Zo voorkom je dat je fiets gestolen wordt: 12 praktische tips

Fietsverzekeringen Antwerpen
150.000 fietsen worden jaarlijks in België gestolen, ook dure cargofietsen (afgebeeld is een Urban Arrow)

 

Schokkend feitje: jaarlijks worden er in België ruim 150.000 fietsen gestolen. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie (FEBIAC). De officiële aangiftecijfers van de politie liggen een pak lager, op 32.000, wat zonder twijfel te wijten is aan het feit dat niet iedereen aangifte doet.

Deze cijfers zetten je aan het denken:

  • ‘Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn fiets gestolen wordt?’
  • ‘Is het misschien een goed idee om een fietsverzekering af te sluiten?’

Deze vragen worden beantwoord!

12 tips om fietsdiefstal te voorkomen

Zoals we verderop zullen lezen, is het sowieso een goed idee om je fiets te laten verzekeren. Maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Neem daarom altijd de volgende tips in acht om fietsdiefstal te voorkomen (met dank aan Mobiel Vlaanderen):

Tip 1: altijd op slot

Zet je fiets altijd op slot, ook al bent je maar even weg.

Tip 2: maak het slot aan het frame vast

Maak je fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen, zeker wanneer je voor langere tijd parkeert. Liefst maak je de fiets vast aan een fietsenrek, maar aan een paal is ook mogelijk. Maak je enkel de wielen vast aan het frame, dan kan men je fiets oppakken en ermee weg wandelen.

Tip 3: maak zowel frame als wielen vast

Ideaal is zowel het frame als de beide wielen vastmaken. Als je enkel een wiel vastmaakt, kan men nog altijd met je fiets zonder wiel gaan lopen. Als je wielen vleugelmoeren hebben, leg je ze ook best vast.

Tip 4: gebruik liefst twee sloten

Gebruik een stevig fietsslot en liefst zelfs twee verschillende sloten. Twee sloten kraken kost meer tijd, en veel tijd heeft een dief vaak niet. Kies hangsloten van gehard staal of kettingsloten met schakels van minimaal 4 mm dik.

Tip 5: bevestig je kettingslot hoog en los

Als je een kettingslot (of krulkabelslot) gebruikt, bevestig dat dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt immers het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Als een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond als steun gebruikt worden om het slot te breken.

Tip 6: hang je beugelslot zo laag mogelijk

Een beugelslot hang je best zo laag mogelijk. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.

Tip 7: parkeer je fiets op plekken met voorbijgangers

Stal je fiets zoveel mogelijk op plaatsen waar veel voorbijgangers komen en waar goede verlichting is. Zo is er een voortdurende sociale controle. Bewaakte stallingen vormen uiteraard de beste garantie tegen fietsdiefstal.

Tip 8: laat niets in je fietstassen

Laat niets achter in fietstassen of op de bagagedrager. Toebehoren als fietspomp of fietscomputer, drinkbus en afneembare verlichting haal je best van je fiets wanneer je voor langere tijd wil parkeren.

Tip 9: verander regelmatig je stalplaats

Verander geregeld de stalplaats van je fiets. Iedere dag op dezelfde plaats maakt het een dief makkelijker.

Tip 10: laat je fiets graveren

Laat je fiets graveren of registeren. De meeste Belgische gemeenten bieden deze service aan. Je rijksregisternummer wordt in het frame van je fiets gegraveerd. Deze code is uniek, en aan de hand van dit nummer kan de politie teruggevonden fietsen terugbrengen naar de rechtmatige eigenaren.

Tip 11: maak een fietspas

Noteer de nodige gegevens van je fiets op een fietspas en neem eventueel een foto van je fiets. Vermeld soort fiets, type fiets, kleur, merk, aantal versnellingen, eventueel framenummer. Dan heb je een goede beschrijving mocht je fiets toch nog gestolen worden.

Tip 12: doe meteen aangifte

Doe in geval van diefstal onmiddellijk aangifte bij de politie. Neem je fietspas mee naar het politiebureau.

We willen benadrukken hoe belangrijk een goed fietsslot is. Blijf daarom lezen, want we leggen je de voor- en nadelen van verschillende types fietssloten uit.

Bonustip: maak je fiets elektronisch traceerbaar

Steeds meer fietsenmerken brengen hard- en software op de markt waarmee je fiets elektronisch op te sporen is na diefstal. Er wordt dan op een onzichtbare plek een apparaatje in je fiets geïnstalleerd die verbonden is met software op jouw telefoon. Mocht je fiets gestolen worden, dan zie jij (en de politie) waar de fiets zich bevindt. Een voorbeeld van een dergelijk systeem is Urban Arrow Connected.

Fietsverzekering Antwerpen
Het traditionele hoefijzerslot is niet het enige fietsslot op de markt

Voordelen en nadelen van verschillende types fietssloten

De beste manier om fietsdiefstal te voorkomen, is door een goed fietsslot te gebruiken. Er bestaan verschillende soorten fietssloten, maar ze zijn niet allemaal aan te raden. Tijd om het kaf van het koren te scheiden!

 

Gemonteerd op het frame

Hoefijzerslot of spaakslot

Hoefijzerslot kopen Antwerpen

Voor kort parkeren gebruiken veel mensen alleen een framesluiting, zoals het hoefijzerslot, dat ook wel een ring- of spaakslot wordt genoemd. Het slot blokkeert het wiel door middel van een pal. Dit slot is permanent aan de fiets bevestigd.

Dit slot geeft een beperkte veiligheid en belet niet dat de dief de fiets kan optillen. Idealiter heb je daarom een los tweede slot nodig dat de fiets aan een vast voorwerp bevestigt. Toch kan een framesluiting een extra beveiliging vormen in combinatie met een los slot.

 

Gemonteerd op het frame

Stuurslot

Stuurslot kopen Antwerpen

Het stuurslot is vast op de fiets gemonteerd en blokkeert de stuurstang langs binnen, zodat het onmogelijk wordt het stuur te draaien. Vergelijk het met een stuurslot op de auto.

Een stuurslot is vooral handig bij kort parkeren. Wil je je fiets voor langere tijd stallen, dan is het aan te raden om ook een los fietsslot te gebruiken.

 

Losse fietssloten

Beugelslot

Beugelslot kopen Antwerpen

Een beugelslot (ook wel een U-slot genoemd) is veruit het beste fietsslot. Een beugelslot is vervaardigd uit roestvrij, gehard staal met een omhulsel van vervangbaar vinyl om schade aan het lakwerk te voorkomen. Het belet dat het wiel ronddraait en biedt tevens de mogelijkheid om je fiets aan een vast voorwerp te verankeren.

Beugelsloten zijn bestand tegen klophamers en betonscharen. Er bestaat een ruime keuze binnen deze categorie. Kom naar een van onze fietsenwinkels om ze te bekijken.

Losse fietssloten

Kettingslot

Kettingslot kopen Antwerpen

Een kettingslot bestaat uit schakels van gehard, roestvrij staal die weerstand bieden aan een hamer of betonschaar. Sommige mensen vinden ze iets minder gebruiksvriendelijk, maar ze bieden een goede bescherming tegen diefstal.

Vind je het moeilijk om een kettingslot te kiezen? Dat snappen we, er is immers zoveel keuze! In onze fietsenwinkels adviseren onze collega’s je graag.

 

Losse fietssloten

Kabelslot

Kabelslot kopen Antwerpen

Kabelsloten zijn verkrijgbaar in een eenvoudige uitvoering of in zwaarder materiaal. Een eenvoudige uitvoering (bijvoorbeeld het bekende oprolbare krulkabelslot) is goedkoop, maar biedt slechts een geringe bescherming. De zwaardere uitvoeringen in gehard staal bieden meer weerstand tegen een zware betonschaar, dus als je voor een kabelslot kiest, raden we je aan degelijk exemplaar te nemen.

 

Losse fietssloten

Cijferslot

Cijferslot kopen Antwerpen

Cijfersloten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en materialen. Cijfersloten zijn over het algemeen niet aan te raden omdat ze niet veel weerstand bieden tegen diefstal. Mocht je toch nog een cijferslot hebben liggen, dan kan je hem eventueel als extra slot gebruiken, dus in combinatie met een steviger los fietsslot.

Hoe goed je slot ook is, het risico op diefstal blijft bestaan. We gaan daarom hieronder eens kijken wat de voordelen zijn van een fietsverzekering.

 

Lees hier meer over fietssloten of blijf scrollen, dan vertellen we je hoe een fietsverzekering jou kan helpen in geval van schade of diefstal. Want als er iets misgaat, wil je dat de problemen beperkt blijven!

Fietsverzekering België
E-bikes en speed pedelecs kosten duizenden euro’s: verzekeren is dus belangrijk

6 goede redenen waarom je je fiets zou moeten verzekeren

Als je je fiets verzekert, verwacht je in de eerste plaats geld van de verzekeraar te krijgen wanneer je fiets gestolen wordt. Maar wist je dat een fietsverzekering niet alleen om die reden een verstandige investering is? Er zijn maar liefst zes goede redenen waarom je een fietsverzekering zou moeten afsluiten. Laten we ze allemaal eens onder de loep nemen.

Reden 1: Is je fiets gestolen? Je fietsverzekering vergoedt je

Dit is misschien wel de belangrijkste reden om een fietsverzekering te nemen. Je hebt tenslotte lang voor die mooie, nieuwe fiets gespaard. Hoe vervelend is het dan om te constateren dat je fiets gestolen is na een dagje shoppen of een bezoekje aan de cinema!

Wanneer je fiets verzekerd is, is het leed gelukkig maar van korte duur. Je neemt contact op met je verzekeraar, die je de aankoopwaarde van de fiets terugbetaalt. Hoeveel je precies krijgt, hangt af van de ouderdom van je tweewieler. Het eerste jaar zal je de volledige aankoopsom uitbetaald krijgen. Daarna wordt het door het waardeverlies van je fiets telkens iets minder.

Natuurlijk moet je na de diefstal alle sleutels van je tweewieler laten zien aan je verzekeraar. De verzekeraar wil immers bewijs hebben dat jij je fiets wel goed op slot hebt gezet. Ook vraagt de verzekeraar je de aankoopfactuur van je fiets én van het slot. Kan je zowel de sleutels als de aankoopfacturen voorleggen? Dan krijg je probleemloos uitbetaald en kan je gewoon een nieuwe fiets kopen!

Reden 2: Heb je een ongeluk? Ook herstellingskosten worden terugbetaald

Krijg je een ongeluk met je fiets en is de schade aanzienlijk? Gelukkig ben jij verzekerd! Buiten de franchise betaalt de verzekering de rekening van je fietshersteller. En niet alleen schade aan je fiets wordt vergoed; ook schade aan je slot en vastgemaakte accessoires zijn inbegrepen.

Ook wanneer je fiets door iemand anders beschadigd wordt (moedwillig of per ongeluk), draai je niet op voor de schade. Zolang de vernielingen niet bij een diefstalpoging gebeuren, zit de dekking tegen schade door vandalisme in je fietsverzekering.

Reden 3: Heb je pech onderweg? Je verzekeraar helpt je

Ben je een vakantieganger die graag naar de Ardennen gaat voor lange fietstochten? Of trek je er in de weekenden graag op uit om de natuur te verkennen in je eigen regio? Dan hoop je ongetwijfeld dat je geen pech krijgt met je geliefde tweewieler. Een ketting kan breken, een band kan klappen en tja… daar sta je dan. Zeker op afgelegen plekken weet je in zo’n geval vaak niet wat je moet doen: met de fiets aan de hand naar huis of naar je hotel wandelen? Een vriend opbellen om te vragen of hij je kan ophalen?

Wanneer je een fietsverzekering hebt, hoef je je hierover geen zorgen te maken. Jij én je fiets worden gratis thuisgebracht. Waar je ook bent in België, je verzekeraar schiet te hulp!

Reden 4: Heb je een ongeval? Ook jij bent verzekerd

Bij een ongeval met de fiets raakt vaak de fiets beschadigd. Maar in sommige onfortuinlijke gevallen heb je misschien zelf ook lichamelijke schade. Ook dan springt je fietsverzekeraar bij en wordt je lichamelijke letsel vergoed tot een bepaald bedrag. Zelfs bij blijvende invaliditeit of overlijden na een fietsongeval neemt je fietsverzekeraar zijn verantwoordelijkheid.

Bij schade die je veroorzaakt aan iemand anders reken je overigens op je familiale verzekering.

Daarnaast wordt ook schade aan je fietshelm en de accessoires die aan uw fiets vastzitten vergoed. Indrukwekkend, nietwaar?

Reden 5: Met de fiets op vakantie? Je bent wereldwijd verzekerd

Als bent zoals wij, dan vind je niets fijner dan een fietsvakantie. Wat je echter niet wilt, is dat je vakantie verpest wordt door een schadegeval. Toch kan het altijd gebeuren dat iemand je fiets schampt met zijn auto wanneer je tweewieler voor die boulangerie in de Elzas geparkeerd staat. Pas de problème! Of je nu door de Andalusische heuvels koerst, langs de Moezel trapt of de fjorden van Noorwegen volgt: je bent gedekt.

Je fietsvakantie zal nooit eerder zo zorgeloos zijn geweest!

Ik wil een fietsverzekering. Wat nu?

Als je overweegt om een fietsverzekering te nemen, adviseren we je om te lezen welke opties er zijn. Op onze pagina over fietsverzekeringen leggen we uit welke formules er bestaan, hoeveel een fietsverzekering kost en welke fietsen je kan laten verzekeren.

Ook vind je op die pagina een link naar een handige tool waarmee je de premie voor jouw fietsverzekering kan berekenen. Perfect voor als je tot op de euro wilt weten hoeveel een fietsverzekering jou gaat kosten!

Tot slot ben je altijd welkom om in onze fietsenwinkels te vragen naar de mogelijkheden voor een verzekering. We adviseren je graag. Koop je een nieuwe fiets bij Fietsen De Geus? We begeleiden je van begin tot eind bij het afsluiten van je fietsverzekering.

Meer over verzekeringen   Bezoek onze winkels

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus