De Beginnersgids voor Racefietsen: dit zijn de beste merken, de laatste trends en véél meer

Racefietsen, koersfietsen, wielrenfietsen… hoe je ze ook noemt: geen enkel volk op aarde is zo verliefd op deze sportieve fietsen als wij. De top 3 van wielrenners met de meeste overwinningen bestaat volledig uit Belgen! Maar je hoeft geen Eddy Merckx te zijn om van deze sport te genieten. Duizenden landgenoten genieten in de weekenden van hun racefiets. Ben je nieuw in de wielersport en verlang je naar je eigen koersfiets? We vertellen alles over de beste merken van nu, de laatste trends, de prijzen en véél meer.

Racefietsen België
Racefietsen zoals de Ridley Fenix zijn je trouwe tweewieler in de weekenden

Racefiets kiezen

Wat is een goede racefiets voor een beginner?

Omdat elke koerser andere noden heeft, is het lastig om te zeggen wat de ultieme racefiets is voor jou. Als beginnend wielrenner is het echter fijn om toch een leidraad te hebben. Let daarom zeker op de volgende punten wanneer je je nieuwe racefiets koopt:

  • Kijk eerst of je het wielrennen wel écht leuk vindt. Voordat je een nieuwe liefhebberij oppakt, moet je weten of deze echt bij je past of eerder een impuls is. Leen daarom eens een racefiets van een vriend en ga een dagje rijden. Huur een exemplaar als je er geen kan lenen. Het is ontzettend belangrijk om te weten of je het koersen wel echt fijn vindt. Het zou zonde zijn als je gloednieuwe fiets ongebruikt in je fietsenberging komt te staan, nietwaar? Deze proefritten zijn bovendien ideaal om erachter te komen welke merken en modellen je comfortabel en mooi vindt. Zo stap je op een later moment beter voorbereid de fietsenwinkel binnen!
  • Let op de prijs-kwaliteitverhoudingen. Met een high-end Specialized Aethos Pro eTap van € 9200 maak je misschien je kameraden jaloers, maar het is niet gezegd dat je als beginner het allerduurste, allerbeste model nodig hebt. Natuurlijk is het onweerlegbaar dat zo’n dure fiets beter is dan een instapmodel, maar voor jou als beginnende amateur is een voordeliger model waarschijnlijk ook prima. Stel echter ook niet een te klein budget. De goedkoopste racefietsen zijn die van B-merken. Deze zijn weliswaar vriendelijk voor je portemonnee, maar worden vaak gemaakt van minder goede materialen en zijn slordiger afgewerkt. Ga dus voor de beste investering qua prijs en kwaliteit: kies een instapmodel van een A-merk. Racefietsen van tussen de € 1300 en € 3000 zijn perfect voor je.
  • Maak testritten. Wanneer je een fietsenwinkel binnenstapt, moet je zeker niet alleen afgaan op het advies van de verkoper. Je moet zelf op een fiets stappen en er eens een kwartier of half uur mee door de wijk rijden. Een fietsenwinkel die graag tevreden klanten ziet, zal het altijd goed vinden dat je een koersfiets vrijblijvend meeneemt voor een korte rit!

Wanneer je deze tips in gedachte houdt bij het kiezen van je nieuwe wielrenfiets, is de kans groot dat jij je droomfiets vindt.

Boek gratis testrit in Antwerpen

 

Scott Speedster 10
Met een prijs van € 1999 is de Scott Speedster 10 een prima racefiets voor beginners

De basics van koersfietsen

Waarin verschilt een racefiets van andere fietsen?

Ben je een complete noob op het vlak van wielrennen? Schaam je er niet voor! Domme vragen bestaan niet, dat geloven wij met heel ons hart.

 

Een racefiets is…

…een fiets die bedoeld is om zo snel mogelijk te gaan. Racefietsen zijn daarom zeer licht in gewicht en zijn zodanig ontworpen, dat er zo min mogelijk luchtweerstand en frictie met de weg is.

 

Wil je snel zien of een fiets een racefiets is? Let dan op de smallere banden en het sportieve stuur.

 

Smallere banden

Racefietsen hebben vaak smallere banden dan andere fietstypes. Zeker historisch gezien probeerde men de banden zo smal mogelijk te maken zodat er zo weinig mogelijk frictie zou zijn met de weg. Bij moderne racefietsen loopt de breedte echter uiteen van smalle, profielloze 25 mm banden tot 45 mm brede exemplaren met noppen. Die dikkere varianten zijn de aangewezen keuze voor wegen die geen perfecte asfaltlaag hebben. (Daarvan weten we in België helaas alles.) Racefietsen met relatief dikke banden worden ook wel gravelbikes of gravelfietsen genoemd, omdat je ze zelfs op grintwegen kan gebruiken.

Racestuur

Je herkent een racefiets direct aan het karakteristieke racestuur. Zo’n stuur heeft een naar beneden gebogen ontwerp. Dit geeft je veel flexibiliteit bij het plaatsen van je handen en het positioneren van je lichaam. Vooral wanneer je een langere rit maakt wil je eenvoudig van positie kunnen wisselen om meer comfort of extra snelheid te krijgen.

Het is echter niet zo dat letterlijk elke fiets met een racestuur ook een racefiets is: soms worden ook mountainbikes, lifestylefietsen en andere types van een racestuur voorzien. Het is echter wél zo dat het merendeel van alle fietsen met een racestuur een racefiets is.

Bekijk al onze koersfietsen

 

Sportieve fietsen in Antwerpen
Een bos, een wielrenfiets, een paar uurtjes: meer heb je niet nodig om gelukkig te zijn!

Wie maakt de beste koersfietsen?

De beste merken voor racefietsen

Als je de beste racefiets zoekt, moet je sowieso een A-merk kopen. Deze merken beknibbelen namelijk niet op kosten in het ontwerpproces, waardoor je een fiets krijgt die zowel ergonomisch als comfortabel is. Ook gebruiken ze alleen materialen van hoge kwaliteit, waardoor hun fietsen langer meegaan dan die van B-merken. Tot slot zijn A-merken nooit slordig tijdens de assemblage. Dit houdt in dat de fietsen ineen worden gezet volgens nauwkeurig opgestelde protocollen. Alle exemplaren worden uitgebreid nagekeken voordat ze de fabrieksdeur uitgaan. Dit garandeert dat jij een koersfiets krijgt die mooi afgewerkt én veilig is.

Als fietsenwinkel bevelen wij de A-merken Specialized, Scott, Koga en Ridley aan. We lichten ze hieronder toe.

 

Specialized

Specialized Tarmac S-Works Antwerpen

Elke professionele wielrenner zal het beamen: Specialized is een absoluut topmerk. Niet voor niets rijden koershelden als Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel en Mark Cavendish allemaal op een Specialized. Prijzen voor de wielrenfietsen van Specialized variëren van ongeveer € 1350 voor de Specialized Diverge Base E5 tot € 13.800 voor de S-Works Tarmac SL7 Dura-Ace Di2.

Meer over Specialized

 

Scott

Het Amerikaanse Scott bestaat al meer dan zestig jaar. Het is intussen uitgegroeid tot een van de grootste fietsmerken op de markt. Ben je een gravelduivel of asfaltfan, dan is een racefiets van Scott iets voor jou! Je koopt een nieuwe Scott al vanaf € 1299. Scott blinkt uit in sportfietsen, maar mag overigens ook meetellen met hun robuuste e-bikes en toffe kinderfietsen.

Meer over Scott

 

Koga

Alle racefietsen van Koga worden met de hand geassembleerd in Nederland. Hierdoor ontstaat een superieure kwaliteit die met weinig andere merken kan vergeleken worden. In 1974 werd dit fietsenmerk opgericht door Andries Gaastra, die daarvoor de baas was bij Batavus. Voor een merk met zo’n enorme reputatie te zijn, zijn de koersfietsen van Koga verrassend budgetvriendelijk: je koopt een Koga Colmaro Allroad al voor € 1999.

Meer over Koga

 

Ridley

Ridley Gravel Antwerpen

De sportfietsen van Ridley worden ontwikkeld in het hart van de wielersport: België. Als fietsenwinkel zijn we er trots op dat zo’n gaaf merk van eigen bodem is! Ze testen al in hun fietsen in hun eigen windtunnel én op de lastigste Belgische wegen. Wil je een racefiets van Ridley kopen, dan moet je rekenen op een aanschafprijs variërend van € 2159 voor de Ridley Kanzo A tot € 5669 voor de Ridley Kanzo Fast.

Meer over Ridley

 

Budget bepalen aankoop wielrenfiets

Hoeveel geld moet je investeren in je nieuwe racefiets?

Reken allereerst een bedrag voor de aankoop van de fiets zelf. Kies je uit het assortiment van A-merken van Fietsen De Geus, dan moet je rekenen vanaf € 1299 voor de Scott Speedster Gravel 50. Als beginnend wielrenner hoef je zeker niet de allerduurste koersfiets te kopen: fietsen tot € 3000 zijn prima om mee te beginnen.

Reserveer ook budget voor pedalen, bidonhouders, fietscomputers, schoenen, kledij, een helm, een reparatieset en andere accessoires. Afhankelijk van je keuzes, kan dit oplopen tot honderden euro’s. Onderschat het belang van dergelijke accessoires echter niet: ze maken je ritten een pak comfortabeler en praktischer.

Wil je je fiets verzekeren? Dan moet je ook een bedrag reserveren voor een fietsverzekering. De prijs van jouw fietsverzekering hangt af van de gewenste formule en dekkingen. Vraag ernaar wanneer je in onze winkels bent. We kunnen de fietsverzekering meteen bij jouw fietsaankoop opmaken.

Goed om te weten: je kan ook achteraf je fiets nog laten verzekeren, zolang je fiets maar niet ouder is dan 1 jaar.

Koersfiets kopen op krediet

Een racefiets kopen met een fietslening? Waarom niet!

fietsleningen Antwerpen Wil je een racefiets kopen, maar heb je niet het volledige aankoopbedrag op je rekening staan? Dan hebben we prachtig nieuws voor je: je kan je racefiets kopen met een fietskrediet.

Dat betekent dat je het aankoopbedrag (of een deel ervan) leent bij onze kredietpartner KBC Bank. Vervolgens betaal je over een periode van tussen de 1 en 4 jaar elke maand een deel van het geleende bedrag af. Hoeveel je moet terugbetalen, kan je berekenen met de calculator op onze pagina over fietsleningen.

Iedereen kan lenen bij KBC Bank, ook mensen die geen klant zijn bij hen. De lening afsluiten is heel makkelijk: daarmee helpen wij je als je bij ons je koersfiets koopt. Het is simpel en snel geregeld!

Ontdek alles over fietskrediet

Fietslening
Wielrenfiets kopen met een lening? Ontdek in onze winkels alles over onze fietskredieten!

Racefiets uitproberen in Antwerpen

Maak gratis testritten op onze racefietsen

Je kan pas echt ontdekken of een racefiets 100% bij je past wanneer je erop rijdt. Als je naar onze sportfietsenwinkel in Antwerpen komt, kan je altijd een testrit maken. Het spreekt voor zich dat deze gratis en vrijblijvend zijn.

Dus stap eens bij ons binnen en kies een mooie koersfiets uit ons assortiment. Rijd erop rond in de buurt van onze winkels. Ervaar de fiets van dichtbij.

Wil je er zeker van zijn dat we je direct kunnen helpen tijdens je bezoek? Reserveer een testrit. Kies een dag en tijdstip in onze online agenda en voilà, in minder dan een minuut heb je je plek geboekt!

Boek een testrit

 

Specialized fietsen racefietsen mountainbikes Antwerpen
Ben jij binnenkort trots eigenaar van een nieuwe koersfiets zoals deze Specialized?

Racefiets kopen in Antwerpen

Laat je adviseren door onze ervaringsdeskundigen

Een racefiets is een prijzige aankoop, dus wij begrijpen het dat je de allerbeste keuze wilt maken. Onze eerste tip: lees veel op het internet over alle merken en modellen. Onze tweede tip: stap na je leeswerk een fietsenwinkel binnen. Want alleen daar kan je nieuwe koersfietsen in al hun glorie zien.

Wil je een racefiets kopen in België? In onze fietsenwinkel De Geus Dert13n in Antwerpen geven we je steeds graag advies. Ons team bezit een schat aan kennis! En deze kennis komt niet uit boeken, maar uit ervaring. Wij zijn gepassioneerde wielrenners. Profiteer dus zeker van onze inzichten om zelf je droomfiets te ontdekken. Zien we je gauw?

Onze adressen & openingsuren

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus