Lange wachttijden voor fietsen: de redenen + wat we voor je kunnen doen

Gazelle Miss Grace kopen Antwerpen
Ideale voorjaarsrit: met de Gazelle Miss Grace naar de Antwerpse stadsparken

 

Ook klanten van onze fietsenwinkels in Antwerpen, Berchem en Edegem ervaren momenteel dat je soms iets langer moet wachten op de levering van een nieuwe fiets.

Waarom is de fiets ineens zo populair? En wat betekent dit voor jou als zoeker naar een droomfiets? We geven een woordje uitleg over de wereldwijde fietsenschaarste en laten we zien hoe je bij Fietsen De Geus tóch zo snel mogelijk geholpen wordt.

De oorzaak van de fietsenschaarste in Europa

Het is 2022 en België stapt massaal op de fiets. Wat zeggen we? Heel Europa doet dit! De fietsrenaissance begon aan het begin van de pandemie en heeft uiteindelijk geleid tot de huidige hoge verkoopcijfers van fietsen en fietsaccessoires. Er zijn twee redenen waarom uitgerekend tijdens de pandemie fietsen zo populair werd:

  • Vanwege de besmettelijkheid van het virus zijn mensen op zoek gegaan naar een veilig manier om op school en op het werk te geraken. Vooral degenen die voorheen het openbaar vervoer namen begonnen te kijken naar alternatieve vervoersmethoden.
  • Ook voor de vrije tijd hadden velen nood aan nieuwe opties, want met vrienden op café gaan of je lief meenemen naar de cinema ging niet meer.

Duizenden Belgen vonden de oplossing in de fiets. En niet alleen in België, maar in heel Europa is de vraag naar fietsen enorm gestegen.

 

Urban Arrow cargo bike Antwerpen
Een cargofiets van Urban Arrow is in coronatijden een veilige manier om je kind te vervoeren

 

Schaarste bij fietsenwinkels in heel België

Door deze gestegen vraag is er landelijk schaarste in bepaalde segmenten, zoals racefietsen, gravelbikes, mountainbikes en e-bikes. Ook bij vele populaire accessoires (helmen, pedalen, fietstassen, sloten) is er meer vraag dan aanbod.

Maar waarom is er schaarste? Waarom maken fietsfabrikanten niet gewoon meer fietsen? En waarom kopen fietsenwinkels niet simpelweg meer fietsen in?

Om die vragen te beantwoorden moeten we kijken naar de gebeurtenissen van de laatste jaren.

Door de eerste toename van de vraag naar fietsen in de zomer van 2020 zijn veel dealers beginnen hamsteren. Voornamelijk spelers in het buitenland trekken van de grote internationale merken (zoals Scott, Bergamont, Koga en Gazelle) stock weg.

We geven toe, ook bij Fietsen De Geus hebben we serieuze voorraden ingeslagen van bepaalde modellen. Ook wij willen immers zo veel mogelijk mensen kunnen blijven helpen. Informeer gerust eens naar onze fietsen op voorraad. Maar door het massale hamsteren in het hele land is het het nabestellen van bepaalde fietsen moeilijk geworden. Wij bestellen vandaag al fietsen om klanten over een jaar te kunnen helpen!

 

Ridley Gravel Antwerpen
Ontstressen in coronatijden: met de Ridley Kanzo A de natuur in

 

Productiestilte in Azië en blokkade van het Suezkanaal

In Azië heeft de productie van fietsonderdelen een tijd lang stilgelegen, natuurlijk ook door het virus. De verscheping van nagenoeg alle fietsonderdelen (frame, versnellingsgroepen, remsystemen, verlichting, handvaten, zadels) is daardoor verminderd. Hierdoor kunnen veel fabrikanten die in België of Europa fietsen assembleren niet produceren wat ze zouden willen.

Soms kan het gaan om een enkel ontbrekend onderdeel. Een fabrikant kan een fiets bijvoorbeeld voor 99% afgemonteerd hebben, maar omdat er geen achterlichtjes op voorraad zijn, kan hij de fiets niet afmaken. Dit overkwam bekende fietsmerken als Riese & Müller, Specialized, Urban Arrow, Norta, Achielle, Velo De Ville, Brompton en nog enkele andere.

Tot slot zal de blokkade van het Suezkanaal door een gestrand schip eind maart 2021 een naschokeffect hebben en voor meer logistieke problemen zorgen.

 

Koga Signature elektrische reisfiets
Op vakantie met de Koga E-Worldtraveller, een robuuste elektrische reisfiets

 

Hoe onze fietsenwinkels je blijven helpen

Alle beschreven oorzaken hebben niet alleen effect op de uitlevering van nieuwe fietsen, maar ook op het herstellen van bestaande fietsen. Veel onderdelen om bestaande fietsen te herstellen (kettingen, tandwielen, banden, remmen, enzovoort) zijn moeilijk te krijgen.

Ondanks alles willen we benadrukken dat we je bij Fietsen De Geus nog steeds goed kunnen helpen, zowel op vlak van nieuwe als bestaande fietsen:

  • We hebben sterk ingekocht bij onze leveranciers, waardoor we te allen tijde veel fietsen op voorraad hebben.
  • Je kunt nog steeds rekenen op eerlijk advies tijdens een gesprek met één van onze fietsenexperts.
  • Bij Fietsen De Geus vind je een breed aanbod en veel keuzemogelijkheden. Is de fiets van je keuze even niet beschikbaar en wil je niet wachten, dan gaan we met je op zoek naar alternatieven, zoals een ander fietsenmerk of model.

We hopen op je begrip voor de situatie. Als een leverancier niet kan leveren, kunnen wij helaas weinig doen. Desondanks ben je altijd welkom en doen we er alles aan om je vlot te helpen.

Heb je een vraag? De beste manier om die snel beantwoord te krijgen is door een e-mail te sturen.

Voor een testrit op je toekomstige fiets ben je natuurlijk altijd welkom in onze fietsenwinkels!

Boek een testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus