Gezinsfiets met een staartje: dit zijn de verrassende voordelen van longtail bikes

Longtail fiets Antwerpen
Gezinsvervoer voor de 21ste eeuw: de De Geus longtail fiets

 

De kinderen moeten naar school gebracht worden, boodschappen moeten worden gedaan, in het weekend wil je met het gezin een uitstap in de buurt maken… maar als stadsbewoner van de 21ste eeuw stap je daarvoor niet langer in de auto!

Een longtail fiets geeft je alle wendbaarheid en ecologische voordelen van een fiets – én de capaciteit van een kleine gezinsauto.

Wil je meer leren over dit wonderlijk handige gezinsvervoermiddel? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de longtail fiets en longtail e-bike!

Wat is een longtail fiets?

Een longtail fiets is een fiets met een extra lang frame.

Het is een variant van de cargobike, oftewel een fiets met extra draag- en laadcapaciteit. Dat garandeert dat je extra veel mensen of spullen kan vervoeren op je fiets.

Je zou een longtail fiets eigenlijk kunnen zien als een fiets met een oversized bagagedrager. Dat schept natuurlijk allerlei kansen:

  • De extra ruimte kan gebruikt worden voor het vervoeren van extra kinderen.
  • Je kan héél veel fietstassen (en dus boodschappen) kwijt op die superlange bagagedrager.
  • Zelfs sommige ondernemers in de stad kunnen een longtail fiets gebruiken als vervoersmiddel van zichzelf én hun spullen.

De voordelen zijn talrijk! Blijf lezen om ze allemaal te ontdekken.

 

De grote voordelen van een longtail fiets

Dat de longtail een handige fiets is, zie je in een oogopslag. Maar bij Fietsen De Geus kijken we graag naar de details. Laten we daarom de volgende cruciale vraag beantwoorden: welke voordelen heeft de longtail fiets precies allemaal?

Voordeel 1

Hoog draagvermogen tot 200 kg

Longtails hebben het draagvermogen van een volwaardige bakfiets. Op veel longtail bikes kan je tot 200 kilogram vervoeren!

Voordeel 2

De wendbaarheid van een normale stadsfiets

Waar traditionele bakfietsen met een houten laadbak nogal log kunnen zijn, is de longtail bike even wendbaar als een normale stadsfiets. Dat maakt het makkelijker om met je fiets door smalle stadsstraten te rijden.

Voordeel 3

Makkelijk op te bergen

Omdat een longtail in de breedte niet meer ruimte inneemt dan een gewone tweewieler, plaats je hem met het grootste gemak in je fietsenberging. Voor stadsbewoners die hun fiets noodgedwongen in de gang moeten plaatsen, is de longtail fiets een mirakel van ruimtelijke efficiëntie. Geen enkel ander transportmiddel met zoveel vervoeropties zet je zo gemakkelijk in je inkomhal!

Voordeel 4

Veel accessoires beschikbaar voor elke behoefte

Of je nu van plan bent om je fiets te gebruiken als kindertaxi, boodschappenkoets of zakelijk transportmiddel (of een mix van al die dingen), je weet altijd dat je longtail bike aangepast kan worden aan jouw noden. Er zijn tientallen accessoires beschikbaar, zoals bagagerekken voor de voorkant, kinderrekjes voor de voorkant, grote of kleine voetensteunen voor de achterkant, een on board navigatiecomputer en fietstassen. Vraag in onze fietsenwinkels vooral naar de opties voor het model dat jouw voorkeur heeft!

Voordeel 5

Verkrijgbaar in veel prijsklassen

Omdat er meer en meer merken bijkomen die longtail bikes maken, komt er ook steeds meer variatie in het aanbod. Van niet-elektrische longtails die niet meer kosten dan € 1300 tot top of the range elektrische longtail fietsen die voor ruim € 4000 de winkels verlaten: er is tegenwoordig meer keuze dan ooit. Omdat accessoires optioneel zijn, betaal je bovendien alleen voor dat wat je écht nodig hebt.

Longtail bikes Antwerpen
De Veloe Multi Shimano Steps, een solide elektrische longtailfiets

De 3 nadelen van longtail fietsen

Zijn er ook nadelen aan longtail fietsen? Natuurlijk, daarin moeten we eerlijk zijn:

  1. Op een longtail fiets pas je niet met je partner én twee kinderen. In een auto pas je natuurlijk wel met je hele gezin.
  2. Longtail fietsen zijn niet goedkoop. Ons voordeligste model, de niet-elektrische Veloe Multi, kost € 1870. Dat is een hogere prijs dan een gemiddelde standaardfiets. Gelukkig kan je ook je fiets op krediet kopen. De voorwaarden van fietsleningen zijn momenteel erg gunstig!
  3. Een longtail fiets wordt door de meeste mensen niet gebruikt voor lange afstanden. Wij vinden echter dat dat ook niet hoeft. De meeste gezinnen met een longtail fiets streven ernaar om hun wagen zo min mogelijk te gebruiken. En aangezien het merendeel van de ritten die je als gezin maakt minder dan 5 kilometer tellen, kan je een longtail perfect gebruiken om je aantal autokilometers tot een minimum te beperken. Sta er vooral ook even bij stil dat jouw longtail een pak voordeliger is in het gebruik. Benzine is duur, wat autorijden duur maakt. Zelfs een elektrische longtail fiets die je soms in het stopcontact moet opladen, zoals de Veloe Multi Bosch, brengt een fractie van de gebruikskosten met zich mee in vergelijking tot een auto.

Dat gezegd hebbende: wij spreken in onze fietsenwinkels in Antwerpen, Berchem en Edegem af en toe families die hun auto hebben kunnen wegdoen na het kopen van een longtail fiets. Ze gebruiken de fiets voor bijna elke rit. En mochten ze eens een keer iets verder weg gaan, dan komt een autodeelservice van pas.

Longtail fietsen plaveien de weg naar jouw autoloze toekomst!

Elektrische longtail fietsen

Longtail e-bikes, voor extra fietsgemak

Zoals we al zeiden, kan je longtail bikes ook als e-bike krijgen. De fiets is dan voorzien van een elektrische motor, die jou ondersteunt terwijl je aan het fietsen bent. Dat zorgt ervoor dat je zelfs met tegenwind, heuvelop en een zware vracht volledig moeiteloos vooruit geraakt.

Longtail e-bikes kosten natuurlijk meer dan de niet-elektrische modellen, want in die elektrische motor zit veel kostbare techniek. Is voor jou het trapgemak echter van groot belang, dan is de meerprijs misschien wel de moeite waard.

Om te ontdekken of je liever een niet-elektrische of elektrische versie hebt, raden wij je aan om beiden te proberen. Bij veel fietsenwinkels (ook bij ons) kan je gratis testritten maken.

Ik wil een testrit

Longtail reisfietsen

Op vakantie met je longtail cargobike

Ben jij iemand die ook op vakantie de fiets niet kan thuislaten? We benadrukten tot nu toe alleen het nut van de longtail in een stadsomgeving. Maar longtail cargobikes zijn ook een aanwinst voor iedere vakantiefietser.

Laad je tent en slaapzakken achterop en je zal ontdekken dat de wereld aan je voeten ligt. De Ardennen en de Belgische kust zijn in no time bereikt.

Waarom niet wat verder weg, naar de Moezel, de Alpen of Zuid-Frankrijk? Jij beslist. Voor inspirerende fietsvakantiefoto’s raden we je dit artikel aan: Met de VSF TX-400 voor vier maanden door Argentinië fietsen.

Hoe ver wil jij gaan met je eigen longtail reisfiets?

Bekende fietsenmerken die goede longtail fietsen maken

Er zijn tegenwoordig helaas nieuwe fietsenmerken op de markt die zeer goedkope longtails aanbieden die in kwaliteit ver onder de gerenommeerde merken scoren. Bij Fietsen De Geus weten we echter dat de prijs bepaalt of een longtail binnen jouw budget ligt.

Om het beste van twee werelden te hebben (betaalbaarheid én hoge kwaliteit) hebben we ervoor gekozen om weliswaar alleen de beste fietsenmerken aan te bieden, maar van die merken ook de voordeligere modellen te verkopen. Op die manier weten we dat een lager prijskaartje niet gelijk staat aan lagere kwaliteit.

 

Robuust van bij de oosterburen

Riese & Müller

Riese & Müller Antwerpen

Riese & Müller is A-klasse van de overtreffende trap: zeer solide frames, altijd superieure Bosch-motoren, alleen de beste accu’s. Om deze reden is dit merk bijvoorbeeld ook erg populair voor fietsleasing.

Hun longtailmodel, de Riese & Müller Multicharger, zal gegarandeerd de lieveling van je gezin worden.

Bekijk de longtail fietsen van Riese & Müller >

 

Zuid-Europese elegantie

Veloe

Longtail e-bike

Veloe maakt elektrische fietsen voor gezinnen. Wil je in de stad zonder stress op pad? Op de Veloe breng jij de kroost overal veilig naartoe. Deze Italiaanse fietsen zijn gemakkelijk te besturen en hebben een robuust en toch elegant design.

Een Veloe is een echte mobiliteitsoplossing in het steeds drukker wordend stadsverkeer.

Ontdek de longtail fietsen van Veloe >

 

Gebouwd in Hamburg

Bergamont

BERGAMONT E-CARGOVILLE LT EDITION

De knappe fietsen van Bergamont zijn steeds afgewerkt met de grootste zorg en hoogwaardige onderdelen. Zo gebruikt Bergamont steeds Bosch-middenmotors voor haar elektrische fietsen. Bosch levert de beste fietsmotoren. Punt.

Als je kiest voor een Bergamont, weet je dat je een fiets hebt die langer dan gemiddeld meegaat.

Bekijk de longtail bikes van Bergamont >

 

Kordate krachtpatser

Tern

Tern elektrische fiets kopen Antwerpen

Tern bouwt zeer solide fietsen met bijzonder grote capaciteit. Zwaar trappen behoort bovendien tot het verleden, want een fiets van Tern heeft altijd een krachtige elektrische middenmotor van het gerenommeerde merk Bosch.

Een overvloed aan eventuele accessoires (regenkap, kinderzitje, mandje, …) maken je Tern compleet.

Bekijk de longtail bikes van Tern >

 

Huismerk dall’Italia

De Geus

Longtail fiets Antwerpen

Ook ons immer-populaire huismerk, De Geus, kan met trots een longtailfiets aanbieden. Deze De Geus Longtail wordt gemaakt in de fabriek van Veloe, het reeds vermelde kwaliteitsmerk uit Arluno, Italië. Molto bene!

Een De Geus Longtail is beschikbaar in het zwart en is altijd (!) op voorraad.

Ontdek de De Geus Longtail >

 

Tern e-bike kopen Antwerpen
Met een Tern heb je comfortabel stadsvervoer voor jou én je kind (of, zoals op deze foto, een lading spullen)

De midtail fiets: wat is dat?

Naast de term longtail, zal je soms ook mensen horen praten over een midtail fiets.

Zoals de naam al suggereert, is een midtail fiets een tweewieler die qua framelengte tussen een normale stadsfiets en een longtail bike in zit.

Strikt genomen zijn bijvoorbeeld de fietsen van Veloe, die we eerder omschreven als longtails, eigenlijk midtail fietsen. Ze zijn namelijk niet zo lang als een Riese & Müller longtail of een Bergamont longtail. Om het voor onze klanten echter niet al te verwarrend te maken, scharen we alle bovengemiddeld lange fietsen gewoon onder de noemer ‘longtail fietsen’.

Longtail bikes steeds populairder als bedrijfsfiets

Meer en meer Belgische werkgevers begrijpen dat het een topidee is om hun collega’s op de fiets naar het werk te laten komen. Fietsen is immers milieuvriendelijk, wat positief afstraalt op het imago van het bedrijf. Bovendien is uit onderzoeken gebleken dat fietsende werknemers gelukkiger, gezonder en productiever zijn. Ook besteden ze minder tijd in files.

In onze fietsenwinkels zien we dat longtail fietsen een opmars maken als bedrijfsfiets. En dat is eigenlijk best logisch:

  • Veel longtails zijn elektrisch. Je bent dus sneller op je werk dan met een gewone fiets.
  • Je kan je longtail fiets in je privé-uren gebruiken als gezinsfiets.
  • Longtail fietsen zijn als leasefiets te nemen. Je kan als firma zelfs een investeringskrediet krijgen.

Ben je een werkgever en overweeg je de aanschaf van bedrijfsfietsen? Of ben je een werknemer en wil je je baas overtuigen? Ons zusterbedrijf Veloplan adviseert kmo’s in Antwerpen over elk aspect van bedrijfsfietsen.

Bezoek veloplan.be

Longtail fiets kopen in Antwerpen

Test een longtail fiets bij Fietsen De Geus

Heeft de longtail bike ook jouw hart gestolen? En zou je een keer zelf een rit willen maken op zo’n fiets? Dat kan!

Bij Fietsen De Geus in Antwerpen, Berchem en Edegem kan je helemaal gratis en vrijblijvend een testrit maken op de fietsen van jouw keuze.

We adviseren je om een reservatie te maken voor de testrit. Dit is niet verplicht, maar zo weet je zeker dat je direct geholpen zal worden in de winkel. Des te sneller zit je op het zadel van een longtail fiets!

Boek een gratis testrit   Bezoek onze winkels

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen De Geus