Hoe voorkom je zadelpijn tijdens je lange fietsreis? [5 tips]

Koga Worldtraveller Signature reisfiets

 

Goed, je hebt de reisfiets gekozen die bij je past, je hebt je nieuwe tweewieler bepakt en bezakt, en je bent vol enthousiasme op je fietsreis vertrokken. Maar dan voel je na een tijdje fietsen pijn in je achterwerk. Je fietsreis wordt plots minder leuk! Deze zadelpijn had echter voorkomen kunnen worden. Reisfietsexpert Kurt vertelt je hoe jij je billen blij houdt tijdens lange ritten.

5 tips om zadelpijn te voorkomen

Tip 1: kies een goed verluchtend zadel

Een goed en vooral goed passend zadel is natuurlijk een vereiste, maar niet enkel je zadel bepaalt je zitcomfort. Je kan in de winter perfect pijnvrij rijden en op een warme zomertocht toch zadelpijn ontwikkelen. De reden: het zweet raakt gevangen tussen het zitvlak en het zadel. Door die vochtigheid wordt je vel dunner en ontwikkel je al snel zweertjes. Koop daarom een goed verluchtend fietszadel. De merken Terry en Brooks bieden geschikte modellen aan.

Terry Comfort Climavent

Het eerste zadel dat ik aanraad is de Terry Comfort Climavent van de fabrikant Terry, en dan niet alleen vanwege zijn verluchtende vermogen. Terry-Comfort maakt namelijk zadels in verschillende breedtes, met specifieke dames- en herenmodellen die de perineale zone ontlasten.

 

Terry-Comfort Climavent
Terry-Comfort Climavent, een goed verlichtend fietszadel

 

Brooks

Een tweede aanrader zijn de bekende zadels van Brooks. Dit zijn veelal lederen zadels die gemaakt worden in Engeland. Ook deze zadels bieden naar mijn ervaring veel verluchting en zorgen dus voor minder risico op zadelpijn. De Brooks Cambium C17 en de Brooks B17 zijn prima keuzes voor reisfietsers.

Wel alvast één waarschuwing: lederen zadels hebben een gewenningsperiode nodig, waarbij het zadel zich vormt naar je achterwerk. Het Brooks-zadel zal dus niet direct vanaf het begin zijn optimale comfort hebben. Zodra het zadel zich echter naar jouw lichaam heeft gevormd, wil je niets anders meer.

 

Brooks B17 lederen fietszadel
Brooks B17, een lederen fietszadel met gaten aan de bovenzijde voor verluchting

 

Tip 2: kies een zadelpenvering of verend zadel

Nog een aangename toevoeging aan je reisfiets is een zadelpenvering of een geveerd zadel. Hiermee beperk je de pijnlijke schokken op je zitbotjes.

Zadelpenveringen

Zadelpenveringen bestaan in veel kwaliteiten. Om een merkbare comfortverbetering te ervaren die niet hinderlijk is bij het trappen, heb je een parallellogramvering nodig:

  • Een topmerk voor parallellogramvering is CaneCreek. Zij bieden twee modellen aan: de extra lichte Eesilk(+) en de Thudbuster. Deze zadelpennen starten aan ongeveer €240.
  • XLC heeft gelijkaardige modellen vanaf €90. Die zijn wel minder duurzaam en je voelt iets meer deining.
  • Ook SR Suntour heeft modellen vanaf circa €90 die lijken op die van CaneCreek. Maar ook bij deze fabrikant staat de lagere prijs gelijk aan minder duurzaamheid en meer deining.

Pas overigens op voor klassieke geveerde zadelpennen. De werking hiervan is niet super en ze zorgen voor een wisselende afstand tussen zadel en pedalen. Dit kan belastend zijn voor de knieën en spieren en dus juist voor bijkomende problemen zorgen tijdens je fietsreis.

 

Cane Creek Thudbuster
Cane Creek Thudbuster, een premium verende zadelpen die geschikt is voor reisfietsen

 

Geveerde zadels

Voor een geveerd zadel is er, naar mijn inzicht, maar één goede optie voor fietsreizigers: de Brooks Flyer. Dit zadel dempt vooral de kleinere schokken en is bijgevolg heel comfortabel. Nadeel: de veren kunnen breken na verloop van tijd. Ze zijn gelukkig wel te vervangen.

 

Brooks Flyer geveerd fietszadel
De Brooks Flyer is een geveerd fietszadel dat al vele reisfietsen siert

 

Als we het dan toch over vering hebben: als je te veel pijn krijgt door schokken in de polsen en de schouders, kan je ook nog overwegen een geveerde stuurpen te installeren.

 

Tip 3: gebruik een schapenvachtje

Een heel goede en goedkope oplossing voor zadelpijn is de schapenvacht. Die wordt misschien door sommige fietsers als oubollig gezien, maar een zadeldek in schapenvacht werkt verkoelend en vochtafvoerend in de zomer en voelt lekker warm in de winter. Een schapenvachtje biedt bovendien extra demping zonder te ‘omvattend’ te worden. Aan het uitzicht moet je misschien wat wennen, maar het zitcomfort is onovertroffen.

Mensen die met ‘gesloten’ benen rijden (de knieën naar binnen gericht), kunnen een zadeldek dan weer als te hinderend ervaren doordat het het zadel breder maakt.

 

Schapenvacht fietszadel
Een schapenvacht op je fietszadel: het is even wennen, maar het heeft meerdere voordelen voor fietsreizigers

 

Tip 4: kies je fietskleding zorgvuldig

Een oorzaak van zadelpijn is dikwijls de kledij die je draagt. Naden in broeken en onderbroeken, slechtdrogende stoffen zoals katoen, lage achterzakken: het zijn stuk voor stuk risicofactoren voor wie uren op een zadel zit. Er bestaan gelukkig naadvrije, sneldrogende trekkingbroeken en naadloze onderbroeken. Adidas heeft zelfs modellen specifiek voor fietsers: Adidas Cyclist.

Nu we het toch over kledij hebben: veel reizigers rijden met synthetische racefietskledij. Nu is dat niet heel erg (de meeste naadvrije broeken zijn synthetisch), maar dit materiaal heeft een nadeel. Een synthetisch kledingstuk ontwikkelt namelijk heel snel onaangename geuren. Kledij van merinowol is daarentegen antibacterieel en droogt sneller. Je kan daardoor minder kledij meenemen en toch geurvrij blijven zonder elke dag te moeten wassen. Met merinowollen zomershirts voel je jezelf zelfs frisser!

Fietsbroeken met zeem zijn voor veel mensen een vaste waarde. Die spoel je wel best elke avond uit. Mits een goed zadel en de juiste kledij, zijn deze op een trekkingfiets eigenlijk overbodig naar mijn ervaring. Voor sportfietsen is dat weer iets anders omdat die heel harde, smalle zadels hebben.

 

Tip 5: gebruik chamois-crème

Chamois-crème (ook broekzalf of zeemcrème genoemd) is een goed bewaard geheim onder wielrenners. Maak ook voor jou als fietsreiziger biedt deze crème voordelen:

  • De crème zorgt ervoor dat je minder snel zweet door het verkoelende effect.
  • Chamois-crème versterkt je vel en is antibacterieel waardoor je minder snel zweertjes krijgt.
  • ‘s Nachts werkt de crème herstellend zodat je ‘s ochtends terug met frisse moed op weg kan.

Dergelijke crème breng je best zowel ‘s ochtends als ‘s avonds aan.

 

Muc-Off Athlete Performance Chamois Cream
Muc-Off Athlete Performance chamois-creme, een merk dat je vindt in onze fietsenwinkels

 

Meer tips nodig voor je fietsreis?

Bij Fietsen De Geus in Antwerpen zijn we al 40 jaar gepassioneerd over reis- en trekkingfietsen. In ons assortiment vind je reis- en trekkingfietsen in alle prijsklassen, variërend van 1500 tot 9000 euro.

Om onze liefde voor fietsvakanties te vieren (en jou te helpen), kan je in de komende maanden een flink aantal blogartikelen over reis- en trekkingfietsen verwachten van de hand van onze expert Kurt. Hij zal uitgebreid ingaan op alle belangrijke aspecten, zoals:

Houd onze website dus zeker in de gaten. Fietsen De Geus zal dit voorjaar garant staan voor een stevige dosis fietsinspiratie!

Ontdek onze reisfietsen

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus