Nieuwe reisfiets kiezen: dit zijn de 4 belangrijkste punten om op te letten

IDWorx reisfietsen Antwerpen
Ultieme vrijheid: dat is wat een reisfiets je kan bieden

 

Er is weinig zo deugddoend als een fietsvakantie. Je ervaart absolute vrijheid. Zeker met een tentje op je pakdrager ben je niet meer gebonden aan tijd en ruimte. Je beleeft je vakantie ook veel intenser: langzaam reizen betekent dat je alles goed in je kan opnemen. Heb je echter de foute reisfiets gekozen, dan bestaat de kans dat je vakantie heel onprettig wordt. Daarom vertelt onze collega Kurt, die al 30 jaar fietsreizen maakt, over 4 belangrijke dingen om op te letten bij het kopen van je nieuwe reisfiets.

Waar moet je op letten als je een reisfiets koopt?

De foute fiets, een slechte zithouding of een zadel dat niet bij je past… het zijn allemaal dingen die de pret behoorlijk drukken tijdens je fietsvakantie. Je voorkomt zulke problemen door op cruciale technische en andere aspecten te letten bij het kopen van de fiets. Dit zijn de 4 belangrijkste zaken om in het oog te houden wanneer je in de fietsenwinkel staat.

1. Materiaalkeuze

Een reisfiets is geen trekkingfiets. Veel merken adverteren trekkingfietsen in hun gamma, maar dat zijn dan gewone stadsfietsen met wat betere onderdelen erop. Ze hebben bijvoorbeeld geen kader dat geschikt is voor bepakking. Het gevolg is veel rendementsverlies en een onstabiel rijgevoel. In extremis: kaderbreuk. Slechts enkele gespecialiseerde merken maken degelijke, stijve en sterke kaders.

Merken zoals Jan Janssen, Idworx, Santos en Koga werken met aluminium frames. De Duitse reisfietsspecialist Patria werkt dan weer met handgemaakte stalen frames.

Mijn voorkeur gaat uit naar stalen frames. Een stalen reisfiets van Patria weegt minder dan een aluminium Koga of Santos en biedt tegelijk meer comfort. Je bent dus na een lange dagtocht minder moe. Bovendien kunnen deze frames op jouw maat gemaakt worden.

Maar het oog wil ook wat: een aluminium fiets ziet er stoerder uit met z’n oversized framebuizen.

Wil je weten of jij een stalen fietser of eerder een alu fietser bent? Bij Fietsen De Geus in Antwerpen kan je beide types uittesten om zelf je voorkeur te ontdekken.

 

Koga Worldtraveller Signature reisfiets
Volgeladen door de natuur: dat is wat jouw reisfiets goed kan

 

2. Heren- of mixte frame

Vroeger moest je wel een diamantframe (= herenmodel met hoge instap) nemen. Frames met een lage instap waren niet sterk genoeg en dus nauwelijks te vinden. Die tijd is echter voorbij. Alle grote reisfietsfrabrikanten bieden nu heel degelijke mixte-frames aan, oftewel frames met een halfhoge instap. (Ze lijken een beetje op een mix tussen een heren- en damesframe, vandaar de benaming.)

Die hedendaagse mixte-frames zijn vrijwel even sterk als frames met een hoge instap. Maar check zeker de maximale belasting als je graag heel veel meeneemt (een mixte frame kan meestal 10kg minder aan dan een diamantframe).

 

Santos reisfietsen Antwerpen
Met je reisfiets de trein op: de wereld ligt aan je voeten!

 

3. Zithouding

Je mag nog zo’n dure fiets hebben, maar als jij er een slechte zithouding op hebt, ga je afzien. Je trapefficiëntie kan fout zitten door een slechte kniepositie of foute zadelhoogte. Je kan ook slapende handen of stekende pijn in je nek krijgen door een onjuiste stuurpositie. De pret is er dan snel af. Ook de breedte van je stuur moet juist zijn om pijn tussen de schouderbladen of in de polsen te vermijden.

Mijn advies: koop je fiets in een winkel waar ze een groot gamma aan reisfietsen hebben. Daar is de kans het grootst dat ze verkoopadviseurs hebben met kennis van fietsergonomie. Voor mij is dit al 20 jaar mijn specialisme. Dus mocht je in onze fietsenwinkel in Antwerpen zijn, vraag gerust naar Kurt. Ik gebruik niet alleen mijn ogen om een goede ergonomie vast te stellen, maar ook een instelbare pasfiets van Patria. Hiermee kan ik exact de positie van je stuur en zadel bepalen.

 

Koga reisfietsen
Reisfietsen zijn gemaakt om kilometers mee te maken, dus een goede zithouding is essentieel

 

4. Zadel

Fietszadels zijn heel persoonlijk, want iedereen is anders geschapen. Het zadel van een reisfiets mag bij Fietsen De Geus dan ook steeds binnen twee weken geruild worden. Ik kan wel al een paar modellen voorstellen die goed scoren bij de meeste fietsers:

  • Brooks: dit Engelse merk maakt sterke lederen zadels met ongekend comfort (na een inrijperiode tenminste, want een lederen zadel is in het begin even wennen). Voor sommige mensen is een Brooks-zadel niet geschikt. Dat zien we meestal bij heel magere mensen. Ook wie geen onderhoud wil plegen aan een zadel, kan leder als materiaal best vermijden.
  • Terry: Terry is een specialist in ergonomische zadels. Voor reisfietsen is de Fisio en de Figura-lijn ideaal. Het nieuwe Fisio Climavent-model zorgt bovendien voor drogere billen en is heel comfortabel voor lange afstanden.
  • Selle Royal Respiro: dit zadel van Selle Royal is heel zacht, voor reisfietsers wordt dat meestal afgeraden. Maar voor sommige mensen blijft het wel een goede oplossing.

 

Koga Signature elektrische reisfiets
Fietstassen achterop en rijden maar! De wereld wacht op je!

 

Wat als je geen nieuwe fiets zoekt?

Voilà, dat waren de 4 belangrijkste zaken om op te letten bij het kopen van een reisfiets. Maar let op: het is niet altijd nodig om te investeren in een gloednieuwe tweewieler.

Ben je bijvoorbeeld van plan een keer een langere uitstap op de fiets te maken, maar wil je niet meteen investeren in een nieuw exemplaar? Ook dan zijn er opties, mits je al een goede, relatief geschikte fiets hebt.

Voorwaarde is dat die fiets een groot genoeg versnellingsbereik heeft en goed bolt. Je hebt dan twee opties: je kan de fiets zo goed mogelijk aanpassen met bijvoorbeeld handvatten met ingebouwde bar-ends, een beter zadel, de nodige pakdragers, en meer goede accessoires.

De andere optie is om een bagagekarretje te gebruiken. De meest bekende fietskarren voor op reis zijn de Bob Yak en de Radical Design.

Twijfel je of je huidige fiets dienst kan doen als reisfiets? Neem hem dan gewoon eens mee naar je fietsspecialist. Mijn collega’s en ik kijken met plezier of je fiets reispotentieel heeft.

 

Jonathan Van Nieulande
In binnen- en buitenland zal jouw reisfiets je trouwste metgezel zijn

 

Meer lezen over reis- en trekkingfietsen?

Bij De Geus Antwerpen zijn we al 40 jaar gepassioneerd over reisfietsen. Bij ons vind je reis- en trekkingfietsen in alle prijsklassen, gaande van 1500 tot 9000 euro.

Om onze liefde voor fietsvakanties te vieren (en jou optimaal te helpen), kan je in de komende maanden nog meer blogartikelen over reis- en trekkingfietsen verwachten van de hand van onze Kurt. Hij zal uitgebreid ingaan op alle belangrijke aspecten, zoals:

Houd onze website dus zeker in de gaten. Fietsen De Geus zal dit voorjaar borrelen van de fietsinspiratie!

Bekijk al onze reisfietsen

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus