Stagiair duaal leren Finn: ‘Ik wist niet dat het zó leuk is om fietsenmaker te zijn’ [interview]

Stage duaal leren fietsenwinkel
Stagiair duaal leren Finn (rechts) en begeleider Kobe

 

Klanten van onze fietsenwinkel in Antwerpen hebben hem misschien al gezien: Finn. Deze vriendelijke jonge stagiair is nog maar twee maanden in onze werkplaats, maar heeft zich al ontpopt als een ware fietsentovenaar. Grondig een fiets afmonteren? Finn zorgt ervoor!

We stelden Finn en zijn stagebegeleider Kobe enkele vragen. Want we wilden weten: hoe is het om het beroep van fietsenmaker te leren? En hoe helpt Fietsen De Geus deze enthousiaste jonge mensen?

Finn, jij loopt stage bij Fietsen De Geus in het kader van duaal leren. Wat betekent dat?

Finn: ‘Duaal leren houdt in dat je twee dagen per week naar school gaat en drie dagen bij een bedrijf stageloopt. Van de twee schooldagen is er één op theorie gericht en één op praktijkwerk. Duaal leren houdt dus in dat je vooral met je handen bezig bent. Je zit minder met je neus in de boeken.’

Kobe: ‘Dan zit je bij Fietsen De Geus op de juiste plek!’ (lacht)

Waarom heb je gekozen voor duaal leren, Finn?

Finn: ‘Simpel: ik ben niet op mijn plek op een opleiding die alle dagen theorie biedt. Ik ben geen boekenwurm, ik wil met mijn handen bezig zijn. Ik leer nieuwe dingen het makkelijkst door ze gewoon te doen.’

Kobe: ‘De meeste stagiairs die ik onder mijn hoede krijg hebben deze motivatie. Perfect overigens, want een goede fietshersteller word je vooral door heel veel met je eigen handen te proberen.’

 

Stage duaal leren fietsenmaker
Finn in de werkplaats: ‘Ik wil met mijn handen bezig zijn’

 

Kobe, waarom geeft Fietsen De Geus leerlingen met een duaal leren-opleiding een stageplek?

Kobe: ‘Het is natuurlijk top dat onze ervaren fietsenmakers worden ondersteund door vakmensen-in-spe zoals Finn. Maar er zit meer achter. Iedereen die het beroep van fietstechnieker wil leren, verdient een kans om het te proberen. Helaas is niet iedere fietsenwinkel even happig op het begeleiden van relatief onervaren jongeren. Fietsen De Geus gelooft echter in het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid, dus bij ons zijn ze welkom.’

Maatschappelijke verantwoording nemen, dat horen we veel bedrijven zeggen.

Kobe: ‘Klopt, veel bedrijven praten over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Helaas doen een pak minder bedrijven het. Bij Fietsen De Geus voegen we daad bij woord. Al in 2019 richtten we De Geus Plus op. Via dit project hebben we al tientallen anderstalige nieuwkomers een stage aangeboden binnen hun traject om fietsenmaker te worden. Let op, dit zijn mensen met complexe achtergronden en een serieuze taalbarrière. Ze krijgen voorlopig te weinig kansen in een reguliere fietsenwinkel. Wij bieden die wél. We zagen al vanaf het begin welke positieve impact De Geus Plus had op het leven van deze mensen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar bijkomende manieren om een positieve invloed te hebben op onze maatschappij. Stagiairs uit Duaal Leren een kans geven hoort daarbij.’

Je klinkt als een begeleider met een filosofie.

Kobe: (lacht) ‘Ach, het is voor mij vanzelfsprekend om me in te zetten voor mijn medemens. Voordat ik als technieker bij Fietsen De Geus aan de slag ging, begeleidde ik asielzoekers namens het Rode Kruis. Maatschappelijke betrokkenheid is iets wat blijft als het zich eenmaal in je hoofd genesteld heeft. Ik vind het gewoon erg leuk om mensen op te leiden, om hen te zien groeien als vakmannen.’

Finn: ‘Ik merk echt aan Kobe hoe graag hij dingen aan mij uitlegt. Hij is supergeduldig en weet me telkens weer te motiveren, ook als iets niet in één keer lukt. Voordat ik hier kwam, vreesde ik dat ik in een heel zakelijke werksfeer terecht zou komen. Maar het voelt echt of ik onder vrienden ben.’

Kobe: ‘Dat is fijn om te horen. We zijn ook heel blij met je. Onze samenwerking is top, je bent enorm gemotiveerd en we lachen veel samen.’

 

Stage fietsenwinkel duaal leren Antwerpen
Kobe en Finn bij een De Geus Fiets City 3.5: ‘Onze samenwerking is top’

 

Hoe ben je eigenlijk bij Fietsen De Geus terecht gekomen, Finn?

Finn: ‘Mijn buurvrouw kent Thomas, de zaakvoerder van Fietsen De Geus. Zij heeft toen bij hem gepolst of Fietsen De Geus een stagiair zou willen opleiden. Vervolgens ben ik uitgenodigd en dat gesprek is denk ik wel goed gedaan.’

Kobe: ‘Wees gerust: dat ging heel goed. Anders had je hier nu niet gezeten!’

Kobe, wat verwacht Fietsen De Geus van een stagiair?

Kobe: ‘Slechts één ding: de juiste motivatie om nieuwe dingen te leren. De rest komt wel als je eenmaal bij ons bezig bent.’

Finn: ‘Dat kan ik bevestigen! Niemand heeft mij ooit kwalijk genomen dat ik bepaalde dingen nog niet weet, of grapjes gemaakt omdat ik de nieuwe in de groep ben. Superfijn is dat!’

Dus je verwachtingen zijn overtroffen?

Finn: ‘Absoluut. Ik mocht al meteen vanaf het begin helpen met de afmontage van nieuwe fietsen. Te zijner tijd zal ik me ook meer kunnen verdiepen in het herstellen van fietsen. Vooral sportieve fietsen vind ik heel mooi, dus ik hoop dat ik daar veel mee zal kunnen werken.’

Kobe: ‘Je stagetraject bij Fietsen De Geus duurt nog bijna twee jaar, dus wees er maar zeker van dat je aan heel wat sportfietsen gaat mogen sleutelen.’

 

Stage fietsenwinkel Antwerpen duaal leren
Finn over zijn voorkeuren: ‘Vooral sportieve fietsen vind ik mooi’

 

En na die twee jaar? Mag Finn dan blijven?

Kobe: ‘Die evaluatie maken we pas na twee jaar, maar goede mensen zullen we zeker overwegen. Het zal er echter natuurlijk ook van afhangen of we tegen die tijd op zoek zijn naar een technieker.’

Finn: ‘Ik hoop in ieder geval dat ik mag blijven, want ik vind het echt fantastisch hier. Wat er ook gebeurt, ik wil sowieso in de fietsenbranche blijven werken. Ik wist niet dat het zó leuk is om als fietsenmaker te werken. Fietsen hebben mijn hart gestolen!’

 

Kom stagelopen bij Fietsen De Geus

Is een stage bij Fietsen De Geus iets voor jou? Doe dan als Finn en kom met ons praten! Neem contact met stagebegeleider Kobe Peeters op en wie weet draai jij binnenkort mee in één van onze werkplaatsen in Antwerpen, Berchem, Edegem of Schoten.

Stuur een e-mail met je motivatie naar kobe[at]fietsendegeus.be. (Vervang de [at] door een apenstaartje.)

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus