Hoe wij werken aan duurzame fietsenwinkels in Antwerpen

VOKA Charter Duurzaam Ondernemen logo

Dat op de fiets zitten duurzaam is, hoeven we je niet meer te vertellen. Wat je echter misschien nog niet weet, is dat wij ook onze fietsenwinkels zélf nog duurzamer maken. En om dat te onderstrepen, tekende Fietsen De Geus een Intentieverklaring voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Daarin verklaren wij dat we dat we in 2022-2023 minimaal 10 acties zullen realiseren binnen de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Benieuwd wat dat betekent? Blijf lezen!

VOKA Charter Duurzaam Ondernemen
Onze Intentieverklaring voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen

 

Wat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN?

In september 2015 werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen formeel aangenomen door de Verenigde Naties. Gedurende de komende 15 jaar moeten deze 17 doelstellingen een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen.

Hoe wij als fietsenwinkels in Antwerpen daaraan kunnen bijdragen? Simpel. Door concrete acties te doen rond deze 17 doelstellingen. Door goed om te gaan met schaarse grondstoffen, te streven naar zuinig energieverbruik, te investeren in onze collega’s, en in te spelen op de behoeftes van morgen.

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, waarvoor wij de Intentieverklaring hebben getekend, zal tonen dat wij concrete stappen hebben genomen op vlak van duurzaamheid. Verderop presenteren we enkele acties die we al in gang hebben gezet.

 

Voka Charter Duurzaam Ondernemen
Samen met tientallen andere Antwerpse ondernemingen tekende De Geus op 30 juni 2022 de Intentieverklaring

 

Hoe wij zullen bewijzen dat we verduurzamen

Voka controleert de bedrijven die de Intentieverklaring onderteken zeer streng. Alleen de bedrijven die aan het einde van 2023 kunnen bewijzen dat ze minimaal 10 concrete acties hebben ondernomen, ontvangen het Charter Duurzaam Ondernemen.

Door het document te ondertekenen, hebben we de volgende controleerbare beloftes gedaan:

  • We zullen duurzaam ondernemen proactief integreren in het bedrijfsbeleid
  • We zullen doelstellingen en concrete acties formuleren in lijn met de door de VN geformuleerde doelstellingen
  • We rapporteren over de geboekte resultaten aan een evaluatiecommissie
  • Tot slot zullen we extern communiceren over onze uitgevoerde acties

Door te werken met de ontwikkelingsdoelstellingen als leidraad wil Fietsen De Geus nog meer vooruitgang boeken op economisch, sociologisch en ecologisch vlak. Ze zijn het kompas dat ervoor zal zorgen dat jouw favoriete fietsenwinkels in Antwerpen toekomstgericht en duurzaam worden.

 

Go Forest boomplant project Peru
Samen met Go Forest planten wij honderden bomen in België en het buitenland

 

Hoe wij onze fietsenwinkels duurzamer maken

Fietsen De Geus heeft al enkele concrete acties in gang gezet om minimaal 10 duurzame doelen te behalen:

  • De Geus Plus: De Geus Plus biedt stages (officieel Opleiding in Bedrijf) aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Donaties aan Go Forest: Wij zijn Rainmaker-donateur bij Go Forest, wat betekent dat wij geld doneren waarmee zij jaarlijks honderden bomen planten.
  • Donaties aan therapeuten: Wij doneren aan verscheidene organisaties die zich inzetten voor mentale gezondheid, waaronder het Tejo-huis voor jongerentherapie.

Wil je op de hoogte blijven van al onze duurzame ambities? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus