Waarom je beter een e-bike kan kopen in plaats van je huidige fiets ombouwen

Pendix e-bike inbouwkit kopen Antwerpen

 

Wat is verstandiger: een nieuwe e-bike kopen of je huidige niet-elektrische fiets ombouwen tot elektrische fiets? Beide opties hebben voor- en nadelen. E-bike-expert Nikolaz is er echter duidelijk over: je kan in de meeste gevallen beter gewoon een nieuwe elektrische fiets kopen. Maar hij zegt er ook bij dat er één groep fietsers is, voor wie een e-bike-inbouwkit wél een goed idee is. Wie precies en waarom? Dat legt hij vandaag uit.

Een gewone fiets ombouwen tot e-bike: hoe werkt het?

Of het nu gaat om een stadsfiets, trekkingfiets, mountainbike of bakfiets: een e-bike-inbouwkit kan (in theorie althans) op bijna elk frametype worden gemonteerd en maakt van je fiets in korte tijd een elektrische fiets.

Hoe zo’n inbouwsetje technische gezien precies werkt, kan van merk tot merk verschillen. Pendix, het merk dat we bij Fietsen De Geus verkopen, is een middenmotor met krachtsensor in de linkercrank. De crank is het onderdeel dat de trapas met de trapper verbindt. Het systeem bestaat uit een linkercrankmotor, een speciale trapas met de sensor, en een rechtercrank. Die rechtercrank moet je namelijk ook vervangen om de afstand tussen linker- en rechterpedaal ten opzichte van het frame gelijk te houden. De accu zit in een houder die op de plek van de bidonhouder komt. Via een app op je telefoon kan je tijdens het fietsen alle benodigde informatie opvragen.

Pendix eDrive Middenmotor kopen Antwerpen

Hoeveel kost een e-bike-inbouwset?

Er zijn letterlijk honderden setjes op de markt, dus het is lastig om alle aanbieders in acht te nemen. De setjes die wij online zijn tegengekomen beginnen bij ongeveer € 475 voor een doe-het-zelf-kit voor een 250 Watt achterwielmotor.

In onze fietsenwinkels verkopen wij alleen het Pendix eDrive-systeem. Pendix is een hoog aangeschreven Duitse fabrikant. Bij ons betaal je circa € 2000 voor de Pendix eDrive. Lijkt dat duur? Dat valt mee als je beseft dat je een hoogwaardig product van een A-merk krijgt én dat er de installatiekosten bij inbegrepen zitten. En geloof ons: er kruipt veel tijd in het installeren van een e-bike-inbouwset.

 

Pendix eDrive Middenmotor Antwerpen

Voordelen van een e-bike-inbouwkit van Pendix

Er zijn meerdere voordelen te benoemen van een inbouwsetje van Pendix:

  • Geen weerstand als je hem niet gebruikt. De Pendix (en waarschijnlijk ook andere systemen) geeft geen weerstand wanneer je hem niet gebruikt. Bij een al ingebouwde elektrische motor is dit wel het geval. Daarom fietst een kant-en-klare e-bike redelijk zwaar als je de trapondersteuning uitzet. Omdat een Pendix wél gewoon vlotjes trapt zonder trapondersteuning, kan je zelf kiezen om je het aan wilt zetten of niet. Heb je bijvoorbeeld een Pendix ingebouwd in je reisfiets en ga je ermee naar de Alpen? Dan kan je op de vlakke stukken en bergafwaarts perfect zonder trapondersteuning fietsen en hem aanzetten op de steile hellingen.
  • Pendix is een middenmotor. De meeste inbouwsetjes gebruiken een voorwielmotor. De motor zit dan, zoals de naam al suggereert, op het voorwiel geïnstalleerd. Voorwielmotoren kunnen helaas een nogal ‘trekkerige’, instabiele fietservaring geven. Pendix daarentegen is een middenmotor: de motor zit geïnstalleerd op de trapas in het midden van de fiets. Dit geeft een stabielere en dus veiligere rijervaring.

 

Leestip: 10 dingen om op te letten als je een elektrische fiets koopt

Nadelen van een e-bike-inbouwkit van Pendix

Er zijn ook enkele nadelen aan inbouwsetjes, dus ook aan Pendix:

  • Een fiets elektrisch maken met Pendix is redelijk duur. Zoals gezegd is een inbouwset niet voordelig, zeker niet als je een A-merk kiest. Het zou daarom een onverstandige investering zijn om op een goedkope fiets een dure inbouwset te installeren.
  • Een inbouwset is niet zo krachtig als een reeds ingebouwde motor. Je moet beseffen dat je inbouwset nooit zoveel trapondersteuning zal geven als een ‘echte’ elektrische motor. In de e-bikes die wij verkopen zitten ingebouwde motoren van Bosch of Shimano. Deze geven een pak meer trapondersteuning dan een Pendix of soortgelijke systemen. Een inbouwset is dus echt alleen bedoeld voor fietsers die het niet erg vinden om zelf ook nog wat inspanning te leveren.
  • De meeste fietsframes zijn niet voorzien op extra gewicht en extra kracht motor. Een e-bike of speed pedelec heeft een sterker frame nodig dan een niet-elektrische fiets omdat ze extra gewicht moeten dragen van de motor en batterij. Ook moet het frame bestand zijn tegen de kracht die de motor overbrengt op de fiets. Je kan dus zeker niet zomaar op elke fiets een Pendix of een soortgelijk systeem inbouwen. Als het frame te zwak is zou het (letterlijk) kunnen breken. En dat zou natuurlijk voor heel gevaarlijke situaties kunnen zorgen.
  • Een Pendix geeft schokjes. Een Pendix ‘trapt na’: je stopt met trappen, maar geeft schokjes. Of elke inbouwset dit heeft, kunnen we je niet zeggen. Kies je echter voor een Pendix, dan moet je rekening houden met dit bijeffect. Niet iedere fietser vindt het even prettig.

 

Pendix eDrive inbouwkit kopen Antwerpen

Conclusie: is het beter om een nieuwe e-bike te kopen dan een bestaande fiets elektrisch te maken?

Ja, je kan in de meeste gevallen beter een nieuwe elektrische fiets kopen.

Met een e-bike-inbouwkit kan je je oude, vertrouwde fiets behouden, dat is waar. Maar gewoon een nieuwe elektrische fiets kopen is qua prijs bijna gelijk; e-bikes van degelijke merken beginnen bij ons vanaf € 2700. Dit is slechts € 700 meer dan het kopen en laten installeren van een Pendix. Je weet dan tenminste zeker dat het frame de kracht en het gewicht van de elektrische motor aankan. Op je veiligheid kan je tijdens het fietsen beter geen compromissen maken!

Maar voor wie is een e-bike-inbouwset dan wél geschikt? Alleen als je een dure reisfiets hebt is het kostentechnisch misschien slim om een Pendix of een soortgelijk systeem in te bouwen. Omdat een reisfiets per definitie een steviger frame heeft, hoef je je hierbij ook geen zorgen te maken over de veiligheid. Bovendien is de gemiddelde reisfietser een stevige doortrapper, dus die zal het niet zo erg vinden dat een inbouwkit niet evenveel kracht geeft als een ‘echte’ elektrische fiets.

Wil je een nieuwe e-bike kopen? Of wil je je reisfiets laten ombouwen tot elektrische fiets? Je bent in beide gevallen welkom bij Fietsen De Geus.

Onze adressen + openingsuren

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus