker en zijn minder zwaar. Ze voelen meer aan als een gewone stadsfiets. Laten we voor de Bakfiets.nl e-Cargobike Classic Short Steps gaan. Een oerdegelijke fiets en we vinden hem prachtig in petrolblauw!

Bekijk het aanbod

Muli Muskel

Muli

Muli is een relatief nieuwe bakfietsenfabrikant (ze zijn opgericht in 2016). Ondanks hun korte bestaan hebben ze al een ware revolutie in de cargobikewereld teweeg gebracht. Ze maken inklapbare bakfietsen die je kunt opvouwen tot de breedte van een normale fiets.

 • Opvouwbare bakfiets: Moet je spullen of kinderen vervoeren? Dan vouw je de bak uit en heb je een volwaardige bakfiets. Moet je alleen jezelf transporteren, bijvoorbeeld op weg naar je werk? Dan vouw je de bak weer in. De breedte en het rijgedrag zijn nu zoals bij een normale fiets. Aangenaam smal en flexibel dus. Ook handig overigens als de fiets thuis in de gang moet staan en je niet de hele hal wilt blokkeren!
 • Prijzen: Op het moment van schrijven heeft de niet-elektrische Muli Muskel een vanaf-prijs van € 2890. De elektrische Muli met Shimano-motor kost minimaal € 5130.
 • Onze favoriet: De elektrische Muli natuurlijk! De trapondersteuning maakt het fietsen zoveel aangenamer, zeker als je kinderen of een andere zware vracht vervoert.

Bekijk het Muli-aanbod

Harry vs Larry Bullitt Bluebird cargo bike

Bullitt

Larry vs Harry / Bullitt maakt de beste bakfietsen als we puur kijken naar stuurgedrag en wendbaarheid. Dit is te danken aan de relatief korte lengte van de fietsen en het lichte gewicht.

 • Flexibele fietsen: Je kunt je Bullitt krijgen als basismodel zonder opsmuk, maar je kunt hem ook volledig naar je hand laten zetten. Heb je een gezin met jonge kinderen? Laat kinderzitjes met gordels plaatsen. Laat een tent installeren om de kleintjes droog te houden bij slecht weer. Wil je als ondernemer je Bullitt inzetten voor je werk? Een fiets met flightcase zorgt ervoor dat al je spullen goed opgeborgen zitten!
 • Prijzen: De bakfietsen van Bullitt beginnen bij ongeveer € 3345 voor de niet-elektrische varianten en bij ongeveer € 5380 voor de elektrische.
 • Onze favoriet: Daar hoeven we niet lang over na te denken. Het is de E-Bullitt Steps 6100. Eerlijk is eerlijk, het is niet het goedkoopste model. Maar voor jonge gezinnen in de stad is het een volwaardige vervanger voor de auto. Je kan hem laten uitvoeren met bak en regenhuif, zodat je kinderen veilig zitten. Ben je een ondernemer, dan kan je hem uitbreiden met zakelijke accessoires.

Bekijk het aanbod

Financiering op een bakfiets? Het kan!

Thomas Vanderhoydonck van Fietsenwinkel De Geus

Voor iedereen die wel een bakfiets wil kopen, maar niet het hele bedrag in één keer kan of wil betalen, is er de optie van financiering. Zowel particulieren als professionelen kunnen een klein krediet aangaan om de kosten van een cargofiets te spreiden. De interesten voor zulke kredieten liggen bij alle banken vandaag de dag bijzonder laag. Via onze fietsenwinkels kan dat integraal geregeld worden via KBC Bank.

Lees alles over onze fietsleningen

Elektrische bakfiets kopen = onderzoek doen en uitproberen

Het vinden van jouw droombakfiets is een kwestie van veel onderzoek doen, zowel op het internet als in fietsenwinkels. We raden je absoluut aan om meerdere winkels te bezoeken en vele modellen te proberen. Stel vooral veel vragen: over de opties, over de kwaliteit van de onderdelen, over de prijzen, over de garantie.

Vraag in winkels of je proefritten mag maken. Want hoe kun je een goed besluit maken wanneer je niet eerst meerdere modellen hebt uitgeprobeerd? Bij Fietsenwinkel De Geus maken we het je makkelijk: je kunt online een proefrit reserveren.

Als er iets is waar je vragen over hebt, vertel het aan de mannen en vrouwen in onze fietsenwinkels in Antwerpen. Ze staan je met het grootste plezier te woord!

Reserveer een testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

 • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus