Ontwikkelingsdoelen VN

Menselijke winkels, mooie planeet

Fietsenwinkel Antwerpen De Geus-fiets

Als fietsenwinkelketen willen we zoveel mogelijk mensen uit hun auto krijgen. Om dit te bereiken, biedt Fietsen De Geus al sinds 1984 kwaliteitsfietsen aan tegen een eerlijke prijs. Deze aanpak leidt op directe wijze tot minder uitstoot van CO2.

Wij doen echter meer voor mens en milieu dan fietsen verkopen. Onze leidraad zijn de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties die in 2015 door 193 landen werden ondertekend. Deze doelen zijn vastgesteld om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug duurzaam te maken.

Blijf lezen, dan tonen we welke concrete acties Fietsen De Geus onderneemt om België én onze planeet op economisch, sociaal en ecologisch aspect beter te maken.

Bekijk onze initiatieven

Onze duurzame initiatieven

De Geus Plus | Go Forest | TEJO | Overige

De Geus Plus logo

 

duurzame fietsenwinkels

De Geus Plus

Ons sociaal project De Geus Plus geeft werkervaring aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor een heleboel mensen in ons land is het moeilijk een plek op de reguliere arbeidsmarkt te vinden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die nieuw zijn in België en nog niet goed Nederlands spreken.

Ook voor mensen met een sociaal turbulente achtergrond is het geen simpele klus om hier hun weg in te vinden. Zij kunnen eveneens bij De Geus Plus terecht. Tijdens een stage van meerdere maanden leren zij onder andere fietsen monteren en herstellen. Zo bouwen zij een cv op waarmee ze bij sollicitaties naar buiten kunnen treden. Momenteel zijn er een tiental stagiairs aan de slag bij Fietsen De Geus.

 

Welke duurzame ontwikkelingsdoelen halen we met De Geus Plus?

Go Forest logo

 

Go Forest donateurs België

Go Forest

Ondanks alle ecologische voordelen van de fiets, wordt er tijdens de productie van een tweewieler CO2 uitgestoten. Ook het vervoer naar fietsenwinkels heeft impact op het milieu. Om de hierbij vrijgekomen CO2-uitstoot te neutraliseren, planten wij via Go Forest per verkochte fiets 1 boom.

Go Forest plant in België, Armenië, Congo, Madagaskar, Roemenië en Peru uit naam van Fietsen De Geus jaarlijks duizenden jonge boompjes. Go Forest produceert voor elke geplante boom een blockchaincertificaat op basis van tijdstempels. Deze zijn via een app te bekijken. Zo bewijst Go Forest dat een certificaat legitiem is en op dat specifieke moment werd aangemaakt.

 

Welke duurzame ontwikkelingsdoelen halen we met Go Forest?

Tejo jongerenhuizen logo

 

TEJO Antwerpen jongerentherapie

TEJO

TEJO geeft gratis therapie aan kinderen en jongvolwassenen. Bij TEJO kunnen zij anoniem praten over dingen waar ze mee worstelen: angst, boosheid, verdriet, enzovoort. Vooral jongeren die niet met vrienden of familieleden over moeilijke onderwerpen kunnen praten, profiteren hier enorm van.

In één-op-één-gesprekken met een professioneel therapeut kan je je hart luchten. Er zijn inmiddels 20 TEJO-huizen in België en Nederland. Fietsen De Geus steunt het TEJO-huis in Antwerpen met financiële donaties.

 

Welke duurzame ontwikkelingsdoelen halen we met TEJO?

Overige duurzame actiepunten

  • Upway. Wil je je oude elektrische fiets verkopen? Dat begrijpen we, want soms is het tijd voor iets nieuws. Daarom werkt Fietsen De Geus samen met Upway. Wij nemen namens Upway jouw oude e-bike over. De prijs die Upway geeft voor je fiets, krijg je als korting op je nieuwe fiets uit ons assortiment. En Upway geeft jouw oude fiets een tweede leven. Dit is goed voor jouw portemonnee én voor het milieu.
  • Zonnepanelen. Het dak van ons hoofdkantoor en centrale magazijn in Mortsel is bedekt met zonnepanelen. Op die manier kunnen we onze qua oppervlakte grootste locatie duurzaam van stroom voorzien.
  • Duurzame websitehosting. WPorters, het hostingbedrijf van onze websites, gebruikt alleen Europese serverruimte die op hernieuwbare energie draait, zoals windenergie. Je verzaakt dus geen CO2-uitstoot wanneer je de websites van Fietsen De Geus, Veloplan of De Geus Dert13n bezoekt.
  • De Geus Academy. Duurzaamheid is ook investeren in mensen. Een paar keer paar jaar sluiten we onze winkels zodat heel ons team kan deelnemen aan De Geus Academy. Op deze dagen ligt de nadruk regelmatig op het mentale en fysieke welzijn van onze collega’s.
  • Evolutiegesprekken. Jaarlijks gaan we in gesprek met onze collega’s. Niet om hen te beoordeling, maar om hen te vragen hoe ze zich voelen: vinden ze het nog prettig bij Fietsen De Geus, spelen er dingen in hun privéleven waar ze hulp bij kunnen gebruiken, wat zou hun werkdag prettiger kunnen maken?

Icoon duurzaamheid

Vragen over onze duurzame initiatieven?

Wil je iets weten over het bovenstaande? Of ken je een interessant, duurzaam initiatief waaraan wij mee kunnen werken? Laat het ons weten. Wij horen graag wat je denkt over onze acties voor een betere wereld.

Contacteer ons

Fietsen de geus