In 2024 gaat je fietsvergoeding fors omhoog – ontdek hoeveel geld je krijgt

Norta elektrische fiets Antwerpen

 

Onze regering wil meer landgenoten op de fiets krijgen, want fietsen is beter voor het milieu dan autorijden. Daarom heeft de Ministerraad op 29 september 2023 groen licht gegeven aan het verhogen van de fietsvergoeding. Dat betekent dat je vanaf 2024 meer geld van je baas krijgt als je met de fiets pendelt. Extra reden dus om te (blijven) fietsen naar je werk!

Stijging fietsvergoeding van 27 naar 35 cent

Als je je fiets gebruikt om naar je werk te gaan, kreeg je in 2023 nog ‘slechts’ 27 cent vergoeding voor elke kilometer die je aflegt. Dit geldt voor zowel de heen- als terugrit. Maar vanaf januari 2024 ging dit bedrag omhoog naar 35 cent per kilometer.

Wel zit er een limiet aan hoeveel je jaarlijks uitbetaald kunt krijgen voor je fietskilometers. Dit bedrag zal €2500 zijn in 2024. (Goed, je kunt wel meer fietsvergoeding krijgen, maar dan zal je er belastingen en sociale bijdragen over moeten betalen.)

Attentia meldt dat je in een jaar 7.142 kilometer moet fietsen om het belastingvrije plafond van €2500 te bereiken. Deze afstand komt overeen met een woon-werktraject van 17 kilometer, rekening houdende met 210 dagen woon-werkverkeer. Geen zorgen dus, want je moet al heel veel fietsen voordat je het maximumbedrag overschrijdt.

 

Urban Arrow Family Anniversary
Op de fiets naar het werk gaan, zoals op deze Urban Arrow Anniversary, wordt vanaf 2024 nog aantrekkelijker

 

Vraag na of ook jij in aanmerking komt

Is de verhoging van de fietsvergoeding ook op jou van toepassing? Dan kunnen wij helaas niet zeggen. Niet alle werkgevers zijn namelijk verplicht om het maximale bedrag van 35 cent te betalen. Het hangt af van de regels die gelden in jouw sector of bedrijf.

Als die regels nu al rekening houden met de fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding, dan moet je werkgever het verhoogde bedrag betalen. Anders kan hij gewoon het bestaande bedrag blijven betalen, tenzij jullie afspreken om dit te veranderen.

Is jouw baas niet verplicht om de fietsvergoeding te verhogen, maar kiest hij er vrijwillig voor om dit toch te doen? Dan komt je werkgever in aanmerking voor een belastingkrediet. Dit betekent dat hij een deel van het extra geld dat hij aan zijn werknemers betaalt, kan terugvorderen bij de belastingen.

 

Leestip: 11 redenen waarom je gelukkig wordt van fietsen naar je werk of school

 

Maak gebruik van de verhoogde fietsvergoeding

Krijg jij als werknemer nu al de fietsvergoeding van 27 cent per gefietste kilometer? Dan is de kans groot dat jij in 2024 de 35 cent krijgt. Heb je twijfel, vraag er dan naar bij je leidinggevende of verantwoordelijke voor de personeelszaken.

Onze hoop is alleszins dat je de fiets kiest voor je woon-werkverkeer. Heb je nog geen fiets of is je huidige tweewieler aan vervanging toe? Stap dan eens binnen bij onze fietsenwinkels in en rond Antwerpen.

Ontdek ons fietsgamma

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus