Je e-bike tegen de zon beschermen? Zo voorkom je oververhitting! [7 tips]

Specialized Turbo Vado e-bike Antwerpen
Heb je een e-bike, dan is het belangrijk dat je hem tegen hoge temperaturen beschermt

 

Wanneer je thermometer 30 graden Celsius of hoger aangeeft, zoek je ongetwijfeld een schaduwrijk plekje op. Een ijsje erbij, misschien? Oververhitting tegengaan is altijd een slimme zet. Maar dat geldt niet alleen voor je lichaam, maar ook voor jouw e-bike. Profiteer daarom van deze tips om je elektrische fiets tegen de hitte te beschermen.

Tips om e-bikes te beschermen tegen de zon

Wil je op hete dagen goed voor je elektrische fiets zorgen? Pas dan zeker de onderstaande tips toe om oververhitting van je e-bike tegen te gaan.

Tip 1

Benut schaduwrijke fietsroutes

Door schaduwrijke plekken op te zoeken, voorkom je dat je batterij te heet wordt in de zomer. Plan je routes door het bos, via parken, of over door bomen omzoomde plattelandswegen.

Tip 2

Ga fietsen op winderige dagen

Weinig fietsers zijn fan van de wind. Wil je echter op een zonnige dag fietsen, dan is het goed voor je e-bike wanneer het ook waait. De wind zal je batterij en de rest van je elektronische systeem afkoelen, waardoor de kans op oververhitting kleiner wordt.

Tip 3

Fiets op koelere momenten van de dag

De zon is het meest intensief tussen 12u en 15u. Idealiter fiets je dus niet tussen deze uren. Wanneer dat mogelijk is, plan je je fietstocht daarom ‘s ochtends of ‘s avonds. Niet alleen voor je elektrische fiets is dit goed, maar ook voor jezelf (verder meer tips voor persoonlijke verzorging op hete dagen).

Tip 4

Parkeer je fiets in de schaduw

Staat je fiets buiten geparkeerd? Geef hem dan altijd een schaduwrijk plekje. Dit is niet alleen een topplan wanneer je de fiets in je tuin hebt staan, maar ook wanneer je tijdens een mooie fietstocht even pauzeert. Zo krijgt het elektronische systeem de kans om goed af te koelen, waardoor je fiets minder snel defecten zal hebben.

Tip 5

Laad de batterij pas op als deze is afgekoeld

Begint je batterij leeg te geraken? Dan is het tijd om hem op te laden. Wanneer de batterij echter heet is omdat die is blootgesteld aan de zon, kan je beter even wacht voordat je de oplader in het stopcontact steekt. Geef de batterij tijd om af te koelen. Pas als de batterij handwarm is, kan deze opgeladen worden zonder kans op beschadiging.

Tip 6

Laad de batterij niet volledig op

Wanneer het een zonnige dag is, laad je je batterij best niet helemaal op. Dit voorkomt oververhitting en daarmee onherstelbare schade. Een batterij is zeker te vervangen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen, nietwaar?

Tip 7

Wees voorzichtig met snelladers

Gebruik je een snellader? Slim, want daarmee kan je sneller terug op je fiets zitten. Op zeer hete dagen moet je echter voorzichtig zijn met deze apparaten. Snelladers hebben namelijk de neiging om heel warm te worden. Houd op zomerdagen daarom de temperatuur van je snellader goed in de gaten.

Dutch ID Flow - Riese und Müller Load - Antwerpen
Warme dag? Zoek schaduwrijke fietspaden op!

Fietsenwinkel Antwerpen fiets

Tips om gezond en comfortabel te fietsen op hete dagen

Minstens net zo belangrijk als de zorg voor je elektrische fiets, is de zorg voor jezelf. Wil je fietsen op zeer zonnige dagen? Je houdt jezelf gezond en comfortabel door de onderstaande tips toe te passen.

  1. Smeer je in met zonnecrème. Goed smeren is dé tip voor elke zomer! Zonnecrème gebruiken voorkomt niet alleen het tijdelijke ongemak van een verbrande huid, maar vermindert ook de kans dat je op lange termijn huidkanker krijgt.
  2. Fiets in de schaduw. Niet alleen je fiets zal de schaduw waarderen, ook jezelf. Of je nu voor je plezier of om praktische redenen de e-bike neemt, probeer je route altijd via schaduwrijke wegen en paden te laten gaan.
  3. Fiets in de wind. Wind zal je niet zozeer beschermen tegen zonnebrand, maar het kan wel de gevoelstemperatuur verlagen. Dit draagt bij aan je comfort tijdens een fietsritje.
  4. Doe je fietsrit niet tussen 12u en 15. Blijf uit de zon op de heetste uren van de dag. Fiets zo vroeg of juist zo laat mogelijk.
  5. Pauzeer in de schaduw. Maak je een plezierritje op de fiets? Pauzeren is belangrijk, zeker op hete dagen. Doe dit altijd in de schaduw.
  6. Drink voldoende water. Hydratatie is superbelangrijk op hete dagen. Door tijdens je fietstocht voldoende water te drinken, voorkom je uitdroging.
  7. Draag geschikte kleding. Als je fietst op warme dagen, geeft kleding van ademende stoffen het meest comfortabel. In fietsenwinkels kan je lichtgewicht, ademende fietskleding kopen van bijvoorbeeld katoen of linnen.

Je zal bemerken dat je dankzij deze tips niet alleen aangenamer fietst, maar ook op de lange termijn nare problemen met je gezondheid voorkomt. Schijnt de zon? Zorg dan extra goed voor jezelf!

De Geus Electric
Is het een warme dag? Blijf niet te lang in de zon!

Bescherm je elektrische fiets én jezelf

Zoals je inmiddels begrijpt, is het ongelooflijk belangrijk om je e-bike op hete dagen zo veel mogelijk uit de zon te houden. Dit voorkomt kleine en grote schade aan je elektrische onderdelen.

En wanneer je goed voor je geliefde tweewieler zorgt, mag je persoonlijke zorg zeker niet over het hoofd zien. Smeer je goed in met zonnecrème, blijf veel in de schaduw en drink voldoende water.

Door je aan deze richtlijnen te houden, kan je zeker zijn van een veilige, comfortabele fietstocht. Geniet van de zomer!

Nieuwe e-bike kopen

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus