Met de reisfiets op vakantie: waarheen ga je en hoe pak je het aan?

Fietsvakantie Frankrijk
Fietsen in Frankrijk langs de Mont-Saint-Michel: een droombestemming voor veel fietsreizigers

 

Je bent klaar voor je grote fietsreis. Je hebt immers een nieuwe reisfiets gekozen, hebt je verdiept in elektrische trekkingfietsen, koos bovendien de perfecte binnenbanden en buitenbanden, en tot slot weet je hoe je zadelpijn kan voorkomen. Dan rest er nog slechts één vraag: waarheen gaat jouw fietsreis en hoe pak je zo’n avontuur aan? Onze ervaringsdeskundige Kurt vertelt hoe ook jij je droombestemming kan vinden.

De bestemming voor je fietsreis kiezen

Wanneer ik onze fietsenwinkel in Antwerpen met aspirant-fietsreizeigers spreek, zeggen ze meestal dat ze voor een verre, liefst exotische bestemming gaan. Thailand en Vietnam zijn gekende winterbestemmingen en voor de avonturiers is er natuurlijk Zuid Amerika. Ik snap dat enerzijds, want dat is lekker avontuurlijk. Maar anderzijds brengt zo’n verre plek wel wat moeilijkheden met zich mee. Verderop zal ik hierop ingaan.

Fietsreis maken in Europa

Heb je niet veel tijd of zoek je het niet te ver, dan heb je volop mogelijkheden in Europa. Italië is een trekpleister voor fietsers, en ook Slovenië wordt elk jaar populairder.

Daarnaast zijn Frankrijk en Duitsland absolute topbestemmingen voor vakantiefietsers. In beide landen vind je overal campings, fietsroutes, kan je bivakkeren en kan je ‘s middags goedkoop uit eten als je wil.

Wat is dat, bivakkeren? Vaak spreken mensen over ‘wildkamperen’. Wildkamperen is echter bij wet in weinig landen toegestaan toegestaan, want kamperen betekent dat je meerdere nachten op één locatie doorbrengt. Een bivak is echter maar voor één nacht en dan zijn de regels plots heel wat soepeler, zelfs in de meeste West-Europese landen.

Hier vind je al wat inspiratie voor fietsroutes in niet al te verre Europese bestemmingen:

Zoek op deze websites op je gemak naar je Europese droombestemming. Hieronder zal ik alvast enkele aanbevelingen geven.

 

Alpen wildkamperen fietsreis
Bivak in de Alpen: dit is wat ze noemen ‘a room with a view’!

 

Fietsvakantie in Normandië (Frankrijk)

In Frankrijk mag je in veel treinen je reisfiets meenemen. Dit kan steeds gratis op alle TER-lijnen (voor de TGV, de hogesnelheidstrein, is dit niet het geval).

Een heel mooie streek met veel fietsvoorzieningen is de Orne in het departement Normandië.

Zoek je mooie uitzichten en dunbevolkte gebieden, dan kan ik de Haute Marne warm aanbevelen. Het is er zo stil dat je na 20u rustig op een expresweg kan fietsen zonder een auto tegen te komen. Je kan er pittige klimmen doen naar prachtige stadjes en dorpjes, of je kan rustig het kanaal volgen. Twee heel makkelijke routes met weinig hoogtemeters zijn de Via Rhona en de Véloscenic.

Bonustip voor fietsen in Frankrijk: de Maasroute van Nederland naar Langres trekt steeds meer mensen. Vooral het departement Moselle en vervolgens de Haute Marne zijn echt de moeite.

 

Fietsreis Europa
Je fietsreis hoeft niet altijd over verharde paden te gaan: kies gerust een avontuurlijke route!

 

Fietsvakantie in Duitsland en Luxemburg

Dichtbij (je hoeft zelfs de grens niet over met de trein) vind je het prachtige Eifelgebied in Duitsland. Ook hier heb je de keuze tussen klimmen op de hellingen of flaneren in de valleien.

Een rondje Eifel kan je bovendien combineren met de prachtige Vennbahn naar Luxemburg om dan de trein in Arlon huiswaarts te nemen.

Op deze websites vind je informatie over fietsroutes in Duitsland:

 

Europa wildkamperen
Bivak in het bos: in de meeste landen geen probleem zolang je niet meer dan één nacht verblijft

 

Navigatie: kaart, GPS of smartphone?

Om met de deur in huis te vallen: goede fietskaarten zijn heel moeilijk te vinden. Je kan wel topografische kaarten gebruiken, maar dan heb je al snel een hele stapel mee. Van de populaire routes bestaan routeboekjes. Nadeel is wel dat je onderweg goed moet opletten om de weg te volgen.

Er bestaan tegenwoordig echter talloze websites waar je routes kan downloaden of je kan zelf routes maken. Om die digitale routes onderweg te volgen, heb je een toestel nodig (een smartphone of een GPS).

Navigeren met de smartphone

Op een smartphone kan je (net als met een GPS) een GPX-track volgen. Dat zijn lijntjes op een digitale kaart. Fout rijden is hiermee verleden tijd. Je hebt wel een routeringsapp nodig. Die hebben meestal een zeer beperkte gratis versie, dus upgraden naar de betalende versie is vaak noodzaak.

Voordelen van navigeren met de smartphone:

 • Je spaart uit op de aankoop van een GPS-apparaat.
 • Je ziet de route en waar je bent op het scherm.
 • Je kan met je smartphone ook direct de omgeving bekijken, restaurants opzoeken, winkels vinden, enzoverder.

Nadelen van navigeren met de smartphone:

 • De GPS-functie van je telefoon verbruikt veel vermogen, dus je hebt een oplaadoplossing nodig, zoals een powerbank.
 • Daarnaast wordt een telefoon waarvan het scherm actief blijft snel warm. Dat kan een probleem worden in felle zon. Bij oververhitting kan je telefoon namelijk uitvallen of zelfs beschadigd raken.
 • Een smartphonescherm is bovendien niet goed leesbaar in de zon, dus moet je de schermverlichting maximaal zetten. Valpartijen kunnen ook voor schade zorgen aangezien een telefoon nogal fragiel is in vergelijking met een GPS.
 • De GPS-ontvanger in een telefoon is heel wat kleiner dan die van een GPS-toestel. Vaak kan een smartphone ook niet alle satellietnetwerken gebruiken. Beide factoren leiden tot vertragingen en afwijkingen. Dat is meestal niet zo erg, maar als wegen dichtbij elkaar lopen (bijvoorbeeld bij een splitsing), kan je al eens in de war raken. Het kan er ook toe leiden dat je de afslag voorbij bent voordat je telefoon hem registreert.
 • Ook het kompas van een smartphone kan je in de war brengen. De kaart komt dan in de foute richting te staan bijvoorbeeld. (Dit laatste probleem is overigens niet voorbehouden aan smartphones, want ook goedkopere GPS-toestellen hebben hier soms last van.)

Navigeren met een GPS

Een goed GPS-toestel doet hetzelfde als de smartphone, hetgeen ik hierboven beschreef. Op sommige GPS-toestellen kan je ook heel goede gratis fietskaarten zetten waar meteen alle bekende fietsroutes op staan. Dat is heel handig als je onderweg wil improviseren. Het scherm is goed afleesbaar in de zon en de batterij gaat veel langer mee dan bij een telefoon.

Zelf heb ik een voorkeur voor de outdoorreeks van Garmin. Deze GPS-toestellen bieden de optie om met oplaadbare AA-batterijen te werken. In combinatie met de nieuwe generatie lithiumbatterijen is dit ideaal. Je kan dan dagen zonder opladen. Bovendien kunnen ze zowel met ‘tracks’ of ‘sporen’ werken als met ‘routes’. Een track is zoals eerder gemeld een lijntje op een kaart waarover je jezelf ziet bewegen. Een route gaat daarbij ook waarschuwen als je aan een afslag komt. Zo vermijd je nog meer fout rijden. Daarbij kan je dan het scherm in slaapstand laten gaan, het licht vanzelf op bij een afslag. Zo bespaar je nog meer batterij.

Zoals al even aangehaald heb je verschillende soorten GPS-toestellen. Sommige modellen, zoals de Wahoo Bolt, de Karoo Hammerhead en de Garmin Edge, zijn toestellen die in eerste instantie gericht zijn op sportfietsers. Ze hebben een ingebouwde batterij en heel veel functies voor data-analyse. De meeste toestellen werken met een touchscreen, waardoor je meer schermruimte hebt.

Sommige modellen, waaronder de Wahoo, werken niet autonoom. Dat wil zeggen dat ze aangestuurd worden door je smartphone. Minder praktisch op een lange reis, want daarvoor moet de bluetooth-functie actief zijn.

Daarnaast zijn er ook de outdoortoestellen. Die werken meestal met verwisselbare batterijen of een grotere ingebouwde batterij. Ze zijn wat zwaarder vanwege een sterkere behuizing en de meeste modellen werken met toetsen in plaats van een touchscreen. Toetsen bedienen makkelijker met handschoenen aan en blijven werkbaar als het regent. Ze hebben meestal ook een grotere antenne. (Bij Garmin is dit zo op de GPSMAP-serie, terwijl de meer budgetgericht eTrex-serie een standaard antenne heeft.)

Ik geef je enkele tips voor GPS-toestellen:

 • Garmin GPSMAP 66: de referentie in outdoormodellen
 • Garmin eTrex 32: het budgetmodel
 • Garmin Edge 1040: de luxe racefiets-GPS, ook bruikbaar op reis dankzij de grote batterij
 • Wahoo Element Roam: superlicht en compact, maar moet gekoppeld zijn aan een smartphone

 

Hond op reisfiets
Mijn hondje gaat tijdens mijn fietsreizen mee in de mand op de voordrager

 

Veiligheid tijdens je fietsreis

Ga je alleen op fietsvakantie in onherbergzaam gebied, bijvoorbeeld de Alpen, de Zuid-Amerikaanse jungle of de Afrikaanse savanne, dan is het de moeite om een communicatietoestel zoals de Garmin Inreach mee te nemen. Inreach is een satellietcommunicatietoestel en is dus niet afhankelijk van de telefoondekking. Het toestel maakt het mogelijk dat vrienden of familie je kunnen volgen. Je kan er bovendien hulpdiensten mee verwittigen die meteen je locatie doorkrijgen.

Vaak krijg ik in onze fietsenwinkel de vraag naar laadtoestellen die aangesloten worden op de naafdynamo. Dit lijkt een logische oplossing want je wiel draait toch rond. In de praktijk leveren dit soort toestellen jammer genoeg niet wat ze beloven:

 • Vaak zijn ze hoogstens in staat het aflopen van de batterij tegen te gaan.
 • Bovendien zijn ze heel afhankelijk van je snelheid: te traag of te snel rijden stopt de laadstroom.
 • Er moet ook steeds een batterij tussen de lader en het toestel geplaatst worden, anders riskeer je je dure toestel te beschadigen door de wisselende stroom. Die batterij zorgt voor een verlies van 10 à 15%.

Het bekendste laadtoestel voor een fietsdynamo is The Plug. Spijtig genoeg is dit tevens het model waar we de meeste problemen mee ondervinden qua laadwerking en duurzaamheid. De Forumslader is voorlopig het beste toestel op de markt, maar verwacht er ook daar geen wonderen van.

Ik persoonlijk kijk reikhalzend uit naar de nieuw SON-koplamp met geïntegreerde lader, want SON levert uitsluitend topproducten. Zodra die beschikbaar komt, zal ik ze uitvoerig testen.

Voorlopig neem ik zelf een snelladende powerbank mee: die zijn altijd handig en betrouwbaar.

Op de site van Cyclingabout vind je een lijst en beoordeling van de meeste dynamoladers :

 

GR-route bord fietsroute Europa
De GR-paden worden vooral door wandelaars gebruikt, maar sommige routes zijn ook perfect voor fietsers

 

Meer informatie over fietsreizen

Het bovenstaande artikel maakt deel uit van onze reeks over fietsreizen en reisfietsen. Ze zijn geschreven door onze expert Kurt. In voorgaande artikelen ging hij in op andere belangrijke aspecten, zoals:

Wil je na het lezen in levende lijve advies krijgen over fietsreizen en alles wat erbij komt kijken? Praat er dan eens over met onze verkoopadviseurs. In onze fietsenwinkel in Antwerpen zijn we gepassioneerd over reis- en trekkingfietsen, dus we nodigen je van harte uit om ons te bezoeken.

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

 • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus