Waarom is een volledig geveerde fiets veiliger, comfortabeler en sneller?

Aska speed pedelec
Volledige vering vind je bijvoorbeeld in mountainbikes en speed pedelecs, zoals deze Åska

 

Veel fietsers betalen graag een meerprijs voor een volledige vering. Dit betekent dat de fiets een verende vork én een middendemper heeft. Vroeger was dit soort vering voorbehouden aan mountainbikes, maar tegenwoordig zie je het ook in bijvoorbeeld exclusieve speed pedelecs. Maar waarom zou je betalen voor volledige vering? Hiervoor zijn 3 goede redenen.

Reden 1: volledige vering verhoogt de veiligheid

Zeker op een fiets waarmee je makkelijk hoge snelheden bereikt, zoals een mountainbike of speed pedelec, is het belangrijk om nooit de controle over het stuur kwijt te raken. Daarom is een volledige vering aan te raden. Met full suspension blijven je wielen namelijk ‘aan de grond plakken’. Daardoor fiets je stabieler en wendbaarder, wat ervoor zorgt dat je betere controle over de fiets hebt. De voor- en middenvering verhogen dus je veiligheid.

Misschien denk je nu: ‘Ach, ik ben nog nooit de controle over mijn fiets kwijtgeraakt, want ik let altijd goed op’? We legden deze denkwijze voor aan de fietsexperts van Åska, die volledige vering hebben aangebracht in meerdere modellen, waaronder hun Åska Supercommuter Performance. Zij hebben een glasheldere mening over het nut van vering:

“Tenzij je elke ochtend en avond op een F1-circuit racet naar je werk (wat waarschijnlijk niet het geval is) kan ons hobbelige Belgische wegdek een behoorlijke uitdaging zijn. Denk aan putdeksels, stoepranden, kuilen, kasseien, gravelstroken. Onderschat niet hoezeer deze elementen je rijervaring op hogere snelheid kunnen beïnvloeden.”

Duidelijker kan het niet gezegd worden: als je met hogere snelheid rijdt, is een volledige vering zeker geen overbodige luxe. Maar blijf lezen, want er zijn nog meer redenen om full suspension te kiezen.

 

Aska Super Commuter speed pedelec middenvering
Onderdeel van een volledige vering is de middendemper, die centraal in de fiets is geplaatst

 

Reden 2: een geveerde fiets is comfortabeler

Als fietser zit je per week misschien wel uren op de fiets – zeker als je elke dag naar het werk rijdt op je trouwe tweewieler. Al die ritjes begin je op termijn in je armen en rug te voelen, want je lichaam vangt veel schokken op van oneffenheden in het wegdek. Ook om dit probleem te voorkomen, kies je een volledig geveerde fiets. De vering vangt namelijk de schokken op, zodat jouw lichaam gespaard blijft van ongemak.

Zowel recreatieve fietsers als pendelaars hebben hier in gelijke mate profijt van. Recreatieve fietsers rijden weliswaar niet elke dag, maar als ze rijden, leggen ze direct grote afstanden af. Een pendelaar daarentegen rijdt gemiddeld kortere afstanden, maar doet dit bijna dagelijks.

Wat jouw fietspatroon ook is: full suspension kan jouw ritten beduidend comfortabeler maken.

 

Åska Supercommuter speed pedelec
Een volledig geveerde fiets is beter voor je veiligheid, voor je lichaam én voor je snelheid

 

Reden 3: met een volledig geveerde fiets kan je sneller rijden

Dankzij een degelijke vering hoef je minder vaak te vertragen op een slecht wegdek of een niet goed onderhouden fietspad. Je kan daardoor sneller en efficiënter fietsen, zodat je rapper op je bestemming bent. Zeker als je je fiets voor woon-werkverkeer gebruikt, is dit heel prettig.

Heeft volledige vering dan geen enkel nadeel? We geven het eerlijk toe: een fiets die voorzien is van deze techniek, zal duurder zijn. Maar dit nadeel weegt voor vele fietsers niet op tegen alle voordelen. Nu fietsleasing bovendien voor steeds meer Belgen een optie is, zijn duurdere fietsen een haalbare aanschaf.

Een ander klein nadeel van full suspension is het gewicht: het maakt je fiets zwaarder. Dit nadeel is echter verwaarloosbaar. Vooral op een speed pedelec met een krachtige motor zal je dit extra gewicht niet merken.

Wil je het verschil tussen een fiets met en zonder volledige vering zelf ervaren? Je doet dit tijdens een testrit. Bij onze fietsenwinkels in en rond Antwerpen is dit altijd gratis en vrijblijvend.

Maak een testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus