Mamafietsen, papafietsen… wat wil dat zeggen en wat zijn de voordelen?

Mamafiets
Een kinderstoel aan het stuur én op de bagagedrager: deze Gazelle is een echte mamafiets!

 

Op de website van Gazelle kwamen we onlangs een leuke term tegen: mamafiets. We hadden deze term nog nooit gehoord. Verbaasd waren we dus toen we na wat googelen ontdekten dat ook Batavus deze uitdrukking gebruikt. Het zal een Nederlands ding zijn, zeker? Laten we dit woord eens in ons België introduceren. En meteen willen we een nieuw woord opperen: papafietsen.

Wat is een mamafiets?

Een mamafiets, ook wel een moederfiets genoemd, is een stadsfiets waar je gemakkelijk en veilig kinderzitjes op kan monteren. Kinderzitjes kunnen zowel aan het stuur als op de bagagedrager geplaatst worden. Bovendien heeft een mamafiets meestal een stuurslot, zodat het stuur niet draait wanneer de fiets met je kindje geparkeerd staat. Een dubbele standaard zit er tot slot ook vaak op, zodat je fiets stabiel kan staan.

Verderop in dit artikel vind je een checklist waarmee je kan testen of jouw huidige fiets aan alle eigenschappen van een mamafiets voldoet.

Kort gezegd: mamafietsen zijn speciaal ontworpen fietsen voor moeders (en vaders) die hun kinderen willen vervoeren. Deze tweewielers zijn daarom perfect voor het naar school of naar het kinderdagverblijf brengen van je pagadders. Ook plezierritjes door de stad of de natuur behoren natuurlijk tot de mogelijkheden. Een mamafiets is dus niet alleen een praktisch vervoermiddel, maar maakt ook quality time met je kinderen mogelijk.

De 8 voordelen van moederfietsen

Moederfietsen zijn niet alleen geschikt voor het vervoeren van kinderen, maar bieden ook tal van andere voordelen ten opzichte van gewone stadsfietsen. We zullen hieronder de 8 voordelen noemen die ervoor zorgen dat mamafietsen een topkeuze zijn voor ouders.

 

Voordeel 1: Hoge mate van veiligheid

Een van de belangrijkste voordelen van mamafietsen is de veiligheid die ze bieden. Deze fietsen zijn ontworpen met het oog op de veiligheid van zowel de ouder als het kind. Zo hebben ze een lager zwaartepunt en een stevige constructie, waardoor ze minder snel omvallen en beter in balans blijven.

Mamafietsen hebben ook vaak een stevige bagagedrager die geschikt is voor het vervoeren van kinderzitjes en andere accessoires. Sommige modellen hebben zelfs een ingebouwde veiligheidsbeugel om te voorkomen dat het kind van de fiets valt. Dit alles maakt mamafietsen een veel veiligere optie voor ouders die hun kinderen willen vervoeren dan gewone fietsen.

 

Batavus mamafiets
Perfecte balans, zelfs geparkeerd: dat biedt een moederfiets van Batavus

 

Voordeel 2: Veel comfort

Naast veiligheid bieden mamafietsen ook veel meer comfort dan gewone fietsen. Zo hebben ze vaak bredere banden en een comfortabel zadel, waardoor het fietsen veel aangenamer is, vooral als je langere afstanden moet afleggen.

Bovendien zijn mamafietsen uitgerust met handige accessoires die het fietsen comfortabeler maken. Denk hierbij aan een verstelbaar stuur, een verstelbare zadelhoogte en een versnellingssysteem waarmee je gemakkelijker kan trappen en dus minder snel moe wordt.

 

In hoogte verstelbaar fietszadel
Comfort gegarandeerd met een in hoogte verstelbaar fietszadel

 

Voordeel 3: Bijzonder praktisch

Mamafietsen zijn ook zeer praktisch en bieden veel meer opbergruimte dan gewone fietsen. Zo hebben ze vaak een stevige bagagedrager die geschikt is voor het vervoeren van kinderzitjes, tassen en andere benodigdheden.

Sommige modellen hebben zelfs extra opbergruimte, zoals een fietsmand of fietstassen. Hiermee kun je makkelijk boodschappen, speelgoed of andere spullen meenemen zonder dat je je rugzak of tas hoeft te dragen.

 

Gazelle elektrische moederfiets
Superpraktisch: 2 kinderen op de fiets én spullen in het mandje vooraan

 

Voordeel 4: Goed voor je gezondheid

Mamafietsen zijn niet alleen handig, maar ook goed voor de gezondheid. Door regelmatig te fietsen, verbeter je namelijk je conditie en verbrand je calorieën. Bovendien is fietsen een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht.

Met een mamafiets kun je je kinderen meenemen en tegelijkertijd aan je eigen gezondheid werken. Door te fietsen in plaats van te rijden, bespaar je ook nog eens geld op brandstofkosten en verminder je de uitstoot van schadelijke gassen.

 

Moederfiets Antwerpen
De moederfiets is goed voor de gezondheid van jou en je kinderen

 

Voordeel 5: Beter voor het milieu

Mamafietsen zijn beter voor het milieu. Door te kiezen voor de fiets in plaats van de auto, draag je bij aan een schonere leefomgeving en verminder je je ecologische voetafdruk.

Mamafietsen zijn over het algemeen gemaakt van materialen die lang meegaan, zoals robuust staal of degelijk aluminium. Door te investeren in een goede mamafiets, kan je er jarenlang plezier van hebben en verminder je de noodzaak om steeds nieuwe fietsen te kopen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook geld op de lange termijn.

 

mamafiets Antwerpen
Houd je stad vrij van CO2-uitstoot met een moederfiets

 

Voordeel 6: Enorm veel flexibiliteit

Een ander voordeel van mamafietsen is de flexibiliteit die ze bieden. Zo kan je met een mamafiets gemakkelijk door smalle steegjes en drukke straten manoeuvreren. Hierdoor kun je makkelijk en snel op bestemmingen komen waar je met de auto niet kan komen.

Daarnaast zijn mamafietsen ook ideaal voor het combineren van verschillende activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld je kinderen naar school brengen en daarna doorfietsen naar je werk. Of je kan boodschappen doen en je kinderen meenemen zonder dat je een auto nodig hebt.

 

Moederfiets België Antwerpen
Praktisch stadsvervoer: de moederfiets brengt je naar elke plek

 

Voordeel 7: Perfect voor gezinsuitjes

Met een mamafiets kan je makkelijk gezinsuitjes plannen. Wil je een picknick organiseren in het park en je kinderen en picknickspullen meenemen op de fiets? Of een dagje naar het strand of het bos plannen en de fiets gebruiken om er te komen? Jouw moederfiets biedt uitkomst.

Mamafietsen zijn ook perfect voor het maken van fietstochten met het gezin. Zo kan je samen de omgeving verkennen en genieten van de buitenlucht en de natuur. Door regelmatig samen te fietsen, stimuleer je bovendien een gezonde levensstijl bij je kinderen en zorg je voor mooie herinneringen.

 

mamafiets België
De moederfiets is zeer geschikt voor leuke gezinsuitstapjes

 

Voordeel 8: Ook als elektrische mamafiets verkrijgbaar

Ben je dit allemaal aan het lezen en denk je: “Dat wordt hard trappen met al die kinderen op de fiets”? We drukken je op het hart dat je je geen zorgen hoeft te maken. Moederfietsen zijn namelijk ook als e-bike verkrijgbaar. Die tweewielers hebben een elektrische hulpmotor die trapondersteuning biedt. Daardoor hoef je een pak minder hard te trappen om toch vlot vooruit te komen. Zelfs met twee kinderen op je fiets én een mand vol boodschappen is je fietsrit bijna moeiteloos. Probeer het zelf eens.

Waarom geen papafiets?

Als fietsenwinkel willen we korte metten maken met het idee dat een mamafiets alleen voor mama’s geschikt is. Want hoe zit het met de papa’s? In onze fietsenwinkels werken tientallen papa’s en die gebruiken net zo goed de mamafiets. Daarom willen we graag duidelijk maken dat deze praktische fietsen net zo goed ‘papafiets’ genoemd mogen worden.

In feite zijn de voordelen van een mamafiets voor vaders net zo relevant als voor moeders. Moderne vaders willen net zo goed hun kinderen naar school brengen, boodschappen doen of gewoon een ritje maken met het gezin. Ook voor hen is de fiets daarvoor ideaal.

Kortom, hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, zijn mamafietsen in even grote mate papafietsen. Het zijn praktische, flexibele, comfortabele en duurzame tweewielers die perfect zijn voor iedereen, ongeacht het geslacht.

Fietsenwinkel Antwerpen fiets

Heb je een mamafiets nodig? Doe de test!

Wil jij je kind(eren) op de fiets vervoeren en twijfel je of je huidige stadsfiets hiervoor geschikt is? Als je op een van de onderstaande vragen ‘nee’ antwoordt, is het waarschijnlijk een goed idee om een nieuwe mamafiets te kopen.

Test: moet is wel of niet een nieuwe moederfiets kopen?
Heeft je fiets een lage instap? Ja/Nee
Heeft je fiets een stuurslot? Ja/Nee
Heeft je fiets een dubbele standaard? Ja/Nee
Heeft je fiets dikke banden? Ja/Nee
Heeft je fiets goede remmen? Ja/Nee
Heeft je fiets versnellingen? Ja/Nee
Heeft je fiets voldoende ruimte tussen het zadel en het stuur? Ja/Nee
Kom je met beide voeten bij de grond als je op je fiets zit? Ja/Nee
Heeft je fiets een bagagedrager die lang genoeg is? Ja/Nee

Antwoord je ‘nee’ op een van deze vragen, stap dan eens binnen bij onze fietsenwinkels in Groot-Antwerpen. We kijken samen met jou welke moederfiets past bij jouw noden en budget.

Onze adressen + uren

Conclusie: moederfietsen zijn top!

Mamafietsen zijn een geweldige keuze voor ouders die hun kinderen willen vervoeren en tegelijkertijd willen genieten van alle voordelen van fietsen. Ze zijn veilig, comfortabel, praktisch, gezond, duurzaam, flexibel en perfect voor gezinsuitjes.

Er zijn veel verschillende mamafietsen op de markt, dus het is belangrijk om er een te kiezen die past bij je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Zorg ervoor dat je een mamafiets kiest die past bij je lengte en die geschikt is voor het gewicht van je kind en andere bagage. In onze fietsenwinkels in Groot-Antwerpen helpen we je graag bij het maken van je keuze.

Als je op zoek bent naar een mamafiets, kan je het beste testritten maken op verschillende modellen. Zo zorg je ervoor dat je de mamafiets kiest die past bij jou en je gezin. Bij Fietsen De Geus is een testrit altijd gratis en vrijblijvend.

Ontdek ons fietsgamma

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus