De Geus Plus logo

 

Duizenden Belgen hebben moeite om een job te vinden, bijvoorbeeld omdat ze de taal niet spreken. Ons sociale werkproject De Geus Plus geeft ervaring aan deze mensen, zodat ze kans op een job hebben.

Wie wij helpen

Werk vinden geen evidentie

Voor de meeste mensen is het toetreden op de arbeidsmarkt een evidentie: je bent klaar met je studies, je solliciteert en uiteindelijk word je wel ergens aangenomen. Er zijn echter duizenden personen in ons land voor wie het lastiger is om werk te vinden. Denk aan hen die nieuw in België zijn en geen Nederlands spreken. Of aan mensen met een problematische achtergrond, zoals een vroegere drugsverslaving.

Zelfs een tijdelijke stageplek vinden waar ze een cv kunnen opbouwen, gaat dikwijls niet. Hierin brengt De Geus Plus verandering.

Talenten ontdekken

De Geus Plus

Kans om je te ontwikkelen

Veel mensen die geen job kunnen vinden, hebben een grote dosis talent, vaardigheden en vooral de drive om te leren. Maar ze krijgen simpelweg geen kans om zichzelf te ontwikkelen en bewijzen. De Geus Plus vult deze kloof tussen werkloosheid en een job op.

Tijdens een stage van meerdere maanden leert men fietsen afmonteren en herstellen. Ondertussen is er volop de gelegenheid om met Nederlandstalige collega’s de taal te oefenen.

De Geus Plus sluit aan bij meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

3 doelen vervuld

Fietsenwinkel Borgerhout

Icoon duurzaamheid

3 duurzame ontwikkelingsdoelen behaald met De Geus Plus

Sociale initiatiefnemers

Thomas Vanderhoydonck, zaakvoerder van Fietsen De Geus, komt uit een sociaal geëngageerde familie. Zijn ouders liggen aan de basis van Centrum Kauwenberg in Antwerpen. Zijn moeder is initiatiefneemster van TEJO, een organisatie die gratis en anoniem therapie aanbiedt aan jongeren.

Kobe Peeters, sinds 2018 technieker bij Fietsen De Geus, was voordien begeleider van asielzoekers bij het Rode Kruis Vlaanderen. Hij werkte daar met niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Wanneer Kobe laat vallen dat hij het sociale aspect van z’n vorige job erg mist, neemt Thomas de beslissing om een sociaal werkproject op te richten. Na een jaar van plannen, contacten leggen en ideeën laten rijpen, verwelkomde De Geus Plus in 2020 de eerste deelnemers.

Wat doen deelnemers?

De Geus Plus

Professionele en sociale kennis

De Geus Plus biedt stages (officieel Opleiding in Bedrijf). In een aangenaam atelier ligt de focus voornamelijk op de afmontage van nieuwe fietsen. Dit is een belangrijke schakel in de workflow van een fietsenwinkel: het is de plaats waar elke nieuwe fiets wordt gemonteerd. De montageplaats is voorzien van alle materiaal dat nodig is om moderne fietsen te monteren, al dan niet elektrisch. Dit zijn vaak geavanceerde tweewielers en systemen die nieuw zijn voor de stagiairs. Daarom neemt Kobe de tijd om hen goed te begeleiden.

Ook logistiek, herstellingen en sociale contacten komen aan bod, zowel met de collega’s van Fietsen De Geus als met de klanten. De combinatie van kennis opdoen en sociale contacten maakt stagiairs zelfverzekerder op professioneel en persoonlijk vlak.

Onze partners

De Geus Plus

Onze partners

 

Logo Werkmmaat

Werkmmaat 

Werkmmaat levert maatwerk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hun doelstelling is om de collega’s te laten doorstromen naar een job in het gewone bedrijfsleven. Werkmmaat baat fietspunten uit in Groot-Antwerpen. De medewerkers daar doen herstellingen aan oude ‘stationsfietsen’. Bij De Geus Plus leren ze nieuwe fietsen repareren.

 

Logo Werkend Leren Antwerpen

Werkend Leren Antwerpen Noord

Wil je een beroep leren, dan kan dat bij Werkend Leren Antwerpen Noord. Al hun opleidingen zijn zeer arbeidsmarktgericht. De nadruk ligt op beroepsvakken en op het doorstromen naar een tewerkstelling, maar de leerling krijgt natuurlijk ook algemene vorming.

 

Logo Steunpunt Tewerkstelling

Steunpunt Tewerkstelling

Steunpunt Tewerkstelling (STW) heeft ruim dertig jaar ervaring in de begeleiding van anderstaligen. Dit implementeren ze via hun opleidingscentrum, werkervaringsateliers en taalcoaching op de werkvloer. De medewerkers van STW komen regelmatig langs bij De Geus Plus om het Nederlands van onze stagiairs bij te spijkeren. Dit gebeurt op de werkvloer en is specifiek gericht op de job.

 

Logo Don Bosco Hoboken

Don Bosco Hoboken

Don Bosco is een school in Hoboken die samen met de ouders elk jaar meer dan vijftienhonderd jonge mensen opvoedt tot zelfbewuste volwassenen. Dit betekent dat, naast een degelijke technische en praktische opleiding, ze ook voor een fijne algemene menselijke vorming zorgen. Voor de technische leerlingen behoort een stage bij De Geus Plus tot de mogelijkheden.

 

Logo Groep Intro Antwerpen

Groep Intro

Groep Intro richt zich op iedereen die een afstand heeft of ervaart binnen de schoolse context, de arbeidsmarkt, de vrije tijd en zijn of haar buurt. Via opleiding, begeleiding en coaching zetten ze alles op alles om samen met hen een geslaagd traject af te leggen dat bijdraagt tot de persoonlijke groei.

 

Logo Syntra

Syntra

Syntra is een specialist in praktijkgerichte opleidingen voor ondernemende mensen. Het Syntra-netwerk bestaat uit vijf opleidingscentra met negentien campussen in Vlaanderen en Brussel. Syntra biedt in totaal zo’n 200 opleidingen in de leertijd en meer dan 500 ondernemersopleidingen, onderverdeeld in 28 sectoren.

 

Logo Emino vzw

Emino

Emino informeert, adviseert en ondersteunt Emino werkzoekenden, werknemers en bedrijven. Hun ruim 275 jobcoaches werken op meer dan 25 locaties over 5 provincies. De Vlaamse en Brusselse arbeidsmarkt vormt hun werkterrein. Emino gelooft, net als Fietsen De Geus, dat iedereen zijn pad naar duurzaam werk kan vinden.

🛈 Wil je meer te weten komen, wil je deelnemen of is jouw organisatie op zoek naar een partnerschap? Contacteer ons.

De Geus-logo met boompje

Andere duurzame acties van Fietsen De Geus

Go Forest

Go Forest plant namens ons jaarlijks duizenden bomen in België en het buitenland ter compensatie van onze CO2-uitstoot.

Lees meer

 

TEJO Jongerenhuizen

Fietsen De Geus doet financiële donaties aan TEJO Antwerpen, een organisatie die gratis en anoniem therapie aanbiedt aan jongeren.

Lees meer

Fietsen de geus