Dit legendarische Nederlandse fietsenmerk bestaat 130 jaar en wij presenteren hun evolutie

Gazelle fietsen historische advertentie

 

Niets is voor eeuwig, dat weet iedereen. Maar soms zijn er bedrijven die jaar na jaar (en zelfs eeuw na eeuw) doorgaan. Zo bestond er tot 2007 in Japan een bouwbedrijf dat maar liefst 1429 jaar heeft bestaan! Ook in de fietsenbranche zijn er oude reuzen. Geen van hen heeft uiteraard de extreme leeftijd van dat Japanse bedrijf, want de fiets bestaat pas sinds de achttiende eeuw. Toch zijn ook deze jubilarissen het vermelden waard. Er is bijvoorbeeld in Nederland een fietsenmerk dat in het jaar 2020 al 130 kaarsjes uitblies. Hun evolutie is een inspirerend stukje geschiedenis. Kijk je mee?

130 jaar fietsenmerk Gazelle: een tijdlijn

Weinig fietsenmerken zijn zo alom bekend als Gazelle. Niet alleen in thuisland Nederland is Gazelle een gekende naam, ook hier in België hebben duizenden mensen een tweewieler van dit legendarische merk. Misschien heb je er wel op leren fietsen of had je tijdens je eerste romantische uitstapje wel je geliefde op je bagagedrager? Wat jouw band met Gazelle ook is, hun evolutie over de jaren is fascinerend om te zien. Laten we eens een blik werpen op een beknopte tijdlijn.

 

Gazelle fietsfabriek 1920
De Gazelle-fietsfabriek in de Nederlandse gemeente Dieren (hier weergegeven in 1920) bestaat al ruim 130 jaar

 

1892: Gazelle wordt opgericht

Willem Kölling, een postbeambte in de Nederlandse gemeente Dieren, was in 1892 een van de eersten die voorspelde dat de fiets een belangrijke rol zou spelen in het mobiel maken van het Nederlandse volk. Samen met Rudolf Arentsen, een handelaar in kachels, startte hij een fietsenhandeltje. Over daadkracht geen gebrek bij Willem!

Het bedrijfje had toen nog niet de naam waaronder de wereld het zou leren kennen, maar ging door het leven als Arentsen & Kölling. Bovendien werden in die vroege jaren de fietsen uitsluitend uit Engeland geïmporteerd in plaats van ze zelf te produceren.

 

Gazelle fietsfabriek 1920
Een historische foto van de productieruimte van Gazelle

 

1902: De naam Gazelle wordt geïntroduceerd

In 1902 zag oprichter Willem Kölling tijdens een boswandeling plotseling een reebok oversteken. De snelle, sierlijke beweging van het dier bracht hem op het idee de naam Gazelle te gebruiken voor zijn fietsen. De merknaam Gazelle was geboren. Een Pietje precies zal ongetwijfeld opmerken dat de gazelle strikt gezien een ander dier is dan de reeën die in de Nederlandse bossen wonen, maar wij snappen de associatie. No worries, Willem.

Vanaf dat moment groeide Gazelle uit van een onderneming met twee werknemers tot een internationaal bedrijf met 500 collega’s.

 

Gazelle transportfiets 1924
Een transportfiets van Gazelle uit 1924. Vaak had dit type fiets een grote mand op de voorkant, waarmee bijvoorbeeld bakkers hun brood huis aan huis verdeelden

 

1920: Gazelle heeft een eigen fietsenwinkel in Antwerpen

Het exacte jaar waarop Gazelle in België verkocht begon te worden, weten wij niet. Wat wel zeker is, is dat het merk in 1920 een eigen fietsenwinkel had in Antwerpen. Die was gevestigd in de Montensstraat 86, een zijstraat van de Plantin en Moretuslei in Borgerhout. Deze prachtige brochure uit het Gazelle-archief is hier het bewijs van.

Het ouderwetse Nederlands in de brochure is smullen voor taalliefhebbers:

“Ons ernstig streven is er dan ook steeds op gericht het Gazelle rijwiel door keurige afwerking, degelijkheid en lichten gang aan ieders verwachting te doen beantwoorden.”

Als we dit lezen, beseffen we dat er sinds 1920 weinig veranderd is. Want een keurige afwerking, degelijkheid en een “lichten gang” (waarmee Gazelle bedoelt dat de fiets licht trapt) zijn nog steeds belangrijke speerpunten bij al hun fietsen.

 

Gazelle racefiets
Een van de pagina’s uit de “Gazelle Prijscourant” uit 1920 toont het model Tour De France, een racefiets waarvan menig vintage-liefhebber vandaag de dag zou watertanden

 

1935: Introductie tandem

Vanaf 1935 begon Gazelle te experimenteren met nieuwe fietsmodellen. Op Wikipedia lezen we bijvoorbeeld dat ze in dat jaar hun eerste tandem produceerden. Deze werd een groot succes. Dat snappen we, want samen fietsen is fijner dan alleen fietsen.

 

Gazelle oude tandem in hun fabriek in Dieren (Nederland)
Een oude tandem tentoongesteld in de Gazelle-fabriek

 

1938: Bouw van voertuigen met verbrandingsmotor

Vervolgens werd in 1938 begonnen met de bouw van eigen motorfietsen. Dit zou niet de laatste keer zijn dat Gazelle voertuigen met een verbrandingsmotor maakte. In 1950 introduceerden ze een fiets met kleine brandstofmotor, een zogenaamde snorfiets. In 1958 brachten ze een vierwielig bedrijfswagentje op de markt dat ideaal was voor leveringswerk. Je zou het de voorloper kunnen noemen van moderne elektrische vrachtfietsen, zoals de Urban Arrow Cargo en de Urban Arrow Tender.

 

Gazelle fietsen oude advertentie
Een vintage reclameposter van Gazelle

 

1964: Introductie van een vouwfiets

Je dacht dat de vouwfiets iets van de laatste jaren was, aangezien multimodaliteit pas sinds enkele jaren een wijdverbreide term is? Niets is minder waar. Al in 1964 introduceerde Gazelle de Kwikstep, een heuse plooifiets.

Qua design was deze vouwfiets wel heel anders dan de exemplaren die je tegenwoordig ziet rijden. Vandaag de dag heeft vrijwel elke vouwfiets kleine wielen. De Gazelle Kwikstep zag er echter uit als een traditionele Hollandse stadsfiets.

In het onderstaande filmpje van het Polygoonjournaal uit 1964 zie je hoe de Gazelle Kwikstep in slechts 40 seconden uitgeklapt werd.

 

 

1992: Gazelle krijgt het koninklijke predicaat

Ter ere van hun 100-jarig jubileum mocht Gazelle in 1992 het predicaat Koninklijk in ontvangst nemen van prinses Margriet. Deze onderscheiding, zo zegt Gazelle op hun website, zien ze als “een morele verplichting om te blijven innoveren”.

En innoveren hebben ze gedaan! Dankzij hun streven naar vernieuwing is Gazelle inmiddels Nederlands marktleider op fietsgebied.

Het eeuwfeest in 1992 viel overigens samen met de productie van de 8 miljoenste fiets. Tegen die tijd werden er elke 3 tot 4 jaar één miljoen fietsen afgeleverd. Een enorme prestatie die door weinig andere fietsfabrikanten geëvenaard werd!

 

Gazelle Orange
Een catalogusfoto uit 1999 van de Gazelle Orange, een populair model waarvan er nu nog steeds duizenden rondrijden

 

2005: Eerste elektrische fiets van Gazelle

In 2005 rolde de eerste elektrische fiets van Gazelle de fabriek uit, een Gazelle Easy Glider. Niemand minder dan Karla Peijs, de toenmalige Minister van Verkeer en Waterstaat, hielp op deze dag mee aan de productie van deze e-bike.

Alhoewel, was het écht de eerste elektrische Gazelle? Volgens deze bron kon Gazelle al in 1932, samen met vier andere merken, een nieuwe elektrische motor met batterij testen.

Dit experiment, dat werd gedaan in samenwerking met Philips, is uiteindelijk niets geworden omdat het systeem inferieur was ten opzichte van fietsen met verbrandingsmotor. Ook was de prijs van deze elektrische oerfietsen te hoog. Er werden desalniettemin 117 van deze Gazelles gemaakt. Gazelle zelf zal dit onsuccesvolle product misschien willen vergeten en het daarom niet op hun eigen website vermelden? Wij kunnen alleen speculeren.

Hoe het ook zit, wat wél zeker is, is dat 2005 het jaar van nog een andere mijlpaal: de 12 miljoenste Gazelle werd gebouwd!

 

Transportfietsen Antwerpen België
De Gazelle Miss Grace is een actueel fietsmodel dat teruggrijpt naar de designs van weleer

 

2011: Overname door de Pon Groep

In 2011 werd Gazelle onderdeel van de Pon Groep. Deze firma was oorspronkelijk vooral een auto-importeur. In de laatste decennia hebben ze echter grote stappen gezet in de fietsenbranche. Logisch uiteraard, want duurzaam vervoer heeft de toekomst.

Inmiddels behoren, naast Gazelle, onder andere ook de fietsmerken Cannondale en Urban Arrow en leasingmaatschappij Lease A Bike tot de Pon Groep. Ze verkopen deze fietsen, zo lezen we op hun website, “over de hele wereld, van Nederland tot Australië, van Duitsland tot Brazilië en van de VS tot Canada, China en het Verenigd Koninkrijk”.

 

Gazelle fabriek productiehal fietsen
De productiehal waar Gazelle vandaag de dag een groot deel van hun fietsen bouwt

 

2015: Koning Willem-Alexander opent vernieuwde fabriek

Op 3 september 2015 opende koning Willem-Alexander in Dieren de vernieuwde fabriek op de plek waar het bedrijf meer dan een eeuw eerder begon. Tussen de oude fabrieksgebouwen en het monumentale hoofdgebouw werd een nieuwe hal gebouwd voor extra montagecapaciteit.

Tijdens een rondleiding door de fabriek kreeg de koning uitleg van een van de 350 medewerkers van Gazelle. Ook maakte Willem-Alexander een ritje op een nieuw model e-bike over de testbaan. Een koning op de fiets? In fietsland Nederland is dat nog niet eens zo raar. Het is algemeen bekend dat niet alleen leden van het koninklijk huis, maar ook hooggeplaatste politici zich graag op de tweewieler verplaatsen. Als je ons niet gelooft, kan je in dit krantenartikel de foto’s bekijken.

Een klein stukje onschuldige ironie: toen de dochter van koning Willem-Alexander, prinses Amalia, in 2015 voor het eerst naar school fietste, was dat op een rijwiel van de grote concurrent Batavus.

 

Evolutie logo Gazelle fietsen
De evolutie van het Gazelle-logo

 

2024: Nieuw logo voor Gazelle

Om het merk voor te bereiden op de toekomst, kondigde Gazelle op 26 maart 2024 een nieuw logo aan. Hierboven kan je het logo bewonderen, wat als primeur kan gelden aangezien het ontwerp op het moment van schrijven nog bijna nergens anders te zien is.

Met deze vernieuwde huisstijl bevestigt Gazelle wat ze ook met hun fietsinnovaties bewijzen: dat hun lange geschiedenis zeker niet betekent dat ze op hun lauweren rusten. Ze laten aan jou als fietser en aan ons als fietsenwinkel zien dat ze helemaal klaar zijn voor de komende 130 jaar. Top!

 

Gazelle Makki Load bakfiets
De Gazelle Makki Load is een moderne bakfiets die perfect is voor gezinnen van nu

 

Jouw Gazelle-winkel in Antwerpen en omgeving

130 jaar geschiedenis… het is leuk om erover te lezen, maar nog beter is het om het in levende lijve te ervaren. Dat doe je in onze fietsenwinkels in Antwerpen. Hier kan je de innovatie die Gazelle heeft opgebouwd, ervaren tijdens gratis testritten.

Dus stap gerust eens bij ons binnen. We geven je met plezier advies over de modellen van Gazelle en ruim twintig andere fietsmerken. Wil je zeker zijn dat we je direct kunnen helpen en dat de fietsen van jouw voorkeur klaarstaan om te testrijden? Dan maak je best even een afspraak. Dit is in minder dan één minuut gedaan.

Boek een gratis testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus