Wat is een transportfiets en wat zijn de voordelen ervan?

Batavus transportfiets
Eenvoudig maar veelzijdig: de Batavus Quip Extra Cargo E-Go Plus is het schoolvoorbeeld van een transportfiets

 

E-bikes, speed pedelecs en elektrische bakfietsen mogen dan razend populair geworden zijn, maar weinig fietstypes blijven zo populair als de goede oude transportfiets. Bescheiden doch veelzijdig: de transportfiets geeft tienduizenden Belgen de mogelijkheid om op voordelige wijze hun boodschappen en andere spullen te vervoeren. Tijd om deze klassieker in de kijker te zetten!

De definitie

Wat is een transportfiets?

Een transportfiets is een stadsfiets met een stevig voorrekje. Daarop kan bijvoorbeeld een boodschappenmand worden bevestigd. Transportfietsen zijn dus bedoeld om makkelijk een flinke hoeveelheid spullen mee te vervoeren.

Met zijn vermogen om veel spullen te vervoeren lijkt de transportfiets wel een beetje op de longtailfiets en bakfiets. Deze laatste twee fietstypes kunnen echter nóg meer vervoeren, maar daarover vertellen we verderop meer.

 

Transportfietsen Antwerpen België
Een stadsfiets met een stevig voorrek, zoals de Gazelle Miss Grace C7 HMB, wordt een transportfiets genoemd

 

Bakkersfietsen en slagersfietsen

De geschiedenis van de transportfiets

Al bijna zo lang fietsen bestaan, worden ze gebruikt om goederen te vervoeren. Vooral bij ambachtsmensen waren fietsen vroeger een populair vervoersmiddel om waren te transporteren. Oudere mensen kunnen zich misschien nog herinneren dat plaatselijke slagers en bakkers met producten door de straten trokken om ze huis aan huis af te leveren. Hun etenswaren lagen in grote manden die op een stevig voorrek waren geplaatst. Dit verklaart waarom transportfietsen ook wel bakkersfietsen worden genoemd.

De bakkersfietsen van toen hadden bijna zonder uitzondering een enorme mand. Daarmee fietsen was niet altijd even makkelijk, zoals je bijvoorbeeld in dit historisch verslag kan lezen. Ook op technisch vlak hadden ouderwetse bakkersfietsen nadelen. Het waren vaak doortrappers zonder terugtraprem. Ook een handremmen zat er vaak niet op.

Koop je vandaag de dag een transportfiets, dan heb je het een pak comfortabeler. De manden die je tegenwoordig in de winkels vindt, zijn nooit té groot. En je fiets zal van alle technische gemakken voorzien zijn, dus veilig rijden is een zekerheid.

 

Bakkersfiets
Bakkersfietsen omstreeks 1952 (bron: BHIC)

5 grote voordelen

De voordelen van transportfietsen

Uit de primitieve bakkersfietsen van vroeger ontstond de moderne transportfiets. Deze hedendaagse variant wordt geroemd om zijn vele voordelen:

 1. Veel ruimte voor spullen. Een gewone stadsfiets biedt alleen ruimte voor spullen op de bagagedrager. Een transportfiets daarentegen heeft ook een rek aan de voorkant van de fiets. Daarop kan je bijvoorbeeld een boodschappentas of rugzak zetten. Ook kan je er een rieten of plastic fietsmand op bevestigen.
 2. Kan zware lasten aan. Transportfietsen worden extra stevig gebouwd, zodat de fiets zonder problemen een zware last kan dragen.
 3. Wendbaar. Andere fietstypes die veel vracht kunnen vervoeren, zoals bakfietsen, kunnen nogal log en moeilijker te besturen zijn. Met een transportfiets heb je dit probleem niet. Deze tweewielers zijn namelijk even wendbaar als een stadsfiets.
 4. Betaalbaar. Je koopt een transportfiets al voor minder dan € 1000. Transportfietsen hebben dan ook een prima balans tussen de prijs en de inzetbaarheid.
 5. Ook verkrijgbaar als e-bike. Ben je bang dat je hard moet trappen met zo’n volgeladen transportfiets? Niet nodig, want tegenwoordig zijn er ook transportfietsen met elektrische trapondersteuning. Een voorbeeld van een elektrische transportfiets is de Batavus Quip E-Go Extra Cargo.

Omwille van de bovenstaande voordelen zijn transportfietsen ideaal voor mensen die weliswaar veel spullen willen kunnen vervoeren, maar geen grote som geld willen uitgeven aan een nieuwe fiets.

Vergelijking

Is er verschil tussen een stadsfiets en een transportfiets?

Ja, er is verschil tussen een stadsfiets en een transportfiets. In de meeste opzichten lijken ze op elkaar, maar transportfietsen hebben bijkomend een rek aan de voorkant. Ze zijn daarom, meer nog dan stadsfietsen, geschikt om veel spullen te vervoeren.

 

Batavus Quip transportfiets
Camionette op twee wielen: de Batavus Quip transportfiets

 

Prijzen transportfietsen

Hoeveel kost een goede transportfiets?

Transportfietsen kan je al kopen vanaf een paar honderd euro, maar wil je zeker zijn van een hoge kwaliteit, dan moet je rekenen op minimaal € 900.

Een fietsfabrikant kan alleen een hoge kwaliteit garanderen als er geïnvesteerd wordt in een doordacht ontwerp, hoogwaardige materialen en een vakkundige afwerking. Je begrijpt dat hiervoor een bepaald budget nodig is, dus dan is het logisch dat een fiets van hoge kwaliteit meer kost dan een fiets van lage kwaliteit.

Hieronder vind je een overzicht van transportfietsen die volgens onze fietsexperts een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Deze zijn gratis te testrijden in onze fietsenwinkels in Antwerpen.

 

Achielle Craighton Pickup transportfiets
De Achielle Craighton Pickup, een transportfiets die in België wordt gemaakt

Bedrijfsfietsen

Transportfiets als bedrijfsfiets

Meer en meer Belgische werkgevers begrijpen dat het een goed idee is om hun collega’s op de fiets naar het werk te laten komen. Fietsen is immers milieuvriendelijk, wat goed is voor het imago van het bedrijf. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat fietsende werknemers gelukkiger, gezonder en productiever zijn. Ook staan ze minder in de file.

In onze fietsenwinkels zien we dat transportfietsen onverminderd populair blijven als bedrijfsfiets. Daarvoor zijn goede redenen:

 • Veel transportfietsen zijn elektrisch. Je bent dus sneller op je werk dan met een gewone fiets.
 • Je kan je transportfiets in je privé-uren gebruiken als boodschappenfiets.
 • Transportfietsen zijn als leasefiets te nemen. Je kan als firma zelfs een investeringskrediet krijgen.

Ben je een werkgever en overweeg je de aanschaf van bedrijfsfietsen? Of ben je een werknemer en wil je je baas overtuigen? Ons zusterbedrijf Veloplan adviseert kmo’s in Antwerpen over elk aspect van bedrijfsfietsen.

Bezoek veloplan.be

 

Gazelle Miss Grace
Transportfietsen zijn een veel gezien verschijnsel in Antwerpen

 

Alternatieven voor transportfietsen

Wat als een transportfiets niet genoeg ruimte biedt?

Zoek je een fiets waarmee je makkelijk spullen of kinderen kan vervoeren? Maar biedt een transportfiets niet genoeg ruimte? Dan zijn er 3 alternatieven:

 1. Fietskar. Een fietskar is een karretje met twee wielen dat je achter je fiets hangt. Fietskarren worden meestal gebruikt om kinderen mee te transporteren, maar je kan er natuurlijk ook gewoon je boodschappen in doen. Zelfs je hond vervoeren met de fiets kan probleemloos als je een fietskar hebt.
 2. Longtailfiets. Een longtailfiets is een fiets met een bagagedrager die langer dan gemiddeld is. Je kan op die bagagedrager zonder moeite twee kleine kinderen meenemen. Onze huismerk De Geus Longtail en de Bergamont E-Cargoville LT Edition zijn zelfs veelzijdige hybrides tussen een transportfiets en een longtail. Deze hebben namelijk een stevig rek voorop én een extra lange bagagedrager.
 3. Bakfietsen. Natuurlijk biedt de bakfiets de meeste plek van alle fietstypes. Je kan tot vier kleine kinderen vervoeren met een bakfiets. Wil je spullen vervoeren voor je bedrijf? Dan moet je zeker de Urban Arrow Tender 800 eens bekijken.

De bovenstaande alternatieven voor de transportfiets staan in volgorde van prijs. Een fietskar is dus de voordeligste oplossing, de longtailfiets kost al iets meer geld, en de bakfiets is de meest prijzige oplossing.

 

Bergamont E-Cargoville LT Edition longtail transportfiets
De Bergamont E-Cargoville LT Edition longtail transportfiets langs de oevers van de Schelde

 

Transportfiets kopen in Antwerpen

Test transportfietsen bij Fietsen De Geus

Ben ook jij overtuigd van de voordelen van transportfietsen? En wil je ervaren welk merk of model bij je past? Bij Fietsen De Geus in Antwerpen, Berchem, Edegem en Schoten kan je helemaal gratis en vrijblijvend een testrit maken op de fietsen van je keuze.

We adviseren je om een reservatie te maken voor de testrit. Dit is niet verplicht, maar zo weet je zeker dat je direct geholpen zal worden in de winkel. Des te sneller zit je op het zadel van een transportfiets.

Boek een gratis testrit   Bezoek onze winkels

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

 • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus