De Geus Plus

Sociaal engagement in een gedreven omgeving

Naast verantwoorde en kwalitatieve mobiliteit staat Fietsen De Geus ook voor sociaal economisch engagement. Zaakvoerder Thomas en technieker Kobe hebben allebei een groot sociaal hart. Ze staken begin 2019 de koppen bij mekaar op zoek naar een manier om het commerciële aspect van een goed draaiende winkel te combineren met een sociale insteek.

In februari 2020 start ‘De Geus Plus’. Een plaats waar mensen in een sociaal traject richting reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen voor extra ervaring en oefening, in een realistische werkomgeving.

Achtergrond

Thomas Vanderhoydonck, zaakvoerder van Fietsen De Geus, komt uit een erg sociaal geëngageerde familie. Zijn ouders liggen aan de basis van Centrum Kauwenberg in Antwerpen, zijn moeder is initiatiefneemster van Tejo – Therapeuten voor Jongeren. 

Kobe Peeters, sinds 2018 technieker bij Fietsen De Geus, was voordien begeleider van asielzoekers bij het Rode Kruis Vlaanderen. Hij werkte daar met niet begeleide minderjarige vluchtelingen.

Wanneer Kobe laat vallen dat hij het sociale aspect van z’n vorige job erg mist, aarzelt Thomas niet en bedenken de twee een plan om een en ander te combineren. Na een jaar van plannen, contacten leggen en ideeën laten rijpen, is De Geus Plus een feit.

Meer dan alleen de montageplaats van een fietsenwinkel

De Geus Plus biedt stages – officieel Opleiding in Bedrijf – aan de medewerkers en jongeren van onze partners. ‘Plus’ staat voor maatschappelijke meerwaarde, maar ook voor extra capaciteit. De combinatie van ‘sociaal’ en ‘economie’. In een klein en aangenaam atelier (achter ons centraal magazijn) ligt de focus voornamelijk op de afmontage van nieuwe fietsen. Dit is een belangrijke schakel in de workflow van een fietsenwinkel: de plaats waar jouw nieuwe fiets wordt gemonteerd. De montageplaats is voorzien van alle materiaal dat nodig is om moderne fietsen te monteren, al dan niet elektrisch. Dit zijn vaak geavanceerde tweewielers en systemen die nieuw zijn voor de stagiairs. Dit biedt een duidelijke meerwaarde in hun traject. Het zijn drukke tijden en het moet vaak vooruit gaan – dit is de economische realiteit waarbinnen De Geus Plus opereert – maar Kobe neemt de tijd om de stagiairs goed te begeleiden en op te leiden. Hij heeft de technische en sociale ervaring om dit in goede banen te leiden. Natuurlijk voert hij ook de nodige kwaliteitscontrole uit, maar er is evengoed tijd en ruimte voor een babbel en evaluatie. De nieuwe collega’s zijn ongelooflijk gemotiveerd en het is een plezier om met hen samen te werken!

Het project behelst natuurlijk veel meer dan enkel montage. Ook logistiek, herstellingen en sociale contacten komen aan bod; zowel met de collega’s van De Geus, als met de klanten. De nieuwe collega’s staan nu tenslotte midden in de arbeidsmarkt en dit creëert mooie opportuniteiten voor hen. We merken dat ze zelfzekerder worden en ook hun kennis van het Nederlands gaat pijlsnel vooruit, de meeste van hen zijn namelijk nieuwkomers in België.

 

 

Noorullah en Hamid

Noorullah bijt in februari 2020 de spits af als eerste medewerker van de Geus Plus, niet veel later start ook Hamid. Beide mannen zijn nieuw in België – afkomstig uit Afghanistan – en volgen een traject naar de arbeidsmarkt bij Werkmmaat. Op het moment dat ze starten bij De Geus hebben ze al een hoop ervaring opgedaan bij de Fietspunten van Lier en Mortsel maar de weg die ze bij de Geus Plus aflegden is enorm! Na amper drie maanden slagen ze erin zelfstandig een Bullitt Cargobike af te monteren, geen simpele fiets om in mekaar te steken.

Samen werkt

Administratief gezien is zo’n project op poten zetten niet vanzelfsprekend. Daarom hebben we een aantal professionele partners aangesproken die de sociaal economische markt als geen ander kennen. Het zijn allemaal gedreven en gepassioneerde mensen die zich inzetten om hun cliënten te begeleiden richting regulier werk. Stuk voor stuk heel fijn samenwerken.

Onze partners

Werkmmaat 

Werkmmaat levert maatwerk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hun doelstelling is om de collega’s te laten doorstromen naar een job in het gewone bedrijfsleven. Zelf bieden ze jobs aan die uitdagend zijn voor hun medewerkers. In nauwe samenwerking met lokale besturen werken ze innovatieve projecten op maat uit. Van het proper maken van de fonteinen tot een unieke ontdekkingstocht in de Antwerpse Ruien. Daarnaast baten ze drie fietspunten uit: aan het station van Lier en Mortsel, en een mobiel herstelpunt in het Tolhuis in Antwerpen. De link met De Geus was dus snel gelegd. De medewerkers in de fietspunten doen herstellingen, vaak van oude ‘stationsfietsen’. Bij De Geus leren ze nieuwe fietsen kennen en maken ze kennis met een bloeiende fietsenwinkel.

 

 

www.werkmmaat.be

Lejo

Lejo organiseert naadloze flexibele trajecten (NAFT) voor jongeren met als doel om schooluitval in het secundair onderwijs tegen te gaan. Bij LEJO staan jongeren centraal. Ze gaan samen met de jongeren op pad en blijven in ieder van hen geloven. Via hun ervaringsgerichte methodiek stimuleren ze jongeren en creëren ze ruimte om hun potentieel te (her)ontdekken en ontwikkelen. Ze betrekken de school en andere sleutelfiguren sterk zodat ze het samen mogelijk maken dat de jongeren wegwijzers ontdekken en hun eigen pad kunnen kiezen. Enkele van die jongeren volgen de opleiding fietshersteller in het Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs (Werkend Leren Antwerpen Noord) en we onderzoeken momenteel hoe ook zij bij De Geus Plus betrokken kunnen worden. Staf is alvast aan de slag als jobstudent, vanaf september kan hij hier dan misschien deeltijds aan de slag.

Lejo vzw logo

www.lejo.be

Steunpunt Tewerkstelling

Steunpunt Tewerkstelling heeft meer dan 30 jaar ervaring in de begeleiding van anderstaligen. Dit implementeren ze via hun opleidingscentrum, werkervaringsateliers en taalcoaching op de werkvloer. Ze werken op maat van eender welk bedrijf en nu dus ook bij Fietsen De Geus. Sylke komt regelmatig naar de winkel om het Nederlands van de medewerkers bij te spijkeren, dit gebeurt op de werkvloer en is specifiek gericht op de job. Het maakt een wereld van verschil in de dagdagelijkse werking en het toont wederom hoe gemotiveerd de nieuwe collega’s zijn om dingen bij te leren.

 

 

 

 

 

www.stw.be

Heb je interesse? Wil je meer te weten te komen over De Geus Plus? Nog leuke ideeën of op zoek naar een partnerschap? Stuur even een mailtje naar kobe@fietsendegeus.be

Fietsen De Geus