Deze fietsenbouwer gebruikt metalsheet in plaats van buizen… en dat is best stoer!

Aska speed pedelec
Åska heeft een uniek ontwerp… en het geheim daarachter zijn metalen platen

 

In onze fietsenwinkels staat een opvallende creatie van Belgische bodem: de Åska speed pedelec. Het brutale, stoere uiterlijk van deze high-speed fiets is te danken aan één belangrijke designkeuze: het gebruik van metalen platen voor het fietsframe. Maar waarom gebruikt Åska niet gewoon buizen, zoals andere fabrikanten? We gingen naar de bron en vroegen het aan Åska zelf.

Metalsheet: wat is dat?

Åska noemt hun framemateriaal metalsheet. Dit is een dun, plat stuk metaal. Je kan metalsheet in verschillende materialen maken, zoals staal, aluminium, koper, messing, roestvrij staal en titanium.

De dikte varieert afhankelijk van waarvoor je ze gebruikt. Deze platen worden gebruikt in allerlei industrieën, van bouw tot auto’s, vliegtuigen, elektronica en meer.

En zoals Åska bewijst, kan je daar perfect een fiets van bouwen. Maar waarom hebben ze niet voor de klassieke methode van framebuizen gekozen? Daarvoor hebben ze een goede reden, die alles met duurzaamheid te maken heeft. Blijf lezen.

 

Åska speedpedelec
Zeker in close-up valt op dat het frame van een Åska van geplooide metalen platen is gemaakt

 

Een echte Europese fiets dankzij metalsheet

Klassieke fietsframes worden gemaakt van aluminiumbuizen of carbon. Kijk maar eens naar een stadsfiets van Batavus of Gazelle om een aluminium buizenframe te zien, of een racefiets van Ridley of Specialized om een voorbeeld van een carbonframe te hebben.

Fabrieken die aluminium- en carbonbuizen maken vind je tegenwoordig alleen buiten Europa. En daarmee heeft Åska een probleem, want zij willen hun fiets zoveel mogelijk in Europa bouwen. Ze weten namelijk dat dit de duurzaamheid en kwaliteit van hun speed pedelecs ten goede komt.

Dus wat doe je wanneer je als Belgische fietsfabrikant geen buizenframe kan gebruiken? Dan ga je zoeken naar alternatieven.

En dat alternatief werd metalsheet. Want metalsheet wordt nog wél gewoon in België gemaakt.

 

Åska high speed bike
Åska-oprichter Filip Dehing presenteert de Aska Supercommuter Performance, een stoere Belgische speedelec van metalsheet

 

Hoe maakt Åska hun metalsheet frame?

Åska laat hun metalsheet frames bouwen door een gerenommeerde Belgische fabrikant uit de machinebouw.

Deze frames komen als volgt tot stand:

  • Alle onderdelen van het frame worden nauwkeurig uit een aluminium 7020-plaat gesneden.
  • Deze onderdelen worden gebogen tot ze de juiste vorm en hoek hebben.
  • Lassers zorgen ervoor dat de onderdelen stevig aan elkaar zitten zonder het frame te verzwakken (vandaar het gebruik van 7020-aluminium).
  • Dan gaat het frame naar de lakstraat waar het van een kleur wordt voorzien: groen, rood, grijs of beige.
  • Voordat de fiets wordt geassembleerd, wordt het frame zorgvuldig gefreesd.

Deze manier van framebouwen stelt Åska in staat om hun productie volledig in België en Europa te houden. Daardoor krijg jij als fietser een speed pedelec die niet alleen duurzaam en kwalitatief is, maar die ook nog eens een echte eyecatcher is.

Bekijk alle Åska-fietsen

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus