Fietsen naar het werk: 7 Antwerpenaren tonen hun fiets en vertellen over hun woon-werkverkeer

Fietsen Antwerpen

 

Steeds meer Vlamingen kiezen de fiets om naar hun werk te rijden, blijkt uit onderzoek van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Inmiddels rijdt 20% van de werknemers met de fiets naar het werk. Het totale fietsgebruik in ons gewest is sinds 2005 zelfs met 80% gestegen! Overweeg je zelf om de fiets te nemen naar het werk, maar twijfel je of het iets voor jou is? We vroegen aan 7 collega’s, die allen in of rond Antwerpen wonen, welke fiets zij gebruiken en hoe hun dagelijkse pendelrit eruit ziet.

1. Lovens cargofiets

Caro: “Eerst langs school in Antwerpen, daarna doorrijden naar Mortsel”

Lovens Explorer elektrische cargofiets

De feiten in het kort:

  • Caro (32) rijdt op een Lovens Explorer S85
  • Brengt eerst Lou en Jean naar school, rijdt daarna door naar het werk
  • Afstand woon-werkverkeer: 11,6 km per dag

Caro, waarom kies jij een cargofiets voor woon-werkverkeer?

“Dat is eenvoudig te verklaren. Ik heb nood aan een fiets waarmee ik ook de kinderen naar school kan brengen. De school is op slechts een kilometer van ons huis in Berchem. Het zou onzinnig zijn om de auto te pakken om Lou en Jean weg te brengen. Je geraakt in de stad zelfs niet vooruit met de wagen.

Een elektrische bakfiets zoals deze Lovens biedt voor mij de veelzijdigheid die ik nodig heb. Dankzij de trapondersteuning kost het fietsen me bovendien nauwelijks moeite. Daardoor kom ik niet vermoeid op mijn werk in Mortsel aan.”

Ontdek Lovens Bekijk alle bakfietsen

2. Ridley racefiets

Kevin: “Ook naar het werk wil ik mijn passie voor de wielersport voelen”

Ridley Fenix racefiets

De feiten in het kort:

  • Kevin (34) rijdt op een Ridley Kanzo en een Koga Colmaro Allroad
  • Legt elke dag lange afstanden af tussen meerdere filialen
  • Afstand woon-werkverkeer: variërend, maar minimaal 30 km per dag

Kevin, waarom ben jij zo sportief uitgedost?

“Voor mij is mijn woon-werkverkeer meer dan een praktische rit. Ik heb een carrière als professioneel veldrijder en wielrenner achter de rug. Nu werk ik bij Veloplan als expert in fietsleasing. Deze switch betekent echter niet dat mijn liefde voor de wielersport minder is geworden.

Om die reden doe ik alle ritjes naar mijn werk en tussen onze verschillende filialen liefst op de sportfiets. Ik heb een racefiets van Ridley en een gravelbike van Koga. Afhankelijk van mijn stemming kies ik één van de twee. Hopelijk kan ik andere sportieve fietsers laten zien dat je echt niet op een e-bike hoeft te rijden naar je werk. Blijf trouw aan wie je bent.”

Ontdek Ridley Bekijk alle sportfietsen

3. Brompton plooifiets

Jan: “Ik wil mijn fiets in de tram of trein kunnen meenemen”

Brompton vouwfiets

De feiten in het kort:

  • Jan (46) rijdt op een Brompton H6RN vouwfiets
  • Hij combineert zijn fietsrit met het openbaar vervoer
  • Afstand woon-werkverkeer: 18 km per dag (waarvan 4 km op de fiets)

Jan, wat motiveerde jou om een opvouwbare fiets te kopen?

“Ik woon in de Seefhoek in Antwerpen en werk in een randgemeente van de stad. De afstand van 18 kilometer per dag leg ik liefst met het openbaar vervoer af. Ik woon echter op 1,3 km van het centraal station, en een goede bus- of tramverbinding tussen mijn huis en het station is er niet.

Om die reden kocht ik een vouwfiets. Ik fiets eerst naar het centraal station. Daar plooi ik de fiets op, zodat ze mee kan in de trein. Op mijn bestemming vouw ik hem terug uit en fiets ik de laatste kilometer naar mijn werk. Voor mij is dit heel praktisch.

Ik vind mijn Brompton overigens ook heel mooi. Ik heb hem bewust in de kleur racing green gekozen, ook al ben ik niet echt een racer!”

Ontdek Brompton Bekijk alle plooifietsen

4. Dutch ID Flow

Sofie: “Ik kom niet graag met een gezicht en rug vol zweet op mijn bestemming aan”

Batavus Finez E-Go

De feiten in het kort:

  • Sofie (25) rijdt op een Dutch ID Flow elektrische fiets
  • Ze rijdt dagelijks relatief grote afstanden in en rond de stad
  • Afstand woon-werkverkeer: variërend, maar minimaal 12 km per dag

Sofie, waarom is deze e-bike van Dutch ID jouw droomfiets?

“Voor mijn werk moet ik op veel verschillende locaties in Groot-Antwerpen zijn: ‘t Zuid, Berchem, Edegem, Schoten en alles er tussenin. Daarom is het voor mij belangrijk dat ik mij snel kan vervoeren. Ik wil niet in de file staan en heb geen zin om naar een parkeerplaats te zoeken. Daarom is een elektrische fiets voor mij de beste keuze.

Ook het gemak van de e-bike spreekt mij aan. Noem me een ijdeltuit, maar ik kom niet graag met een gezicht en rug vol zweet op mijn bestemming aan. Deze fiets heeft een elektrische motor van Bosch, wat garandeert dat ik nooit hard hoef te trappen. Zelfs met harde tegenwind is het niet zwaar trappen.

Waarom ik specifiek de Dutch ID Flow koos uit alle e-bikes die er bestaan? Vanwege het design. Ik hou van mooie dingen. Ook de zeer lage instap vind ik aangenaam, zeker wanneer ik een rok of kleedje draag. Dit fietsmodel combineert schoonheid met praktische eigenschappen. Exact wat ik wil!”

Ontdek Dutch ID Bekijk alle e-bikes

5. Riese & Müller Multicharger

Thomas: “Mijn longtail biedt ruimte voor de kinderen en is toch even smal als een gewone fiets”

Riese und Müller Multicharger

De feiten in het kort:

  • Thomas (34) rijdt op een Riese & Müller Multicharger Mixte longtailfiets
  • Hij wil zijn kinderen kunnen vervoeren, maar wil niet met de grote bak van een bakfiets rondrijden
  • Afstand woon-werkverkeer: variërend, maar meestal tussen 4 en 11 km per dag

Thomas, waarom geef jij de voorkeur aan een longtailfiets?

“Naar mijn mening is een longtail de perfecte hybride tussen een bakfiets en een gewone elektrische fiets. Je hebt de capaciteit van een bakfiets. Dat wil zeggen dat er met gemak drie kindjes op de zeer lange bagagedrager passen. Tegelijkertijd is de fiets niet breder dan een reguliere tweewieler.

Ik moet elke dag door smalle stadsstraten rijden, zowel voor mijn woon-werkverkeer als privéverkeer. Op die momenten wil ik niet de grote bak van een bakfiets hebben. Mijn vrouw Caro [zie eerste interview, red.] vindt dit overigens niet erg. We hebben dus zowel een Lovens bakfiets als een Riese & Müller longtail.

Deze twee fietsen geven ons zoveel mobiliteit dat we onze auto nauwelijks gebruiken. Alleen voor langere afstanden buiten de stad nemen we de wagen. Voor alle andere ritjes zitten we trouw op onze fietsen.”

Ontdek Riese & Müller Bekijk longtails

6. Achielle Basiel

Sam: “Een fiets mag voor mij simpel zijn, maar ik wil wel dat ze stijlvol is”

Achielle Basiel vintage retro stadsfiets

De feiten in het kort:

  • Sam (35) fietst op een Achielle Basiel lifestylefiets
  • Zijn werk is niet ver weg van zijn huis en hij legt bijna alleen korte afstanden af
  • Afstand woon-werkverkeer: 3 km per dag

Sam, is het toeval dat je op zo’n opvallende fiets rijdt?

“Zeker niet. Ik heb bewust een fiets gekozen die in het oog springt. Er is al genoeg saaiheid in het leven. Daarom was het liefde op het eerste gezicht tussen mij en Achielle. Dit Belgische fietsenmerk blinkt uit in handgemaakte retro lifestylefietsen.

De fiets is niet elektrisch ondersteund. Daar heb ik ook helemaal geen behoefte aan. Ik woon in en werk in Antwerpen, dus alle afstanden zijn kort. Mijn Achielle brengt mij altijd snel en zonder omwegen naar mijn bestemming. En ik als bonus houdt deze fiets mij fit!”

Ontdek Achielle Bekijk alle lifestylefietsen

7. Klever X-Alpha

Joni: “Voor een afstand van 44 km heb je de meest performante speed pedelec nodig”

Klever X-Alpha speed pedelec

De feiten in het kort:

  • Joni (30) rijdt op een Klever X Alpha 45 speed pedelec
  • Voor zijn lange woon-werkritten heeft hij een snelle fiets nodig met grote batterij
  • Afstand woon-werkverkeer: 88 km per dag

Joni, waarom is het voor jou belangrijk om snel te kunnen fietsen?

“Ik woon in Hamme in Oost-Vlaanderen en mijn werkplek is in de buurt van Antwerpen. Dit is een afstand van 44 kilometer enkele reis, oftewel 88 kilometer op een dag. Mijn speed pedelec van Klever bereikt in luttele seconden 45 km/u. En dat zonder grote inspanning. Deze fiets geeft me de kans om de auto thuis te laten staan.

Naast de snelheid is het bereik een motivatie geweest om een Klever te kopen. De X-Alpha heeft een reusachtige batterij van 1200Wh. Ik hoef dus niet bang te zijn dat ik onderweg met een lege accu kom te staan.

Neem ik soms de auto naar het werk? Jazeker, daar ben ik eerlijk over. Desondanks kan ik zeggen dat ik zeker de helft van al mijn ritten met de fiets doe. Dat bespaart mij een hoop filestress en het is beter voor het milieu. Mijn situatie bewijst dat ook mensen die ver buiten de stad wonen, fietsend naar hun werk kunnen komen.”

Ontdek Klever Bekijk alle speedelecs

Test jouw droomfiets vrijblijvend bij Fietsen De Geus

Leasefiets kiezen Antwerpen

Ben je geïnspireerd geraakt om ook de fiets naar het werk te nemen? Of fiets je al, maar ben je gewoon toe aan een nieuwe tweewieler? Fietsen De Geus helpt iedereen met plezier om zijn nieuwe droomfiets.

In onze fietsenwinkels in Antwerpen, Berchem, Edegem en Schoten vind je tientallen fietsenmerken voor alle budgetten. Ons advies en een testrit zijn uiteraard helemaal gratis en vrijblijvend.

Bezoek Fietsen De Geus

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus