Meet the team: Na een carrière als veldrijder werd Kevin Eeckhout expert in fietsleasing

Kevin Eeckhout

 

De carrière van een sportman kan abrupte wendingen nemen. Soms is een sporter door een blessure gedwongen zijn ambities op te geven. Bij Kevin Eeckhout verliep het echter anders: hij koos zelf om te stoppen als professioneel veldrijder. En om vervolgens een expert te worden in fietsleasing bij onze zakelijke afdeling Veloplan. Omdat we onze collega’s beter willen leren kennen, vroegen we Kevin om te vertellen over zijn fascinerende loopbaan.

Kevin, wanneer en hoe begon jouw carrière als veldrijder?

‘Ik was dertien. Een flamboyante nonkel van mij deed aan veldrijden. Ik mocht in de weekenden mee opdraven om zijn bevoorrading te doen en zijn fietsen aan te geven.

Die nonkel reed ook nog eens in de prijzen, dus ik keek enorm naar hem op. De prikkels om zelf te beginnen veldrijden waren groot.

Om mijn eerste fietsje te kunnen kopen begin ik te werken bij de planteur. Na een maand hard zwoegen kon ik mijn eerste fiets aanschaffen. Het was een omgebouwde wegfiets van Carrera, een legendarisch merk. Trotser was ik nog nooit in mijn leven geweest.’

 

Kevin Eeckhout
Na het winnen van de Ipswich National Trophy in 2012: ergens onder de modder schuilt Kevin Eeckhout (fotobron)

 

Spurtte je na aankoop van je eerste fiets in een rechte lijn naar het succes?

[lacht] ‘Nee, zeker niet. Ik werd in het begin van het kastje naar de muur gefietst. Ik had niet de perfecte anatomie voor veldrijden. Ik was een kleine, frêle jongen.

Maar door ongekend veel uren en passie in het veldrijden te steken, boekte ik vooruitgang. Na twee jaar heb ik mijn eerste wedstrijd gewonnen.

Uiteindelijk heb ik in mijn fietscarrière 55 wedstrijden gewonnen. Ik ben zeven keer Oost-Vlaams kampioen geweest. Ik werd twaalfde op het wereldkampioenschap. Geen slechte resultaten, al zeg ik het zelf. Zeker niet voor een mannetje waarvan men weinig verwachtingen had op vlak van veldrijden.’

 

Kevin Eeckhout wielrenner 2013
Naast veldrijden waagde Kevin zich ook aan wielrennen: hier won hij de Landskouter Koers 2013 (fotobron)

 

Waarom besliste je dat je wilde stoppen als veldrijder?

‘Ik ben vrij pragmatisch ingesteld. Ik wil dus vooruitgang voelen wanneer ik ergens tijd en energie in steek. Op een gegeven moment bemerkte ik echter dat ik geen stappen meer vooruit zette, ondanks uren trainen per week.

Dit haalde het plezier uit het meedoen aan wedstrijden en het zorgde ervoor dat de sport financieel niet langer haalbaar was.

Door op tijd te beslissen om een punt achter mijn sportieve ambities te zetten, kon ik achteraf nog steeds vreugde beleven aan fietsen.’

 

Ridley Fenix racefiets
Na zijn professionele wielercarrière in 2022: “Door op tijd te stoppen, kon ik het plezier in fietsen behouden”

 

Wat ben je gaan doen na je sportieve loopbaan?

‘Ik leerde een prachtige vrouw uit Schoten kennen en ben daarom vijf jaar geleden naar Antwerpen verhuisd. Omdat de fiets zo lang de focus van mijn leven was geweest, voelde het als een vanzelfsprekendheid om bij een fietsenwinkel te gaan werken. Dat was in het havengebied van Beveren.

Tijdens die job merkte ik al snel op dat de bedrijfsfiets in opmars was, mede dankzij de fiscale voordelen van fietsleasing. Als je gaat rekenen, concludeer je als werkgever al rap dat je met leasefietsen de loonkosten omlaag kan brengen.

Bovendien zijn bedrijfsfietsen goed voor je retentiebeleid: door fietslease aan te bieden, blijven medewerkers langer voor je werken.

Ook voor de werknemer zelf is een fiets vaak boven een auto te verkiezen: je hebt niet de stress van files, je blijft gezond, je bent zeker in de stad sneller op je bestemming. De medewerker verdient extra geld dankzij de verplichte fietsvergoeding.

Het leek mij een goede stap voor mijn toenmalige baas om hier actief op in te spelen. Ik stelde hem voor dat ik een zakelijke afdeling zou opzetten. Met die B2B-tak zouden we nog meer Antwerpse bedrijven op de fiets kunnen zetten.

Mijn ex-baas zag dat echter helemaal niet zitten. Verspilde moeite, vond hij. “Als een bedrijf zijn werknemers op de fiets wil zetten, zullen ze ons heus wel vinden,” redeneerde hij. Daar was ik het niet mee eens. Veel werkgevers kennen de voordelen van bedrijfsfietsen niet. Je moet proactief naar lokale kmo’s toe gaan om je evangelie te verspreiden.’

 

Kevin Eeckhout consulent fietsleasing
Kevin zag na zijn wielercarrière de potentie van bedrijfsfietsen en zette bij Fietsen De Geus de B2B-afdeling Veloplan op

 

Dus toen je vorige werkgever de potentie van bedrijfsfietsen niet zag, klopte je aan bij Fietsen De Geus?

‘Ik kwam op een fietsevenement bij toeval in gesprek met Thomas, de zaakvoerder van Fietsen De Geus. Tijdens een fijne babbel over de fietsenbranche liet hij vallen dat fietsenwinkels veel te weinig inspelen op de zakelijke markt. Dat is precies wat ik ook geconstateerd had.

Toen zijn we gaan praten over de mogelijkheden om binnen Fietsen De Geus een nieuwe afdeling op te zetten die bedrijven op de fiets zet. Dit was een gedachte waar Thomas al langer mee speelde, dus onze ontmoeting kwam op het perfecte moment.

Veloplan zag het licht. Het werd, als ik een momentje onbescheiden mag zijn, een succes. Al in de eerste zes maanden zetten we 489 Antwerpenaren op de bedrijfsfiets.’

 

Veloplan testevenement Aartselaar
Alternate in Aartselaar is een bedrijf dat in het eerste jaar van Veloplan door Kevin op de fiets werd gezet, waarna vele succesvolle cases volgden

 

Wat is de meerwaarde van Veloplan voor Antwerpse bedrijven?

‘Waar de grote Belgische leasingbedrijven alleen bereid zijn om proactief moeite te doen voor de grote multinationals, is Veloplan er voor de kmo’s en eenmanszaken. Het zijn de kleinere bedrijven met minder dan 50 werknemers die vaak niet weten hoe ze een fietsplan moeten opzetten. Bij de grote leasingbedrijven staan ze onderaan de prioriteitenlijst om degelijk advies te krijgen. Bij een bank aankloppen om de mogelijkheden van een fietskrediet te bespreken doen ze niet, want daar kruipt veel tijd in.

Veloplan is er om samen met kmo’s en eenmanszaken te kijken waar er op vlak van mobiliteit behoefte aan is. En die behoefte vullen we vervolgens in middels het leveren van fietsen en het geven van naservice.’

 

Testevenement bedrijfsfietsen groepsaankoop
Een belangrijke taak als mobiliteitsadviseur is het adviseren van werknemers over hun fietskeuze, zoals op dit testevenement van Stedelijk Onderwijs Antwerpen in Park Spoor Noord in 2024

 

Een zaakvoerder klopt bij je aan met de vraag om een fietsplan op te zetten: waar begin je, Kevin?

‘Samen met de zaakvoerder of de HR-verantwoordelijke zal ik eerst de mobiliteitsbehoefte in kaart brengen. Moet er een fietsplan komen waarbinnen elke medewerker zijn eigen pendelfiets kan uitkiezen? Is er nood aan vrachtfietsen om leveringen te doen? Misschien zijn poolfietsen, die tijdens werkuren ter beschikking staan voor het personeel, wel de oplossing? Zelfs de combinatie van een bedrijfswagen met een bedrijfsfiets kan een geslaagd idee zijn.

Tijdens de gesprekken scheppen we duidelijkheid over bedrijfsfietsen. We leggen de verschillen tussen fietslease en een fietskrediet uit. Ben je een zelfstandige, dan vertellen we eerlijk dat fietsleasing misschien niet de beste financieringsvorm is. Ook laten we met berekeningen zien hoeveel een leasefiets kost. Bovendien geven we antwoord op de vraag: welke soorten fietsen kan je in een fietsplan opnemen?

 

poolfietsen Gazelle Esprit met bestickering
Selfie bij de oplevering van poolfietsen van Immo De Meester, een Antwerps bedrijf dat zes stadsfietsen van Gazelle in hun gele huisstijlkleur liet wrappen

 

Welke manieren van financiering biedt Veloplan aan?

‘Er zijn drie financieringsvormen om bedrijfsfietsen aan te schaffen: directe aankoop, via een krediet, of via leasing. Die laatste optie is veruit het populairst.

Veloplan werkt samen met zeven leasingmaatschappijen: VDW FietsleasingKBC FietsleasingCyclis Fietsleasingo2o fietsleasingB2Bike FietsleasingLease A BikeUbike FietsleasingCycle Valley en Joule. We kunnen daardoor veel elke individuele case bekijken welke maatschappij de beste voorwaarden biedt.

Maar niet voor elk bedrijf is leasing de beste financieringsvorm: als de werkgever genoeg geld op de bank heeft kan hij de fietsen prefinancieren, er kan een groepsaankoop gebeuren, noem maar op.

Ook inventariseren we welke bijkomende infrastructuur nodig is: moeten we ook fietsenstallingen leveren, laadpunten aanleggen voor e-bikes of douches voorzien?

Wanneer we een duidelijk beeld hebben geschept van de mogelijkheden, houden we, als daar behoefte aan is, een testevenement. Daarop kunnen de werknemers kennis maken met de meest populaire merken en modellen.

Tot slot worden de bestellingen geplaatst voor de fietsen, die geleverd worden door Fietsen De Geus. Na oplevering staan we natuurlijk garant voor herstellingen en onderhoud.

Veloplan is, als je alles samenvat, een one stop shop en consulent voor fietsmobiliteit voor Antwerpse bedrijven.”

 

Fietslease Antwerpen
Met regelmaat organiseert Kevin op het hoofdkantoor van Veloplan en Fietsen De Geus informatiesessies voor Antwerpse ondernemers over het opstarten van een fietsplan

 

Voorzie je groei voor fietslease in België?

‘Zeker en vast. De auto gaat steeds duurder worden: je verzekeringspremies worden prijziger, brandstofprijzen rijzen de pan uit.

De bevolking van België is aan het groeien. We moeten kritisch nadenken hoe we de ruimte willen gebruiken: willen we nog meer autostrades aanleggen of gebruiken we de beschikbare ruimte liever voor gezondere doeleinden? De luchtkwaliteit moet beter om onze gezondheid te waarborgen. Het is een feit: als fietser houd je Antwerpen leefbaar.

De koopkracht gaat er ook niet op vooruit. Ik herinner me dat mijn vader vroeger met één inkomen een heel gezin kon onderhouden. Tegenwoordig moeten beide partners werken om in het levensonderhoud te kunnen voorzien.

Door al die zaken wint de bedrijfsfiets steeds meer aan belang. Het is daarbij essentieel dat Belgen de mindset van de jaren zeventig en tachtig van zich afschudden. Veel mensen zijn opgegroeid met de gedachte dat je het pas hebt gemaakt in het leven wanneer je alles met de auto kan doen.

Ons land moet een nieuwe mindset adopteren, waarbij we trots halen uit de duurzame zorg voor onze leefomgeving en onze gezondheid, en niet uit het bezitten van een gemotoriseerde metalen bak met vier wielen.

Ik ben zeker niet tegen auto’s. Wagens hebben voor bepaalde afstanden en doelen hun nut. Maar we kunnen het ons als individu én als maatschappij niet veroorloven om de komende decennia voor elk verplaatsing de auto te blijven nemen.’

 

Longtail fiets Antwerpen
Kevin op een longtailfiets van huismerk De Geus: ‘Op dit soort cargofietsen kan je twee of zelfs drie kinderen vervoeren en is een ware vervanger van een auto.’

 

Wat zou je tegen werkgevers willen zeggen die dit interview lezen en nog geen fietsleasing aanbieden?

‘Plan een afspraak met mij. Laat me je overtuigen met mijn integriteit en best cases. Andere kmo’s en eenmanszaken zoals die van jou gingen je al voor.

Ik begrijp met welke workload, verantwoordelijkheden en hindernissen werkgevers te maken krijgen. Met de juiste partners, waarvan wij er één kunnen zijn, zal je enorm ontzorgd worden wat betreft employer branding, duurzame mobiliteit, fiscale optimalisatie en aanwerving en retentie.

Om in fietstermen te blijven spreken: we geven je een goede wind in de rug bij het perfectioneren van je firma. En waarom zou je daar nee tegen zeggen?’

 

Antwerpen fietsleasing Urban Arrow
Kevin samen met de eigenaars van Frituur Drakenhof uit Deurne, een kleine kmo, bij de oplevering van hun gewrapte cargofiets van Urban Arrow

 

En als een werknemer wil leasen, maar zijn of haar baas biedt dit niet aan. Wat kan die persoon doen?

‘In dit geval kan ik je baas overtuigen, want de voordelen van een fietsplan zijn enorm.

Via onze tip tool kan je mij anoniem de gegevens van je werkgever bezorgen. Daarna rijd ik het gat wel dicht. Aarzel dus ook als werknemer zeker niet om in contact te treden met Veloplan.’

 

Leasefietsen Antwerpen
Manuchar, de logistieke dienstverlener uit Merksem, vroeg na het opstellen van een fietsplan bij Kevin een testevenement aan

 

Wat is je leukste herinnering aan het veldrijden? En wat is je fijnste herinnering aan Veloplan?

‘Toen ik twaalfde werd op het wereldkampioenschap in Hooglede zat ik samen in dopingcontrole met Peter Sahan, wat legendarische renner is geworden. Daarna mocht ik me douchen in de camper waar ook Johan Miseeuw en José De Cauwer een koffietje zaten te drinken. Het was een prachtige ervaring om in het bijzijn van mijn helden te zijn.

Bij Veloplan vond ik ons evenement met Sven Nys memorabel. Net als ik is hij een ex-veldrijder, met het verschil dat hij het natuurlijk een stuk verder geschopt heeft. Hij kwam op ons hoofdkantoor voor een zaal vol zaakvoerders vertellen hoe je onderneemt met de mentaliteit van een topsporter. Inspirerend! Niet alleen voor de aanwezigen in de zaal, maar ook voor mij als organisator. Ik bekijk nog af en toe de after movie op YouTube om die dag te herbeleven.’

 

Sven Nys
De afsluiting van een memorabele dag: Sven Nys (uiterst rechts) sprak voor Antwerpse zaakvoerders over het adopteren van een sportersmentaliteit bij het ondernemen en Kevin (uiterst links) modereerde de dag

 

Laatste vraag, Kevin: welke gelijkenissen zie je tussen veldrijden en fietsleasing?

‘Om succes te boeken en impact te maken draait het bij veldrijden en fietsmobiliteit rond één ding: met zo weinig mogelijk inspanning zo veel mogelijk resultaat boeken.

Bij zowel veldrijden als fietsleasing wil je positief in de aandacht komen. Als veldrijder zal je een uurtje in de modder ploeteren om op nationale tv te komen. Door fietsleasing aan te bieden krijg je als werkgever een financieel gezonder bedrijf met gelukkigere werknemers.

En zowel in de sport als in de bedrijfsmobiliteit zal je achteraf zien dat het de moeite waard was om er tijd in te steken.’

Volg Kevin op LinkedIn Bezoek veloplan.be

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus