Team De Geus bezocht de fabriek van Riese & Müller… en wat we er zagen heeft ons enorm verrast!

Sandra Wolf Riese und Müller
Team De Geus met de kopvrouw van Riese & Müller (v.l.n.r): Martin Sluijs, Stijn Smet, Sandra Wolf, Thomas Vanderhoydonck, Michael Vyvermans

 

In een genereus vertoon van gastvrijheid nodigde Riese & Müller ons team uit in hun fietsfabriek. Onze delegatie van vier man reisde naar Darmstadt in Duitsland om te zien hoe het legendarische merk hun tweewielers bouwt. De verwachtingen waren hoog… en die werden zelfs overtroffen. Geniet mee van deze exclusieve blik achter de schermen van een van de grootste fietsproducten ter wereld.

Hartelijke ontvangst

Onze Belgische delegatie werd hartelijk ontvangen door het team van Riese & Müller, waaronder chief sales officer Timo Gührer, head of international strategy Alberto Grasselli, project manager sales Moritz Schmidl en CEO Sandra Wolf.

De rondleiding, onder leiding van de vriendelijke Moritz, begon al goed: bij de parking van de fabriek konden we vaststellen dat het personeel goed gebruikmaakt van de fiets. Onder de overkapping stonden letterlijk honderden bakfietsen en e-bikes waarmee het Riese & Müller-team naar het werk komt.

En wat een fantastische werkomgeving is het! De productielocatie ligt midden in het groen, met velden en bossen zo ver het oog reikt. De bedrijfspanden zijn modern en netjes. Zeker geen slechte plek om je werkdagen door te brengen!

 

Riese und Müller fabriek
Aankomst bij de fabriek in Darmstadt: dit is weer eens een andere parking dan een zee van auto’s!

 

Een fier moment

Een fotomomentje in de lobby mocht natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen maakten we een paar sympathieke groepsfoto’s, ook gingen de kopvrouw van Riese & Müller en de kopman van Fietsen De Geus samen op de foto. Een fier momentje voor onze Thomas!

 

Sandra Wolf en Thomas Vanderhoydonck
Sandra Wolf, CEO van Riese & Müller, en Thomas Vanderhoydonck, zaakvoerder van Fietsen De Geus, Veloplan en De Geus Dertien

 

Ruim dertig jaar fietsgeschiedenis

Riese & Müller is een fietsfabrikant met een geschiedenis die ruim dertig jaar teruggaat. Want in 1992 begonnen Markus Riese en Heiko Müller fietsen te bouwen. Deze vrienden hadden beiden een achtergrond als wertuigbouwkundig ingenieur én een passie voor fietsen, dus het was een logische keuze om samen tweewielers te bouwen.

Hun eerste fiets was trouwens geen elektrische fiets of bakfiets, de types waar het merk vandaag de dag bekend om staat. Nee, hun allereerste creatie was een plooifiets! Het werd een innovatief model met draaipunten die als vering dienen en die rijdt als een gewone fiets. Met een geleend lasapparaat bouwden ze van frameonderdelen eerst een demofiets en vervolgens een geometrisch model.

De tijd heeft bewezen dat het een succesvol idee was, want de Riese & Müller Birdy, zoals ze de fiets noemden, bevindt zich nog steeds in hun assortiment.

 

Riese und Müller fiets
Fietskaders staan klaar om gebruikt te worden in een gloednieuwe Riese & Müller

 

In de watten gelegd

Anno 2024 heeft de firma al meer dan 900 medewerkers. Zij worden goed in de watten gelegd, konden we met eigen ogen vaststellen. De fabriek heeft een Coffee Corner, wat een eigen koffiezaak is met lokale, biologische producten. Zo komt de melk bijvoorbeeld van een plaatselijke boerderij. Dit soort duurzaamheidsinitiatieven kunnen wij waarderen.

 

Riese und Müller Load bakfiets
Een Riese & Müller Load, de vermaarde bakfiets, wordt in elkaar gezet

 

Duurzame initiatieven

We zagen in de fabriek overigens nog talloze andere duurzame initiatieven. Een van de meest belangrijke is misschien wel de herbruikbare verpakkingsdoos die Riese & Müller ontwikkeld heeft. Dit klinkt misschien niet heel groots, maar onderschat niet hoeveel impact een simpele doos kan maken op het milieu. In de fietsenbranche worden er jaarlijks honderdduizenden dozen gebruikt voor het verschepen van de fietsen van de fabriek naar de winkels.

Die dozen eindigen vrijwel allemaal in de papiercontainer. Natuurlijk worden ze hierna gerecycleerd, maar nog beter voor het milieu is het hergebruiken van dozen. Riese & Müller heeft daarom als enige fietsproducent geïnvesteerd in het ontwikkelen van een herbruikbare doos. Fantastisch!

 

Riese und Müller herbruikbare doos
Een herbruikbare verpakkingsdoos, een unicum binnen de fietsenbranche

 

Gelijke waarden

Wat betreft duurzaamheid kunnen we wel vaststellen dat Riese & Müller gelijke waarden heeft als Fietsen De Geus. Net als wij proberen zij met grote en kleine stappen een positieve impact te maken op de leefomgeving. Natuurlijk heeft Riese & Müller een compleet andere schaalgrootte dan wij (900 medewerkers versus 50), maar onze visies op het verbeteren van de wereld lopen gelijk: eerst kijken wat je zélf beter kan doen, dan pas anderen aansporen om het goede voorbeeld te volgen.

 

Riese und Müller award
Een muur vol awards voor de innovatie en duurzaamheid die de Duitse fietsfabrikant al 30 jaar laat zien

 

700 fietsen per dag

In de productiehal zagen we met eigen ogen hoe het mogelijk is dat Riese & Müller in fietsenwinkels over de hele wereld te vinden is: hun fabricageproces is van begin tot eind geperfectioneerd. Ze hebben zeven productielijnen met een maximum productiecapacititeit van 700 fietsen per dag. Hun eigen record staat op 110 fietsen tegelijk bouwen op één productielijn.

De spreekwoordelijke Duitse efficiëntie wordt hier in de praktijk gebracht. Hierdoor was Riese & Müller in 2023 in staat om maar liefst 105.000 fietsen te produceren.

 

Riese und Müller fabriek Darmstadt
Efficiëntie is in de gehele productie doorgetrokken, dus ook in de opslag van onderdelen en verzendklare fietsen

 

Fiets van het jaar

Leuk wist-je-datje: terwijl wij onze rondleiding kregen, kreeg Riese & Müller het bericht dat ze de winnaars zijn van een prijs bij de VAB Bike of the Year Awards. Ze mogen de prijs voor Speed Pedelec van het Jaar in ontvangst nemen voor hun Riese & Müller Charger4 GT Rohloff HS. De jury gaf als reden hiervoor:

“De best scorende speedpedelec van deze jubileumeditie van de Bike of the Year is de Riese & Müller Charger4 GT Rohloff HS. Een hele mond vol voor een fiets die de professionele jury kon overtuigen met zijn krachtige motor en zijn grote rijbereik. De particuliere testers waren helemaal weg van het efficiënte versnellingsapparaat en de goede ergonomie. Een fiets die duidelijk ontwikkeld is voor de echte kilometervreter.”

We hebben het jullie al in persoon kunnen zeggen, maar we herhalen het hier graag nog eens: proficiat, Riese & Müller!

 

Riese und Müller Carrie inklapbare bakfiets
Het nieuwste model van Riese & Müller: de Carrie, een inklapbare bakfiets

 

Onthulling nieuw Riese & Müller-model

Ons team had de eer om als een van de eerste fietsenwinkels een blik te mogen werpen op het nieuwste model van Riese & Müller: de Carrie. Dit is niet zomaar een bakfiets, want dit innovatieve model kan je in- en uitklappen. In ingeklapte staat is deze tweewieler even breed als een gewone fiets. Uitgeklapt echter biedt ze een zee aan ruimte voor het vervoeren van kinderen, boodschappen of andere goederen.

 

Riese und Müller Carrie inklapbare bakfiets
De Carrie heeft, wanneer ze uitgeklapt is, een ruime laadbak

 

Hoge verwachtingen

Inklapbare bakfietsen bestaan al langer, maar desondanks zijn we opgetogen vanwege het vooruitzicht dat we binnenkort de Carrie in onze winkels hebben staan. Riese & Müller bouwt immers volgens een kwaliteitstandaard die weinig andere merken kunnen evenaren. Gezien het innovatie karakter van Riese & Müller-fietsen zijn we er bovendien zeker van dat de Carrie een aantal slimme snufjes zal bezitten die vergelijkbare fietsen van andere merken niet hebben.

 

Riese und Müller Carrie opvouwbare bakfiets
Zien en gezien worden: met het krachtige voorlicht van de Carrie zal dit geen probleem zijn

 

Een inspirerende dag

‘Cycling Unites’ is de slogan van Riese & Müller die we op veel plekken in hun fabriek terugzagen. En daarin hebben ze gelijk: fietsen brengt inderdaad mensen samen, los nog van de vele andere voordelen van fietsen die we al in andere blogartikelen beschreven. Fietsen is per uitstek een sociale activiteit, ongeacht of je samen met een collega naar je werk fietst, je kinderen in de bakfiets naar school brengt, of in het weekend met je kameraden op de gravelbike door het land trekt.

Omdat de fiets mensen samenbrengt, zien we het als een voorrecht dat we onze missie (“Zoveel mogelijk Antwerpenaren op de fiets zetten en er duurzaam op houden”) kunnen uitvoeren met gelijkgezinde bedrijven zoals Riese & Müller. Zij stellen ons in staat om Antwerpenaren kwaliteitsfietsen aan te bieden voor elke doelgroep. Daarom is ieder fabrieksbezoek een hartverwarmend inspiratiemoment – zeker bij Riese & Müller, dat elke verwachting steeds weer weet te overtreffen.

Bekijk Riese & Müller-fietsen

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus