5 fietstrends voor 2024 die we zagen op de grootste fietsbeurs van België

Velofollies 2024
Nicola en Thomas van Fietsen De Geus op de Velofollies-stand van Riese & Müller

 

Van de definitieve verankering van de longtail in het fietslandschap tot de hernieuwde waardering voor echt vakmanschap: 2024 belooft interessant te worden voor zowel fietsers als fietsenwinkels. Wij waren op Velofollies, de grootste fietsbeurs van België, om je up-to-date te brengen over de fietstrends van dit jaar.

Trend 1

Elektrische fietsen worden meer dan ooit de ‘standaardfiets’

Velofollies 2024
Zelfs klassieke racefietsmerken, zoals Specialized, breiden hun elektrische gamma steeds verder uit

 

De traditionele niet-elektrische stadsfiets was een zeldzaamheid op Velofollies 2024. Was dit type twintig jaar geleden nog de ‘standaardfiets’, zo is dat nu de elektrische fiets. Opvallend is het dat ook merken als Specialized en Scott, die vroeger bekend stonden om hun racefietsen, tegenwoordig sterk inzetten op e-bikes.

Onze observaties sluiten aan bij de cijfers van Traxio. De Belgische mobiliteitsfederatie presenteerde op Velofollies de resultaten van hun meest recente bevraging. Daaruit blijkt dat 46% van de Belgische fietsers in 2024 op zoek gaat naar een elektrische fiets. De overstap naar de e-bike zet zich dus verder.

Natuurlijk werd door Traxio benadrukt dat de enorme groei die we tijdens de COVID-19-pandemie zagen, er niet meer is. De markt is gestabiliseerd. Maar ondanks de uitvlakking van dit corona-effect (waarbij er een overenthousiasme van fietsfabrikanten, groothandels en fietsenwinkels was), blijft de fietsmarkt in 2024 een gezonde groeier.

Ook internationaal is dit overigens het geval: Traxio geeft aan dat uit internationale studies is gebleken dat ook in het buitenland de fiets aan populariteit zal toenemen. (Dit namen wij overigens zelf al waar op fietsbeurs Eurobike 2022, waar we een ongekend aantal fietsenmerken van over de hele wereld vertegenwoordigd zagen.)

Trend 2

Fietsen mogen eigenheid en personalisatie hebben

Velofollies 2024
Geen dertien-in-een-dozijn-ontwerpen bij de Belgische fabrikant Achielle

 

In een maatschappij die (laten we eerlijk zijn) in hoge mate individualistisch is, verbaast het niemand dat er steeds meer fietsenmerken zijn die eigenheid en persoonlijkheid schreeuwen. Is dat erg? Zeker niet. Als fietsliefhebbers zien we graag unieke ontwerpen met een hoek af.

Eén van de favoriete fietsenmerken van deze kritische hedendaagse doelgroep komt uit West-Vlaanderen. Daar maakt Achielle al sinds 1946 ware eyecatchers van fietsen. Dat hun retrofietsen in de smaak vallen bij de moderne consument, zien we aan hun Velofollies-stand: elk jaar wordt die een beetje groter.

 

Velofollies 2024
Charmant bruut: de speed pedelecs van Åska zijn er voor fietsers die een statement tegen onopvallendheid willen maken

 

Een merk dat ook je hoofd doet omdraaien, is Åska. Hun speed pedelecs springen tussen de massa uit dankzij een robuust industrieel design. Bij hen zien we eveneens een duidelijke groei in hun het formaat van hun beursstanden: op iedere editie van Velofollies hebben ze meer vierkante meters. En het is er steeds drukker!

Verderop lees je meer over Åska, want zij zijn bij nog een andere belangrijke fietstrend betrokken.

 

Wrap My Bike fietsbestickering Urban Arrow Cargo bakfiets
Sam van Wrap My Bike toont op hun beursstand trots de bestickerde Urban Arrow cargobike

 

Overigens hebben niet alleen particulieren de fiets ontdekt als karakterstatement: ook Belgische bedrijven laten hun bedrijfsfietsen steeds vaker personaliseren. Zij zien de fiets als een rijdend uithangbord dat waarden als milieuvriendelijkheid en gezondheid overbrengt. Op die manier dragen hun bedrijfsfietsen bij aan naamsbekendheid, branding en zelfs employer branding.

Iemand die de groei in personalisatie van bedrijfsfietsen van heel dichtbij merkt, is Sam van Wrap My Bike. Wij spraken met hem in hun Velofollies-stand over de fietstrends van 2024. Zijn bevinding:

“Ik zie vooral veel kmo’s en zelfstandigen die hun elektrische bakfiets in hun huisstijl willen laten bestickeren. Maar ook grotere bedrijven, en zelfs multinationals, beginnen de voordelen van fietspersonalisatie te ontdekken. Logisch, want naast een praktisch vervoermiddel wordt je fiets op die manier ook een centrale spil in je branding en marketing.”

 

Trend 3

Longtailfietsen worden een standaard in elk fietsgamma

Riese und Müller Multitinker
Fietsen De Geus-collega Nicola poseert bij de Riese & Müller Multitinker, de longtailfiets van dit befaamde Duitse merk

 

Wanneer zelfs een van oudsher sportieve fabrikant als Specialized een longtailfiets toevoegt aan zijn gamma, weet je dat dit fietstype een blijvertje is. Foto’s van hun nieuwe longtailmodel mogen we nog niet publiceren, maar wel hebben we op Velofollies (letterlijk) achter de schermen een blikje op de fiets mogen werpen. Nog even geduld!

Ook Trends observeerde op Velofollies de explosieve populariteit van longtails. Ze verklaren deze ontwikkeling aan de hand van het grootste voordeel van dit fietstype:

“Hij neemt minder plaats in dan een bakfiets, maar is met z’n lang bagagerek ideaal om bijvoorbeeld twee kinderen naar school te brengen.”

 

Trend 4

Speed pedelecs trekken Belgen uit de auto

Åska bike
Åska-ingenieur Alden toont trots hun nieuwe model speed pedelec, de Åska Launch Edition

 

Een fietstype waar niemand tien jaar gelden nog van gehoord had, namelijk de speed pedelec, was in 2024 in elke hal van Velofollies te bewonderen. Deze elektrische fietsen behalen 45 kilometer per uur en hebben vooral aftrek gevonden bij Belgen die meer dan tien kilometer van hun werk wonen.

Waarom dit het geval is, beantwoordde Alden, de ingenieur van Åska:

“Speed pedelecs hebben als geen ander type fiets de snelheid die een pendelaar zoekt die dagelijks een middelgrote afstand moet afleggen. Je rijdt op een high-speed fiets bovendien alle files voorbij, wat een bijkomende reden is om je wagen in te ruilen voor bijvoorbeeld een Åska.”

 

Klever N Rogue 45 speed pedelec
Klever, een grote product van speed pedelecs, was vertegenwoordigd op Velofollies, onder andere met de N Rogue 45

 

Enkele andere producenten van speed pedelecs die we op Velofollies bezochten, waren Klever, i:SY en Ellio. Voor klanten van onze fietsenwinkels zijn Klever en i:SY wellicht bekende namen. Ellio verdient echter misschien wat toelichting. Dit is een merk van Belgische bodem dat technisch zeer geavanceerde speed pedelecs maakt. En het mooie is: ook Ellio zal je binnenkort in ons assortiment vinden. Houd onze Instagram en Facebook dus zeker in de gaten!

 

Trend 5

Belgen herontdekken het vakmanschap van Belgische fietsen en accessoires

Ridley racefietsen
Racefietsen van Ridley mogen gelden als degelijk vakmanschap uit eigen land

 

Een fabrikant zal, gezien de meerkosten, zijn fietsen alleen in België bouwen wanneer dit een duidelijk voordeel heeft. Bijvoorbeeld: omdat je dan optimaal gebruik kan maken van Belgische ontwerpers, of omdat de technische kwaliteit dan hoger is.

Belgisch vakmanschap komt weliswaar aan een meerprijs, maar er is een groeiende doelgroep van kwaliteitminnende fietsers die dit ervoor over heeft. Weet je nog wat we bij de eerste trend schreven? Fietsen mogen anno 2024 eigenheid hebben. En die eigenheid vind je eerder in producten uit eigen land dan in een anonieme fabriek in een lagelonenland.

 

GoFluo fietskleding
Ook Belgische producenten van fietskledij toonden op Velofollies hun vakmanschap, zoals GoFluo met hun hippe fluokleding

 

Niet voor niets zagen we op Velofollies dat de stands van Belgische fabrikanten zeer goed bezocht werden. We noemden al merken als Åska, Achielle en Ellio, maar ook bij Ridley, Classified, GoFluo en The Vandal was het aanschuiven.

Als fietsenwinkel in Antwerpen vinden we het fijn om te zien dat het vakmanschap van landgenoten terug gewaardeerd wordt!

Ontdek ons fietsgamma

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus