11 redenen waarom je gelukkig wordt van fietsen naar je werk of school

Riese und Müller Supercharger

 

Wat zijn de beste redenen om de fiets te nemen naar je werk of school? Wij bekeken wat de wetenschap schrijft over de voordelen van fietsen. Ook vroegen we onze klanten waarom zij graag met de fiets pendelen en namen we een duik in onze eigen ervaringen. Dit zijn de 11 beste redenen om de fiets te nemen naar het werk of naar school.

1. Je raakt overtollige kilo’s kwijt en krijgt een betere conditie

Fietsen naar je werk of school kan een geweldige manier zijn om af te vallen. Met fietsen verbrand je 400 tot 750 calorieën per uur, afhankelijk van het gewicht van de fietser, de snelheid waarmee je fietst en het type fiets dat je gebruikt.

Het zal ook geen verrassing voor je zijn dat fietsen je conditie verbetert. Als je momenteel niet regelmatig aan sport of andere vormen van lichaamsbeweging doet, zal het nemen van de fiets veel impact hebben op je conditie.

Het wordt jaar op jaar bewezen door miljoenen fietsers: fietsen is een vorm van lichaamsbeweging die gemakkelijk aan je dagelijkse leven is toe te voegen. Dat kan je van veel andere sporten niet zeggen.

Als je de fiets wilt gebruiken om overtollige kilo’s kwijt te raken, dan kan je altijd advies vragen in een fietsenwinkel in jouw buurt. Daar ontdek je welke fiets bij je past.

2. Fietsen is goed voor de economie

Fietsers zijn beter voor de lokale en nationale economie dan automobilisten. Fietsers stoppen vaker om te winkelen, wat de lokale winkeliers ten goede komt.

Een Brits onderzoek heeft berekend dat als in Engeland het fietsgebruik toeneemt van de huidige 2% van alle verplaatsingen naar 10% in 2025 en 25% in 2050, dat de cumulatieve voordelen voor dat land tussen nu en 2050 £ 248 miljard bedragen, wat in 2050 jaarlijkse voordelen oplevert van £ 42 miljard.

Het is makkelijk voor te stellen dat toenemend fietsgebruik ook in België een grote positieve impact zal hebben op de economie.

3. Fietsen verkleint je invloed op het opwarmen van de aarde

Rekening houdend met het gemiddelde weggebruik van Europese automobilisten, de verschillende brandstoftypen, de gemiddelde bezetting en de emissies van de productie bij elkaar opgeteld, stoot autorijden ongeveer 271 gram CO2 per passagierskilometer uit.

Als je de bus neemt, verminder je je uitstoot met meer dan de helft. Maar als je je uitstoot nog verder wilt verminderen, neem dan eens de fiets.

De productie van fietsen heeft wel degelijk een impact op het milieu, dat ontkennen we niet. (Niet voor niet planten wij één boom voor elke verkochte fiets.) Wil je écht in de details gaan, dan moet je ook de klimaatimpact van de productie van het voedsel meetellen waar jij je energie uit haalt tijdens het fietsen.

Het goede nieuws is dat de productie van een fiets omgerekend neerkomt op slechts 5 gram per gereden kilometer. Als je de CO2-uitstoot van het gemiddelde Europese dieet optelt, dat is ongeveer 16 gram per gefietste kilometer, dan is de totale CO2-uitstoot per fietskilometer ongeveer 21 gram. En dat is meer dan tien keer minder dan een auto.

Fietsen is dus een goede manier om je invloed op de opwarming van de aarde te verminderen.

4. Fietsen zorgt voor schonere lucht in je leefomgeving

Niemand wil zijn deur uitstappen en verwelkomd worden door een verstikkende wolk van smog. Je auto laten staan en op je fiets stappen draagt ​​bij aan schonere, gezondere lucht. Momenteel wordt luchtvervuiling in verband gebracht met duizenden doden per jaar. In grotere landen zoals het Verenigd Koninkrijk loopt dat aantal zelfs op tot 40.000.

Laten we de lucht boven België proper houden. Op die manier kunnen we allemaal zonder zorgen inademen tijdens onze fietstochten. Antwerpen dankt je!

Wil je meer weten over de invloed van fietsen op je leefomgeving? Lees dan ons artikel Waarom jij als e-biker Antwerpen leefbaar houdt.

Koen Metsu fietst met Pieter en Thomas de fietsroute door Edegem. Benoit De Freine/Het Laatste Nieuws

5. Met de fiets verken je rapper de wereld om je heen

Als je met het openbaar vervoer reist, heb je beperkte (of geen) invloed op de dingen die je onderweg te zien krijgt. De tramlijn ligt nu eenmaal waar die ligt. Ook als je met de auto naar je werk of school gaat, is de kans groot dat je een vaste route neemt.

Maar door op de fiets naar je werk of school te gaan, geef je jezelf de mogelijkheid om een ​​andere route te nemen en op die manier de wereld om je heen te verkennen.

Misschien vind je een mooie buurt die je nog niet kende, of wellicht ontdek je een kortere weg. Reizen op de fiets geeft je veel meer mogelijkheden om te stoppen en foto’s te maken, om te draaien en achterom te kijken, of zelfs even een interessante zijstraat in te gaan.

Vergroot je wereld. Stap op de fiets.

Fietsroute Edegem

6. Fietsen is goed voor je geestelijke gezondheid

Uit een onderzoek onder meer dan 11.000 mensen bleek dat 91% van de deelnemers off-road fietsen als redelijk of zeer belangrijk voor hun geestelijke gezondheid beoordeelde. Dit is sterk bewijs dat fietsen een goede manier is om te ontstressen en je hoofd leeg te maken.

Je hoeft overigens niet eens off-road te gaan om de mentale voordelen van fietsen te ervaren. Het genoemde onderzoek ondervroeg weliswaar de meer avontuurlijke fietsers onder ons, maar het is algemeen bekend dat eender welke lichaamsbeweging goed is voor onze hoofdjes.

Duurzame-mobiliteit.be bevestigt dit:

Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit een positief effect heeft op je lichaamsbeeld en op je zelfvertrouwen in het algemeen. Af en toe de fiets nemen, heeft dus een positieve impact op je perceptie van jezelf.

Je kan zelfs zeggen dat je slimmer wordt van fietsen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het doen van lichaamsbeweging van matige intensiteit sommige aspecten van de cognitie verbetert, waaronder je geheugen, je redeneringsvermogen en je planningsvaardigheden. Ook heb je minder tijd nodig om taken uit te voeren.

Begin de fiets te nemen naar je werk of school en ontdek zelf of je mentale gezondheid erop vooruit gaat.

Thousand fietshelm Antwerpen

7. Je bespaart geld als je de fiets neemt

Hoewel er kosten gemoeid zijn met fietsen naar het werk of naar school, zijn de onderhoudskosten van een fiets veel lager dan van een auto.

Ben je benieuwd hoeveel je bespaart? Cyclescheme schat een besparing van ongeveer € 3500 per jaar als je elke werkdag de fiets neemt in plaats van de wagen.

Natuurlijk hangt je werkelijke besparing af van allerlei factoren. Doe je bijvoorbeeld je auto helemaal weg, of behoud je hem nog voor langere afstanden? Als je je auto aanhoudt, dan bespaar je natuurlijk alleen op brandstofkosten, niet op vaste maandelijkse kosten.

Maar durf drastisch te denken: misschien heb je geen auto (of geen tweede auto) nodig. Door een wagen minder te hebben, bespaar je op brandstof, belasting, verzekeringen, parkeerkosten en veel andere zaken. Het geld dat je bespaart kun je vervolgens investeren in duurzame dingen als nieuwe fietskleding en handige accessoires.

Overweeg je om je (tweede) auto weg te doen? Dan raden we je aan om de voordelen van een cargobike te ontdekken. Dankzij zijn grote laadbak is een cargobike ideaal voor het vervoer van kinderen, boodschappen of goederen.

Fietsen kopen Eilandje Antwerpen

8. Je bespaart tijd als je de fiets neemt

Voor velen is fietsen sneller dan reizen met de auto of het openbaar vervoer. Als je in een stad als Antwerpen woont en werkt kan je wekelijks uren tijd besparen door de tweewieler te nemen.

Ben je het beu om in de file te staan op weg naar je werk of naar school? Dat begrijpen we. Files zijn niet goed voor je mentale welzijn (we hadden het er al over) en ze zijn zeker niet goed voor het milieu. Als je voor je woon-werkverkeer de fiets neemt, hoef je niet langer in de file te staan ​​op dichtgeslibde wegen.

Mogen we je een tip geven voor een fietsmerk dat top is voor de pendelaar? Overweeg Norta, een Belgische fabrikant. Lees meer over hen in ons blogbericht 5 redenen waarom Norta één van de beste fietsenmerken van dit moment is.

9. Door te fietsen leef je langer

Een recent onderzoek naar woon-werkverkeer heeft uitgewezen dat mensen die met de fiets naar het werk gaan 41% lager risico hebben om door welke oorzaak dan ook te overlijden.

Uit een ander onderzoek onder 264.337 mensen bleek dat fietsen naar het werk gepaard gaat met een 45% lager risico op het ontwikkelen van kanker en een 46% lager risico op hart- en vaatziekten. Dit is in vergelijking met woon-werkverkeer met de auto of het openbaar vervoer.

Slechts 32 kilometer per week op de fiets kan het risico op coronaire hartziekten met de helft verminderen. Als dat als veel gefiets klinkt, dan willen we je direct geruststellen. Dit komt namelijk neer op slechts 3,2 kilometer naar je werk of school fietsen en dezelfde afstand weer terug naar huis.

Werknemers of studenten die de fiets nemen, nemen bovendien gemiddeld één ziektedag minder per jaar op dan niet-fietsers. Dit kleine detail bespaart ons land jaarlijks miljoenen euro’s.

Door te fietsen ben je niet alleen fitter, maar verhoog je tijdens je rit naar school of werk ook je vitamine D-niveau. Dit heeft bewezen voordelen voor je immuunsysteem, hersenen en botten. Bovendien geeft het je een natuurlijke bescherming tegen tal van ziekten en aandoeningen.

10. Fietsers werken beter

Als je fitter, gezonder en in betere conditie bent (en fietsen zorgt daarvoor, zoals we hebben gezien) dan presteer je beter op je werk.

Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig sporten, beter presteren dan collega’s die dat niet doen. Niet alleen jijzelf zal dat waarderen, maar ook je baas en collega’s.

Als je denkt dat je werkgever behoefte heeft aan gelukkiger, gezonder en productiever personeel (en waarom zou je werkgever dat niet hebben?), wijs hem of haar dan eens op de vele voordelen van fietsleasing.

11. Fietsers slapen beter

Slecht slapen is een stressfactor van de moderne tijd. Veel achter een beeldscherm zitten is hierbij een grote boosdoener. Slapen kan voor de moderne mens, simpel gezegd, een strijd zijn.

Een onderzoek van de Universiteit van Georgia onder meer dan 8000 mensen vond een sterke samenhang tussen cardio-respiratoire fitheid en slaappatronen. Een lager conditieniveau was gekoppeld aan zowel een onvermogen om in slaap te vallen als aan een slechte slaapkwaliteit.

Vaker fietsen is ons antwoord op dit probleem. Fietsen verhoogt de conditie en maakt het gemakkelijker om te vallen en in slaap te blijven.

Slaap zacht!

Nieuwe fietsers, maak een testrit

Ben jij momenteel nog geen fietser, maar denk je erover na om de stap te maken naar de tweewieler? Of ben je al een ervaren fietser, maar wil je een nieuwe fiets?

Kom een testrit maken bij Fietsen De Geus. Dat kan op meerdere locaties in en om Antwerpen.

We raden je aan om een afspraak te maken voor het maken van testritten. Dit is natuurlijk gratis en vrijblijvend. Met een afspraak kunnen we je garanderen dat we je direct kunnen helpen.

Reserveer een testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus