Veilig en makkelijk op- en afstappen? Dit zijn de 11 beste e-bikes met zeer lage instap!

Riese und Müller Nevo
Het is makkelijk op- en afstappen op een fiets met een zeer lage instap, maar welke elektrische fietsen zijn de beste?

 

Zoek je een elektrische fiets met een heel lage instap? Goed idee, want op dit model kan je makkelijk op- en afstappen. Zeker voor ouderen of mensen die om andere reden minder mobiel zijn, verhoogt dit de veiligheid. Maar het zijn ook jongere mensen die, voor gemak en veiligheid, steeds vaker een fiets met een zeer lage instap kiezen. Laten we dus eens kijken welke e-bikes met lage instap de beste keuze zijn.

De beste elektrische fietsen met zeer lage instap

Hieronder zie je de elektrische fietsen met lage instap die, naar de ervaring van onze klanten en ons eigen team, de beste keuze zijn. Dit is gemeten naar hoe makkelijk het op- en afstappen is (hoe laag de instap dus is) en hoe goed de techniek en het comfort van de fiets in het algemeen is.

De vermelde verkoopprijzen zijn van augustus 2024.

 

Specialized Turbo Como 3.0 Low Entry

Specialized Turbo Como 3.0 Antwerpen

De Specialized Turbo Como 3.0 Low Entry heeft misschien wel de laagste instap die wij ooit hebben gezien bij een elektrische fiets. Dat maakt deze e-bike zeer geschikt is voor mensen die moeite hebben bij het op- en afstappen.

Ook fijn: deze fiets van Specialized heeft een vering bij het voorwiel en een redelijk rechte zithouding. Dit zorgt voor extra verhoging van het fietscomfort. De middenmotor geeft een stabiele krachtverdeling. Toch heeft deze Specialized, met zijn derailleurversnelling, ook een sportief kantje.

Verkoopprijs: vanaf €2800

Bekijk de Specialized Turbo Como

 

De Geus Electric

De Geus Electric

Ons huismerk De Geus mag niet in deze lijst ontbreken. Want onze De Geus Electric heeft absoluut een lage instap. Tel daarbij de vering bij het voorwiel op én het feit dat het stuur verstelbaar is, en je hebt een heel comfortabele fiets.

Goed om te weten: onze De Geus Electric komt uit de gerenommeerde fabriek van Norta. De term ‘huismerk’ staat in dit geval dus zeker niet gelijk aan ‘lage kwaliteit’.

Verkoopprijs: vanaf €2899

Bekijk De Geus Electric

 

Koga E-Nova

Koga elektrische fiets

Koga is een fietsenmerk met een reputatie die tot ver buiten Europa strekt. Dit Nederlandse merk levert immers altijd topkwaliteit. Zo ook met de Koga E-Nova, hun elektrische fiets met lage instap.

De middenmotor zorgt voor een stabiele krachtoverbrenging en de mooi weggewerkte accu garandeert een oogstrelend design. Deze e-bike combineert, kort gezegd, gebruiksgemak met esthetiek.

Verkoopprijs: vanaf €2999

Bekijk de Koga E-Nova

 

 

Batavus Finez E-Go

Weinig fietsenmerken zijn wereldwijd zo gekend als Batavus. Niet vreemd, want dit Nederlandse merk bestaat al ruim honderd jaar. Het zal daarom niemand verbazen dat ook zij e-bikes met lage instap in hun gamma hebben, de Batavus Finez E-Go Power en de Batavus Finez E-go Power Exclusive.

Deze elektrische fiets heeft voorvorkvering voor extra comfort. Tot slot mag ook het design vermeld worden: omdat de batterij stijlvol weggewerkt is in het frame, heeft de fiets een proper, modern uiterlijk.

Verkoopprijs: vanaf €3499

Bekijk de Batavus Finez E-Go

 

Dutch ID Flow

Dutch ID Flow

We geven heel eerlijk toe: de Dutch ID Flow heeft niet de allerlaagste instap. Toch willen we hem vermelden. Want deze e-bike combineert een (relatief) lage instap met een prachtig ontwerp. Deze Dutch ID is daarom een goede keuze voor mensen die makkelijk willen op- en afstappen, maar ook in stijl willen fietsen.

De Dutch ID Flow heeft geen voorvorkvering, maar daar staat tegenover dat de zeer brede banden veel oneffenheden in de weg opvangen. De riemaandrijving levert bovendien efficiënte krachtoverdraging en weinig onderhoud.

Verkoopprijs: vanaf €3499

Bekijk de Dutch ID Flow

 

Gazelle Grenoble C8 HMB

Gazelle Grenoble C5 HMB

Het 130 jaar oude kwaliteitsmerk Gazelle heeft niet alleen in thuisland Nederland, maar ook hier in België een uitstekende reputatie. Daar hebben ze in hun lange geschiedenis hard aan gewerkt, simpelweg door uiterst goede fietsen te bouwen. Dit vakmanschap zien we terug in het strakke design met zeer lage instap van de Gazelle Grenoble C8 HMB.

De Bosch Active Line Plus-motor levert een fijne hoeveelheid kracht. De rechte zithouding levert comfort tijdens de rit. Al met al krijg je met deze Gazelle véél fiets voor je geld.

Verkoopprijs: vanaf €3599

Bekijk de Gazelle Grenoble

 

Velo De Ville AEB 490

E-bike lage instap

De Velo de Ville AEB 490 is een e-bike met lage instap die regelmatig wordt gekocht door mensen die van langere fietstochten houden. Dankzij het lage frame is het makkelijk om regelmatig te stoppen tijdens je rit, wat fijn is als je een mooi plekje passeert waar je halt wilt houden. Leestip: Velo De Ville AEB 490 BELT, dé e-bike voor pendelaars en natuurgenieters.

Goed om te weten: de fietsen van Velo de Ville zijn helemaal op maat samen te stellen. Je tweewieler is dan helemaal afgesteld op jouw noden. Het is echter geen verplichting om zelf te configureren, want je kan ook gewoon een kant-en-klaar model uit ons gamma kiezen.

Verkoopprijs: vanaf €3775

Bekijk de Velo De Ville AEB490

 

Riese & Müller Swing

Riese und Müller Swing

De zachte, glooiende vormen en het vintage design zijn niet het enige dat opvalt aan de Riese & Müller Swing. Deze elektrische fiets heeft namelijk ook een heel lage instap die heel handig is voor stedelingen die veel op en af moeten stappen tijdens hun drukke dagen.

Riese und Müller bouwt volgens de hoogste standaarden. Reken dus op een krachtige Bosch-middenmotor, een riemaandrijving, een verende voorvork en meer technische snufjes. Laat je dus zeker niet misleiden door het retro-achtige ontwerp van deze fiets, want er schuilt een wereld van moderniteit achter.

Verkoopprijs: vanaf €4069

Bekijk de R&M Swing

 

Norta B-3040

Elektrische fiets lage instap

De Norta B-3040 is zonder twijfel een fantastische keuze wanneer je een e-bike zoekt waarin comfort en gemak optimaal verweven zijn. Dankzij de extra lage instap kan je zeer makkelijk op- en afstappen op deze Norta. De vering in de voorvork vangt bovendien oneffenheden in de weg op. En het hoge stuur dat relatief dicht bij het zadel staat geeft de fietser een comfortabele, rechte zithouding.

Nog niet overtuigd? Norta is een merk van eigen bodem, dus hoge Belgische kwaliteit in materialen en montage zijn een zekerheid.

Verkoopprijs: vanaf €4299

Bekijk de Norta B-3040

 

Riese & Müller Nevo4

Riese & Müller Nevo e-bike

Laag, lager, laagst: de Riese & Müller Nevo4 heeft een frame waar je bijzonder makkelijk op- en afstapt. Het moderne uiterlijk van deze elektrische fiets maakt direct duidelijk dat deze fiets hét rijwiel van de toekomst is. (En vooral: van jouw toekomst.)

De feiten liegen er niet om: een Bosch-middenmotor, een voorvorkvering, krachtige schijfremmen en een geïntegreerde batterij bevestigen dat je met een Nevo al je rijdoelen kan behalen.

Verkoopprijs: vanaf €4729

Bekijk de R&M Nevo4

 

Riese & Müller Homage

Riese & Müller e-bike kopen Antwerpen

Op vlak van e-bikes met zeer lage instap is de Riese & Müller Homage een van de comfortabelste keuzes. Deze fiets is namelijk niet alleen vooraan geveerd, maar ook in het midden en achteraan. Hobbels in de weg? Jij hebt er geen last van!

Is een maximum snelheid van 25 km/u niet snel genoeg voor je? Dan is de Homage ook beschikbaar als speed pedelec met lage instap.

Verkoopprijs: vanaf €6609

Bekijk de R&M Homage

Veel gestelde vragen over fietsen met lage instap

In onze fietsenwinkels in Antwerpen krijgen we regelmatig vragen over (elektrische) fietsen met lage instap. Graag beantwoorden we hieronder enkele van de meestgestelde vragen over dit onderwerp.

Is een fiets met lage instap hetzelfde als een damesfiets?

Een fiets met lage instap wordt inderdaad ook wel een damesfiets genoemd. Het zijn echter al lang niet alleen vrouwen meer die fietsen met lage instap kopen of leasen. Ook voor mannen biedt zo’n ‘damesfiets’ immers talloze voordelen, waarvan de belangrijkste uiteraard het gemak is bij het op- en afstappen.

 

Dutch ID Phantom
Een zogenaamde ‘damesfiets’ zoals deze Dutch ID wordt al lang niet meer alleen door vrouwen gekocht

 

Welke fiets kiezen ouderen het beste?

Ouderen zijn over het algemeen gebaat bij een elektrische fiets met lage instap. Dit model biedt voor senioren de grootste voordelen qua veiligheid, gemak en comfort.

Concreet heeft een e-bike met lage instap de volgende drie voordelen voor ouderen:

  1. Dankzij de lage instap kan je vaker stoppen op mooie plekjes. Omdat je makkelijk op- en afstapt, zal je tijdens je ritten sneller ergens stoppen. Stilstaan bij mooie landschappen en genieten van fijne rustpauzes worden een vanzelfsprekendheid wanneer je snel op- en afstapt.
  2. Je fietst makkelijker vanwege de elektrische hulpmotor. E-bikes hebben elektrische trapondersteuning via een kleine motor. Daardoor hoef je als senior lang niet zo hard te trappen als bij een normale fiets. Zelfs als je een heuvel op fietst of tegenwind hebt, kom je vlot vooruit. En je hoeft niet bang te zijn om onverhoopt te snel te gaan: elke regulier elektrische fiets is begrenst op 25 km/u.
  3. Op- en afstappen is veiliger met lage instap. Wanneer je geen hoge stang hebt waar je overheen moet stappen, wordt fietsen een pak veiliger. Vooral voor ouderen die misschien niet meer zo lenig zijn als vroeger, is dit een enorm pluspunt.

Ouderen kiezen dus best een e-bike met lage instap om aangenamer te fietsen en veiliger de rit te starten en eindigen.

 

Elektrische fiets ouderen senioren
E-bikes met lage instap zijn populair onder senioren vanwege de verhoogde veiligheid en het extra comfort

 

Zijn er ook niet-elektrische stadsfietsen met lage instap?

Ja, er zijn ook veel niet-elektrische stadsfietsen met een lage instap te koop. Deze tweewielers hebben dezelfde voordelen qua gemak en comfort als de hierboven vermelde e-bikes met lage instap, maar ze hebben geen elektrische hulpmotor.

Enkele populaire niet-elektrische stadsfietsen met lage instap zijn:

 

Batavus mamafiets
De Batavus Mambo is een niet-elektrische stadsfiets die binnen het genre mamafietsen valt

 

Bestaan er elektrische vouwfietsen met lage instap?

Ja, er bestaan ook elektrische vouwfietsen met een extra lage instap. Je ervaart daarmee het gemak van makkelijk op- en afstappen én je krijgt trapondersteuning tijdens je rit.

Eigenlijk heeft elke vouwfiets per definitie al een relatief lage instap, hetgeen een van de voordelen van elektrische plooifietsen is. Maar zelfs binnen dit genre zijn er extra lage exemplaren te koop.

In onze fietsenwinkels vind je plooifietsen van het Engelse merk Brompton en de Birdy van het Duitse merk Riese & Müller.

 

Brompton vouwfietsen België Antwerpen
De Brompton elektrische vouwfiets heeft standaard een relatief lage instap

 

Bestaan er speed pedelecs met zeer lage instap?

Ja, er bestaan speed pedelecs met een zeer lage instap. In de lijst hierboven noemden we al de Riese & Müller Homage, een fiets die zowel als speed pedelec (45 km/u) en als e-bike (25 km/u) verkrijgbaar is.

Er bestaan echter meer speed pedelecs met heel lange instap, zeker in het gamma van Riese & Müller. Veel van hun modellen zijn namelijk te koop in zowel een versie van 45 km/u als een versie van 25 km/u.

 

Riese und Müller Nevo4 elektrische fiets
Veel modellen van Riese und Müller, zoals de Nevo4, zijn te koop als speedelec en als e-bike

 

Waarom hebben veel elektrische fietsen met lage instap een middenmotor?

Middenmotoren geven de meest gelijkmatige, voorspelbare krachtoverbrenging van alle motorsystemen in fietsen. E-bikes met middenmotoren worden daarom als stabiel ervaren, wat bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Dit sluit uiteraard goed aan bij fietsen met zeer lage instap, die dikwijls worden gekocht door mensen die belang hechten aan een makkelijke, veilige rijervaring.

Er bestaan echter meer types elektrische motoren dan de middenmotor. Ook de andere twee types tref je soms aan in fietsen met een heel lage instap, al zouden wij dit niet direct aanbevelen. Hieronder verduidelijken we waarom.

Dit zijn de drie types elektrische motoren voor fietsen:

  1. Voorwielmotoren: Deze elektrische motor bevindt zich bij het voorwiel. Dit is doorgaans de goedkoopste oplossing en je vindt dit type motor daarom vooral op budgetfietsen. Het nadeel van voorwielmotoren is dat ze een soort trekkend gevoel aan de fiets geven die sommige mensen als instabiel ervaren.
  2. Middenmotoren: Deze elektrische motoren worden in het midden van de fiets geplaatst, bij de trapas. Dit zorgt voor een stabiele krachtoverbrenging die in de fietsenbranche als betrouwbaar en veilig wordt beschouwd.
  3. Achterwielmotoren: Een achterwielmotor bevindt zich, zoals de naam suggereert, bij het achterwiel. Dit zorgt voor een optimale krachtoverbrenging. Toch vinden niet alle fietsers een achterwielmotor prettig omdat dit type een stuwend, sportief gevoel geeft. De achterwielmotor is daarom een goede krachtgenerator voor bijvoorbeeld speed pedelecs, want bij dat soort fietsen draait alles rond snelheid maken. In een fiets met extra lage instap, die veilig en stabiel moeten zijn, is een achterwielmotor echter minder op zijn plaats.

 

Riese und Müller elektrische fiets zeer lage instap
Elektrische fietsen met lage instap, zoals deze UBN Six, zijn het veiligst met een middenmotor

E-bike met extra lage instap testen in Antwerpen

Natuurlijk is de ene e-bike met extra lage instap de andere niet. Wat jij als fietser prettig vindt, is anders dan wat een ander als aangenaam ervaart. Daarom is er maar één manier om te ontdekken welke elektrische fiets met lage instap bij je past: testritten maken.

In onze fietsenwinkels in en rond Antwerpen ben je daarom altijd welkom om ritjes te maken op de fietsen die je hierboven opgesomd zag. Samen met jou zoeken we een elektrische fiets die past bij jouw wensen en budget.

Boek je gratis testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus