Duizenden Belgen hebben moeite om een job te vinden, bijvoorbeeld omdat ze de taal niet spreken. Ons sociale werkproject De Geus Plus geeft ervaring aan deze mensen, zodat ze kans op een job hebben.
Voor de meeste mensen is het toetreden op de arbeidsmarkt een evidentie: je bent klaar met je studies, je solliciteert en uiteindelijk word je wel ergens aangenomen. Er zijn echter duizenden personen in ons land voor wie het lastiger is om werk te vinden. Denk aan hen die nieuw in België zijn en geen Nederlands spreken. Of aan mensen met een problematische achtergrond, zoals een vroegere drugsverslaving.
Zelfs een tijdelijke stageplek vinden waar ze een cv kunnen opbouwen, gaat dikwijls niet. Hierin brengt De Geus Plus verandering.
Veel mensen die geen job kunnen vinden, hebben een grote dosis talent, vaardigheden en vooral de drive om te leren. Maar ze krijgen simpelweg geen kans om zichzelf te ontwikkelen en bewijzen. De Geus Plus vult deze kloof tussen werkloosheid en een job op.
Tijdens een stage van meerdere maanden leert men fietsen afmonteren en herstellen. Ondertussen is er volop de gelegenheid om met Nederlandstalige collega’s de taal te oefenen.
De Geus Plus sluit aan bij meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
Thomas Vanderhoydonck, zaakvoerder van Fietsen De Geus, komt uit een sociaal geëngageerde familie. Zijn ouders liggen aan de basis van Centrum Kauwenberg in Antwerpen. Zijn moeder is initiatiefneemster van TEJO, een organisatie die gratis en anoniem therapie aanbiedt aan jongeren.
Kobe Peeters, sinds 2018 technieker bij Fietsen De Geus, was voordien begeleider van asielzoekers bij het Rode Kruis Vlaanderen. Hij werkte daar met niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.
Wanneer Kobe laat vallen dat hij het sociale aspect van z’n vorige job erg mist, neemt Thomas de beslissing om een sociaal werkproject op te richten. Na een jaar van plannen, contacten leggen en ideeën laten rijpen, verwelkomde De Geus Plus in 2020 de eerste deelnemers.
De Geus Plus biedt stages (officieel Opleiding in Bedrijf). In een aangenaam atelier ligt de focus voornamelijk op de afmontage van nieuwe fietsen. Dit is een belangrijke schakel in de workflow van een fietsenwinkel: het is de plaats waar elke nieuwe fiets wordt gemonteerd. De montageplaats is voorzien van alle materiaal dat nodig is om moderne fietsen te monteren, al dan niet elektrisch. Dit zijn vaak geavanceerde tweewielers en systemen die nieuw zijn voor de stagiairs. Begeleider neemt daarom Kobe de tijd om hen goed te begeleiden.
Ook logistiek, herstellingen en sociale contacten komen aan bod, zowel met de collega’s van Fietsen De Geus als met de klanten. De combinatie van kennis opdoen en sociale contacten maakt stagiairs zelfverzekerder op professioneel en persoonlijk vlak.
Werkmmaat levert maatwerk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hun doelstelling is om de collega’s te laten doorstromen naar een job in het gewone bedrijfsleven. Zelf bieden ze jobs aan die uitdagend zijn voor hun medewerkers. In nauwe samenwerking met lokale besturen werken ze innovatieve projecten op maat uit. Dit varieert van het proper maken van de fonteinen tot een unieke ontdekkingstocht organiseren in de Antwerpse Ruien. Daarnaast baten ze fietspunten uit in Groot-Antwerpen. De medewerkers daar doen herstellingen aan oude ‘stationsfietsen’. Bij De Geus Plus leren ze nieuwe fietsen repareren.
Lejo organiseert naadloze flexibele trajecten (NAFT) voor jongeren met als doel om schooluitval in het secundair onderwijs tegen te gaan. Via hun ervaringsgerichte methodiek stimuleren ze jongeren en creëren ze ruimte om hun potentieel te (her)ontdekken en ontwikkelen. Ze betrekken de school en andere sleutelfiguren sterk zodat ze het samen mogelijk maken dat de jongeren wegwijzers ontdekken en hun eigen pad kunnen kiezen. Enkele van die jongeren volgen de opleiding fietshersteller in het Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs (Werkend Leren Antwerpen Noord) en en doen ervaring op bij De Geus Plus.
Steunpunt Tewerkstelling (STW) heeft meer dan 30 jaar ervaring in de begeleiding van anderstaligen. Dit implementeren ze via hun opleidingscentrum, werkervaringsateliers en taalcoaching op de werkvloer. De medewerkers van STW komen regelmatig langs bij De Geus Plus om het Nederlands van onze stagiairs bij te spijkeren. Dit gebeurt op de werkvloer en is specifiek gericht op de job. Deze boost aan taalkennis maakt een wereld van verschil in de dagelijkse werking en het toont wederom hoe gemotiveerd de nieuwe collega’s zijn om dingen bij te leren.
🛈 Wil je meer te weten komen, wil je deelnemen of is jouw organisatie op zoek naar een partnerschap? Contacteer ons.
Go Forest plant namens ons jaarlijks duizenden bomen in België en het buitenland ter compensatie van onze CO2-uitstoot.
Fietsen De Geus doet financiële donaties aan TEJO Antwerpen, een organisatie die gratis en anoniem therapie aanbiedt aan jongeren.