10 dingen om op te letten als je een elektrische fiets koopt

Waar moet je op letten wanneer je een elektrische fiets koopt? Die vraag wordt regelmatig gesteld aan Pieter, dé e-bike-expert van Antwerpen. Waarin verschilt bijvoorbeeld een voormotor van een middenmotor of een achtermotor? En waarin onderscheidt een speed pedelec zich van een ‘gewone’ elektrische fiets?

En dat is nog maar het begin van alle vraagstukken. Want je moet ook een keuze maken over de batterij, over het merk, over het fietstype (sportief, stads, cargo, noem maar op).

Pieter to the rescue!

Hij geeft ons 10 tips voor het kopen van een elektrische fiets. Dank je wel, Pieter!

1. Kies het juiste type elektrische fiets

Om het juiste type te kiezen, moet je bepalen wat je met de fiets wilt doen: is het voor woon-werkverkeer, of wil je ook mee op vakantie gaan? Is het om de kinderen naar school te brengen? In principe is ieder soort fiets er tegenwoordig ook als elektrische variant, dus je hebt een ruime keuze.

Elektrische fietsen: de ‘standaard’ elektrische fiets is ideaal voor woon-werkverkeer binnen je gemeente, dus voor korte tot middellange afstanden. Ook is het een fijne fiets om in het weekend een fietstocht mee te maken.

Bekijk het aanbod >

Elektrische bakfietsen en cargofietsen: deze fietsen zijn binnen je stad een volwaardige vervanger van de auto. Je kunt er boodschappen mee doen, kinderen mee naar school brengen, de hond mee vervoeren.

Bekijk het aanbod >

Elektrische vouwfietsen: deze zijn perfect voor de pendelaars die met de trein naar de stad komen en het laatste stukje willen fietsen. Je neemt de fiets gewoon opgevouwen mee in de trein! Ook uitstekend om in je auto te vervoeren en in de vrije natuur een ritje te maken.

Bekijk het aanbod >

Speed pedelecs: speed pedelecs zijn snelheidsduivels. Ze gaan tot 45 km/u. Je moet er daarom een rijbewijs voor hebben. Speed pedelecs zijn dé fiets voor mensen die een wat langere afstand moeten afleggen. Woon je in Malle maar werk je in Antwerpen? Met een speed pedelec is die afstand een eitje!

Bekijk het aanbod >

Kijk dus eerst wat je met je e-bike wilt doen en pas je keuze daarop aan.

Elektrische fietsen

Elektrische bakfiets

2. Bepaal een realistisch budget (maar zet niet te laag in)

Als je weet welk type je nodig hebt, kun je onderzoek doen naar de kosten. Natuurlijk kosten sommige types e-bikes meer dan andere. Een elektrische bakfiets is gemiddeld bijvoorbeeld een stuk duurder dan een reguliere elektrische fiets.

Kijk hoeveel de fietsen binnen de door jou gekozen categorie kosten en bepaal dan het bedrag dat je maximaal wilt besteden.

Maar een kleine waarschuwing: zet niet te laag in. Er zijn soms in discountwinkels e-bikes te kopen voor veel lagere bedragen dan die van de betere fietsenwinkels. Daar is een reden voor: het zijn fietsen van mindere kwaliteit. De onderdelen gaan minder lang mee, de motor verliest sneller zijn kracht.

Denk er ook aan dat een duurdere e-bike vaak een grotere actieradius heeft omdat hij een sterkere batterij heeft. Wil je lang kunnen fietsen, dan moet je meer betalen.

Een goede elektrische fiets kost nu eenmaal geld. Daar kom je niet onderuit.

3. Ga altijd voor een midden- of achtermotor

Wanneer de motor op de voornaaf zit, geeft dat een instabiel, trekkend gevoel. Bij de start voel je een schok. Je vindt voormotoren tegenwoordig vooral nog op goedkope modellen. Bij De Geus verkopen we geen enkele fiets met voormotor.

Indien de motor op de achternaaf zit, of zoals bij een middenmotor op de trapas, is de fiets een stuk stabieler. Zeker de middenmotor zorgt voor een zeer beheerste verdeling van de kracht. Een achtermotor voelt vaak sportiever aan; je wordt als het ware vooruit gestuwd. Maar dan zonder de instabiliteit die je bij voormotoren ervaart.

Elektrische fietsen

Op zoek naar de elektrische fiets van je dromen?

Reserveer een testrit

Achielle Ernest elektrische fiets

4. Maak de juiste keuze wat betreft de batterij

De batterijkeuze beïnvloedt belangrijke aspecten van je fietservaring:

Hoe lang je kunt fietsen met een volle accu. Een grotere batterij zorgt voor een groter bereik. Accu’s voor e-bikes zijn beschikbaar in drie sterktes: 300 Wh, 400 Wh en 500 Wh. Met 400 Wh bijvoorbeeld kun je bij een volle batterij 80 tot 100 km rijden. Met 500 Wh is dat 120 tot 140 km.

Hoeveel jaar je accu krachtig blijft. Een batterij verliest ieder jaar ongeveer 7% van zijn capaciteit. Hij wordt dus steeds minder krachtig, waardoor je met een volle accu minder ver kunt rijden. Heb je een 400 Wh-batterij dan kun je er na 6 jaar nog maar 40 tot 50 km mee rijden. Bij een 500 Wh-batterij is dat 60 tot 80 km.

Of je in de toekomst reserve-onderdelen gaat kunnen bestellen. Heb je een accu van een gerenommeerd merk, zoals Bosch, dan weet je dat je over 10 jaar nog steeds reserve-onderdelen kunt bestellen. Bij de onbekende accumerken die je vooral op goedkope elektrische fietsen aantreft, heb je die zekerheid niet.

5. Ga voor een gedegen merk

Het is een aloud gezegde: goedkoop is duurkoop. Wat ik ermee bedoel, is dat een goedkope elektrische fiets na een aantal jaren meer kost dan een e-bike van een gedegen merk. Je gaat bij minder solide merken sneller slijtage hebben op onder andere de motor. De onderdelen (en soms zelfs de fiets in zijn algeheel) zullen sneller vervangen moeten worden.

En zoals ik reeds zei, is het bij onbekende merken nog maar de vraag of je er op termijn reserve-onderdelen voor kunt krijgen.

Bovendien bieden de bekendere merken meer fietscomfort omdat de zadels beter zijn.

Dit zijn de merken die ik aanraad:

Elektrische fiets

Koga Pace SX

6. Bedenk hoeveel onderhoud je aan je fiets wilt hebben

Wil je een zeer onderhoudsvriendelijke elektrische fiets, ga dan voor een middenmotor met riemaandrijving. De Koga E-Nova EVO PT Auto is in dat geval een uitstekende keuze.

Bij fietsen zonder riemaandrijving ga je iets meer onderhoud hebben. Maar maak je geen zorgen, hè. Breng je e-bike gewoon regelmatig binnen bij Fietsenwinkel De Geus en we doen al het zware werk voor je.

7. Let op het gewicht van de elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn gemiddeld zwaarder dan gewone fietsen. Dat is tijdens het fietsen geen probleem, maar wil je je fiets in de gang van je appartementsgebouw stallen, dan moet je soms een trapje op. Met een e-bike aan de arm kan dat moeilijk zijn.

Zelfs als je iedere dag maar een klein opstapje op moet met je fiets, of je de fiets optilt om in de gang te manoeuvreren, kan dat een probleem vormen. Je tilt de fiets namelijk vaak op aan de bagagedrager en dat is niet goed voor je fiets.

Ook wanneer je je elektrische fiets op je auto wilt vervoeren, ga je mogelijk een aangepaste fietsendrager nodig hebben.

Let er dus op of dit bij jou het geval is en laat je in de winkel van De Geus goed informeren naar het gewicht van de fiets.

Fietsenwinkel in Berchem

Fietsenmaker in Antwerpen

8. Check de garantievoorwaarden van de fiets en de onderdelen

Niet ieder merk en niet iedere fietsenwinkel biedt even lange garantie op hun elektrische fietsen. Natuurlijk hopen we altijd dat je je garantie niet gaat gebruiken, want dat betekent dat je fiets perfect functioneert. Maar mocht het toch voorkomen dat je e-bike of een onderdeel ervan vroegtijdig kapot gaat, dan is het fijn als je op de garantie kunt terugvallen.

Bij Fietsenwinkel De Geus staat de garantie voor je fiets altijd op papier wanneer je de fiets koopt. Zo weet je waar je aan toe bent bij panne.

9. Negeer mensen die zeggen dat e-bikes alleen voor ouderen zijn

Raar maar waar: mensen laten zich soms tegenhouden in het kopen van een elektrische fiets omdat iemand in hun omgeving zegt: ‘Een elektrische fiets? Dat is toch alleen maar voor ouderen?’

Goed, ik geef toe: e-bikes zijn inderdaad ideaal voor mensen die op een gewone fiets niet meer goed vooruit kunnen. Maar ze zijn niet uitsluitend voor die doelgroep geschikt.

Als ik rondkijk hier in Antwerpen zie ik alle mogelijke mensen op elektrische fietsen: zakenmannen in pak op weg naar hun werk, papa’s en mama’s die de kleintjes in de cargobike naar school brengen, jonge mensen van buiten de stad die op de speed pedelec naar de universiteit komen.

Elektrische fietsen zijn er voor iedereen!

Klever elektrische fiets

Testrit fietsen in Antwerpen

10. Maak heel veel testritten om te ontdekken wat jouw droomfiets is

Zoveel mensen, zoveel fietswensen. Ik kan als e-bike-expert een hele hoop informatie geven over de fietsen die ik verkoop, maar uiteindelijk ga jij zelf moeten bepalen welke fiets jouw droomfiets is.

Maak daarom heel veel testritten. In onze fietsenwinkels in Antwerpen moedigen we het aan: neem een fiets uit ons assortiment en probeer hem uit!

Ik raad mensen aan om vooraf een afspraak te maken voor een proefrit. Dat kan op onze website snel en makkelijk: in minder dan een minuut heb je je afspraak gemaakt!

Reserveer een testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus