Heb je wel echt de krachtigste Bosch-motor nodig in je e-bike?

Bosch-motor e-bike kiezen
Een Bosch Active Line CX-motor: voor veel e-bikes een té krachtige motor

 

Vraag aan een e-bike-expert wat het beste merk voor elektrische motoren is en je zal ‘Bosch‘ als antwoord krijgen. Het is echter een mythe dat je per se de allersterkste Bosch-motor nodig hebt. Vaak is dat helemaal niet nodig. De kracht van je motor moet passen bij de omgeving waarin je je elektrische fiets zal gebruiken.

Onze e-bike-specialist Nikolaz neemt vandaag alle Bosch-motoren onder de loep. Hij legt uit welke motor past bij welk type fietser, zodat jij een onderbouwde keuze kan maken.

Waarom is de motor zo belangrijk bij het kopen van een e-bike?

Bosch Active Line Plus

Wil je een betrouwbare, duurzame e-bike kopen? Dan is de elektrische motor een van de belangrijkste aspecten om op te letten.

Want het verschilt per motor hoeveel kracht (en dus fietsgemak) die geeft. En sommige merken van motoren hebben een betere reputatie dan andere: A-merken zoals het Duitse Bosch behouden simpelweg langer hun kracht.

Sommige fietsverkopers willen hun klanten echter weleens pushen om een e-bike met de allersterkste (en dus ook duurste) motor te kiezen. Dat vinden wij spijtig, want als je 99% van je tijd in een vlakke, stadse omgeving fietst, volstaat een minder krachtige variant. En die is dus een pak vriendelijker voor je portemonnee.

Welke aspecten zijn belangrijk bij het vergelijken van Bosch-motoren?

Verderop zullen we de 5 verkrijgbare Bosch-motoren vergelijken. Bij elk model vermelden we enkele belangrijke aspecten:

Het maximale vermogen. Dit wordt weergegeven in Newtonmeter (Nm). Je kan het vergelijken met het aantal paardenkrachten (pk’s) van een auto. Hoe hoger het aantal Nm, des te gemakkelijker trek je op uit stilstand en des te vlotter rij je die brug of heuvel op.

Het aantal Nm dat wij vermelden gaat uit van maximale trapondersteuning.

Maar let op: het vermogen van je e-bike-motor bepaalt niet je maximum snelheid. Een elektrische fiets zal altijd trapondersteuning bieden tot slechts 25 kilometer per uur, en een speed pedelec tot maximaal 45 kilometer per uur. Het vermogen (of het aantal Nm) geeft dus alléén aan hoe rap en hoe moeiteloos je die maximale snelheid kan bereiken.

De maximale snelheid van die de motor ondersteunt. Er bestaan elektrische Bosch-motoren voor e-bikes en voor speed pedelecs:

 • Bosch-motoren voor e-bikes: deze bieden ondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. Dat wil zeggen dat de motor boven die snelheid afslaat.
 • Bosch-motoren voor speed pedelecs: deze bieden ondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Deze slaan, zoals je mag verwachten, na die snelheid af.

Fietsmerken die de motor vaak gebruiken. We zien in onze branche dat bepaalde merken vaak kiezen voor bepaalde Bosch-motoren. We sommen op welke bekende merken welke motoren in hun e-bikes integreren.

Bosch e-bike motor kiezen
Een cargobike van Urban Arrow met een Bosch Cargo Line-motor

De 5 modellen elektrische motoren van Bosch

We bekijken per model wat het koppel is van de motor, of de motor gebruikt wordt in e-bikes (maximaal 25 km/u) of speed pedelecs (maximaal 45 km/u), en welke bekende fietsenmerken het model vaak gebruiken.

 

Active Line

Bosch Active Line e-bike motor

 • Vermogen: 40 Nm
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Vaak gebruikt voor instapmodellen van e-bikes

 

Active Line Plus

Bosch Active Line Plus

 • Vermogen: 50 Nm
 • Maximale snelheid: 25 km/u
 • Vaak gebruikt door Norta, Batavus, Velo De Ville (al is dit laatste merk configureerbaar, dus ook andere motoren zijn mogelijk)

 

Cargo Line

Bosch Cargo Line e-bike motor

 

Performance Line

Bosch Performance Line e-bike motor

 

Performance Line CX

Bosch Performance Line CX e-bike motor

 

Wat opvalt aan deze Bosch-motoren

Als je bovenstaande Bosch-motoren bestudeert, zullen enkele dingen je opvallen:

 • De naam staat er altijd op. Als je wilt weten welke motor er in een e-bike zit, hoef je alleen maar op de motor te kijken. Bij Bosch staat het model er altijd duidelijk opgeschreven.
 • Cargobikes en bakfietsen gebruiken niet alleen de Cargo Line-motor. Voor cargobikes en bakfietsen worden zowel de Bosch Cargo Line als de Bosch Performance Line CX gebruikt. Vreemd, zou je in eerste instantie denken, want waarom zouden fabrikanten niet altijd de Bosch Cargo Line gebruiken? Die is toch immers speciaal ontwikkeld voor cargo- en bakfietsen? Dit heeft eigenlijk gewoon met persoonlijke voorkeur te maken. Beide motoren geven 85 Nm aan vermogen. Het verschil is dat de Bosch Cargo Line altijd dezelfde gelijke mate van ondersteuning geeft, terwijl de Bosch Performance Line CX het vermogen middels een sensor aanpast op de hellingsgraad. Laatstgenoemde heeft daardoor een iets feller, sportiever karakter. Je zal met beide motoren een testrit moeten maken om te ontdekken wat je prettiger vindt fietsen. (De CX is overigens ook iets lichter, zodat je fiets een lager totaalgewicht krijgt.)
 • De Performance Line is er in twee varianten. Afhankelijk van of je een elektrische fiets of een speed pedelec hebt, zal je wel of niet de Speed-versie van de Performance Line in je tweewieler aantreffen. Zoals de naam al suggereert, wordt de Performance Line Speed alleen in speed pedelecs gebruikt. Deze versie biedt trapondersteuning tot 45 km/u in plaats van 25 km/u.

Hoe krachtig moet de motor van mijn e-bike zijn?

Longtail fiets Antwerpen

Op basis van de bovenstaande informatie kunnen we de volgende conclusies trekken:

 • Rij je op een cargobike (bakfiets of longtailfiets)? Een Bosch Cargo Line of Bosch Performance Line CX is de beste keuze voor jouw fiets. Deze motoren geven zeer veel kracht, wat je nodig zal hebben om met je zware fiets en zware vracht vlot vooruit te komen.
 • Rij je vaak lange afstanden (> 10 km)? Dan is de krachtigste motor, de Bosch Performance Line CX, wellicht een goede optie voor je.
 • Rij je vaak in heuvelachtige gebieden? Neem een e-bike met een Bosch Performance Line CX.
 • Is geen van bovenstaande vragen op jou van toepassing? Dan is een lichtere motor (dus de Active Line, Active Line Plus of Performance Line) waarschijnlijk meer dan genoeg voor je.

Het bovenstaande is uiteraard een generalisatie, zodat je grofweg een beeld krijgt van de juiste Bosch-motor voor jouw situatie. Uiteraard beveel ik je aan om tijdens je bezoek aan onze fietsenwinkels je noden uit te leggen aan onze specialisten. Dan geven we advies dat 100% op maat is van jouw situatie.

Ontdek ons fietsassortiment

Zijn er naast Bosch nog andere goede e-bike-motormerken?

Ja, die zijn er. Binnen het e-bike-assortiment van Fietsen De Geus vind je ook elektrische fietsen met motoren van de volgende merken:

Shimano e-bike motor

 • Shimano. Het Japanse merk Shimano is, net als Bosch, een zeer betrouwbare fabrikant van e-bikemotoren. De motoren van Shimano zijn gemiddeld echter wel iets minder krachtig. Het kost je dus iets meer tijd en moeite om je maximale snelheid van 25 of 45 kilometer per uur te behalen. Dit heeft gelukkig ook het positieve effect dat een Shimano-motor minder van je batterij vergt. Een fiets met een Shimano-motor doet daarom in de doorsnee langer met een volgeladen batterij.
 • Biactron. Biactron is een merk dat ontwikkeld is door fietsfabrikant Klever en uitsluitend voor hun eigen speed pedelecs wordt gebruikt. De Biactron-motor is een achterwielmotor, wat betekent dat de motor achterin de fiets zit. De Bosch- en Shimano-motoren die genoemd werden zijn allemaal middenmotoren, wat inhoudt dat de motor bij de trapas zit, in het midden van de fiets dus. Dit geeft een zeer stabiele rijervaring. Omdat Klever zijn Biactron-motor achterin de fiets plaatst, heeft een Klever een zeer sportief karakter. Een Klever behaalt daarom extreem snel de 45 km/u, maar niet iedereen houdt van het ‘stuwende’ gevoel van een achterwielmotor.

Kom je in een fietsenwinkel een e-bike tegen met een ander motormerk? Doe dan goed onderzoek naar de reputatie. Zoek online naar klantenreviews en onafhankelijke testresultaten.

Norta C-7040
De Norta longtailfiets heeft een Bosch Performance CX-motor, wat nodig is als je 3 kinderen moet vervoeren

✓ Een stap dichter bij je eigen e-bike met Bosch-motor

Riese & Müller Antwerpen

E-bikes zijn een fantastisch vervoermiddel: je rijdt ermee langs alle files, je krijgt lichaamsbeweging zonder je extreem te vermoeien, je ontziet het milieu én je bespaart op dure brandstof.

Bosch is zonder twijfel het e-bikemotormerk met de beste reputatie, dus altijd een goede keuze. Kies echter niet blindelings de sterkste en dus duurste motor. Je fietsomgeving en -gedrag bepalen welke motor je nodig hebt.

Hopelijk heeft de bovenstaande informatie je een stapje dichter bij je keuze gebracht. Heb je toch nog vragen? Of wil je gewoon eens een paar gratis testritten maken op verschillende e-bikes? In onze fietsenwinkels in Groot-Antwerpen helpen we je met plezier verder.

Bekijk ons complete fietsenaanbod

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

 • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus