Zet hem op! 4 belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een fietshelm

Thousand fietshelm Antwerpen
Sam Blanpain is, na een ongeval in 2023, een groot voorstander van de fietshelm geworden

 

‘Fietshelm kopen? Zet hem op!’ Die woorden met dubbele betekenis spreekt onze collega Sam regelmatig tegen klanten van onze fietsenwinkel op ‘t Zuid. Haar aanmoediging komt voort uit een eigen ervaring: in 2023 viel ze van haar fiets en kreeg ze een hersenschudding. Want… ze droeg toen geen fietshelm. Goed, je hoofd beschermen is dus belangrijk. Maar hoe kies je een helm die van de juiste kwaliteit is en er ook nog mooi uitziet? We laten Sam aan het woord.

Fietshelmen: niet echt modieus?

De fiets is al enkele jaren mijn hoofdvervoersmiddel. Tot vorig jaar was het dragen van een helm voor mij een overbodige luxe. Het voelde oncomfortabel en oogde niet echt modieus. En ik dacht altijd: ik ben voorzichtig in het verkeer, dan zal mij toch niets overkomen?

Nu, bijna 1 jaar later, moet ik mijn mening herzien. In mei 2023 maakte ik een ongelukkige val met de fiets. Het was gelukkig niet mijn schuld, maar dat maakte de gevolgen niet minder pijnlijk. Ik ging overkop en belande frontaal op mijn voorhoofd.

Sinds die dag besef ik hoe kostbaar mijn hoofd en hersenen zijn – en hoe makkelijk een ongelukje gebeurt, ook als je voorzichtig bent. Ik belandde op spoed met een zware hersenschudding en een grote snede in mijn voorhoofd. Vandaag de dag draag ik een litteken met me mee.

Dit litteken in mijn gezicht herinnert me er iedere dag aan dat het dragen van een helm toch niet een overbodige luxe is. En het was zo makkelijk te voorkomen geweest met een fietshelm. (Die, zo blijkt, ook nog eens héél modieus kunnen zijn!)

 

Nutcase fietshelm Antwerpen
Veilig en verrassend modieus: een fietshelm biedt alleen voordelen, zegt Sam van Fietsen De Geus

 

Voorkomen is beter dan genezen

Door de opkomst van de elektrische fiets en de speed pedelec vergeten mensen vaak dat ze sneller fietsen dan pakweg twintig jaar geleden.

Een elektrische fiets rijdt tot 25 km per uur en een speed pedelec tot 45 km per uur. Een fietsongeluk kan met deze snelheid leiden tot ernstig letsel – of erger. Daarmee wil ik je zeker niet ontmoedigen om te fietsen (zelf fiets ik ook nog steeds elke dag). Wél wil ik duidelijk maken dat een fietshelm problemen kan voorkomen.

Door het gebruik van een helm bescherm je niet alleen je hoofd tegen harde klappen; het helpt ook om hersenletsel en ernstige verwondingen te voorkomen. Eén slechte val kan de rest van je leven bepalen. Maak er dus een gewoonte van om een fietshelm te dragen.

Ik zal je uitleggen hoe je een fietshelm kiest die écht veilig is.

 

Fietshelmen Antwerpen
Fietsenwinkels bieden tientallen helmen aan, maar alleen als je de juiste kiest ben je écht goed beschermd

 

 

4 gouden regels voor het kiezen van de juiste fietshelm

Bij het kiezen van de juiste fietshelm zijn er 4 cruciale punten om op te letten: de maat, de pasvorm, het gebruiksgemak en extra functies, en het gewicht:

 • Maat: Het uitkiezen van de juiste helmmaat is essentieel om goed beschermd te zijn. Een helm is namelijk enkel veilig als hij goed past. Koop niet zomaar een helm op het internet maar laat je in een fietsenwinkel adviseren voor de juiste maat. Hierdoor zal je optimaal beschermd zijn. Een helm moet ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen zitten en mag niet te veel naar voren of achteren bewegen.
 • Pasvorm: De juiste pasvorm is zeer belangrijk. Ieder hoofd is anders daarom is het belangrijk om de helm te kiezen naar de vorm van jouw hoofd. Overigens heeft de pasvorm niet alleen invloed op je veiligheid: een goed passende helm is simpelweg veel comfortabeler om te dragen.
 • Gebruiksgemak en extra functies: Kijk goed of je de helm makkelijk los en vast krijgt. Bij veel helmen heb je tegenwoordig een magnetische kinsluiting in plaats van een kliksysteem. Sommige fietsers geven de voorkeur aan een magnetische sluiting, andere aan een kliksysteem. Test zelf beide varianten om te zien wat jij gebruiksvriendelijker vind.
 • Gewicht: Hoe lichter de helm, hoe meer draagcomfort. Let daarom op het aantal grammen van de helm. En wees niet bang: bij goede merken is een lichtere helm even veilig als een zwaardere.

Als je deze 4 gouden regels respecteert bij het kopen van een helm, is de kans groot dat je hoofd goed beschermd is en dat de helm comfortabel aanvoelt.

Bekijk alle merken

 

 

Abus fietshelm kopen Antwerpen
De keuze is reuze qua merken, maar een van de grootste helmenmerken is nog steeds Abus

 

MIPS, de reden achter de gele stipjes in je fietshelm

Een vaak voorkomende vraag van onze klanten is: “Wat zijn die gele stipjes in de fietshelm?” Wel, dat is het MIPS- systeem, iets waarmee tegenwoordig veel helmen zijn uitgerust.

MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Deze laag zit aan de binnenkant van je helm en zorgt voor een vermindering van de impact wanneer de helm de grond raakt. Het MIPS-systeem kan hersenletsel verlagen met 60% ten opzichte van helmen zonder deze techniek.

Wil je extra zekerheid voor je hoofd, kies dan een fietshelm met MIPS.

 

Lees ook: 11 redenen waarom je gelukkig wordt van fietsen naar je werk of school

 

Stijlvol én functioneel

Ik haalde daarstraks al aan dat een fietshelm en stijl niet altijd hand in hand gaan. Maar vergis je niet! Omdat de helm een essentieel onderdeel van de fiets uitmaakt, hebben enkele merken hun best gedaan om er een modestatement van te maken:

 • Thousand fietshelmen: Thousand is opgericht als doel minstens 1000 levens te helpen redden. Welnu, gezien de populariteit hier in Antwerpen is dat doel zeker en vast al bereikt! De Thousand-fietshelmen zijn zo ontworpen dat ze stijlvol én functioneel zijn. Het stijlelement is snel te begrijpen als je ernaar kijkt. Het functionele aspect leg ik echter graag even uit. De belangrijkste functionele eigenschap is het unieke PopLock-systeem. Dit is een immens handige functie om de helm veilig bij je fiets achter te laten. Daardoor hoef je hem niet overal mee naartoe te dragen. Het is als het ware een verborgen kanaal achter het logomerk. Hier kan je een kettingslot doorheen steken, dat je aan je fiets of een ander object vastmaakt.
 • Nutcase fietshelmen: De helmen van Nutcase staan bekend om hun leuke prints. Vooral onder de allerkleinsten en jongeren zijn ze daarom zeer populair. Maar onderschat zeker niet hoe veilig deze helmen zijn! De laatste jaren zet Nutcase sterk in op zichtbaarheid. Zo brachten de ze de Nutcase Vio op de markt. In deze fietshelm zit rondom ledverlichting ingebouwd. Op deze manier ben je 360° zichtbaar in het verkeer.
 • Abus fietshelmen: De helmen van Abus onderscheiden zich, zo zegt het merk zelf, door “de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen, de moderne productieprocessen en het professionele design”. Niet voor niets is Abus een van de grootste helmenfabrikanten van dit moment. Naast veilig zijn Abus-helmen ook mooi in al hun eenvoud: ze komen in zowel neutrale als bijzonder opvallende kleuren.
 • Kask fietshelmen: Kask biedt absolute topkwaliteit in al hun sportproducten, dus ook de fietshelmen. Kask fietshelmen zijn ontworpen op basis van input van professionele atleten. Ze zijn daardoor ergonomisch en bieden langdurig comfort en optimale veiligheid. Hun sportieve helmengamma wordt algemeen geprezen, maar iets minder aandacht krijgt hun aanbod voor mensen met een speed pedelec. Deze worden in onze fietsenwinkels zeer veel verkocht. De stoere looks dragen daar zeker aan bij.
 • AGU fietshelmen: AGU maakt helmen die lichtgewicht en bijzonder comfortabel zijn. Ze zijn voorzien van goede ventilatie, waardoor je het hoofd letterlijk en figuurlijk koel houdt. En ze hebben ook nog eens een supersnel design.
 • Woom fietshelmen: Ook je kinderen verdienen een goede bescherming rond hun hoofd. Daarom maakt Woom, de fabrikant van de populaire kinderfietsen, ook bijpassende helmpjes. Die zullen zeker in de smaak vallen bij het jonge publiek, want ze komen in allerlei vrolijke kleuren en met opvallende prints.

Je ziet het: een fietshelm kan wel degelijk zowel praktisch als stijlvol zijn!

 

Hoofdmeting fietshelm
Wil je een perfect passende fietshelm, dan kan je in goede fietsenwinkels een gratis hoofdmeting vragen

 

Helm aan en gaan!

Er is geen fietshelmplicht in België. Enkel bromfiets- en speed pedelecgebruikers zijn verplicht een helm te dragen.

De Fietsersbond is ervan overtuigd dat er nooit een helmplicht zal komen voor de “gewone” fietser. Volgens hen zou het invoeren van een verplichting leiden tot de afname van het aantal fietsers.

Misschien is dat zo, maar vanwege mijn nare val en het erop volgende letsel ben ik een voorstander van de fietshelm. Ik draag er één, mijn man draagt er één, en mijn kinderen ook. De eerste dagen was dat voor onze pagadders even wennen, maar inmiddels is het voor ons een routinehandeling om de helmen op te zetten. Vergelijk het met het omdoen van je autogordel: je denkt er niet over na, je doet het gewoon.

Daarnaast hoop ik dat onze stad, Antwerpen, blijft investeren in veilige fietsinfrastructuur, verminderde snelheid (en controles hierop) voor auto’s en naleving van verkeersregels. Want laten we eerlijk zijn: menig ongeluk met de fiets gebeurt helaas door gebrekkig ontworpen of onderhouden fietspaden en automobilisten die de verkeersregels niet respecteren.

 

Nutcase fietshelmen
Sommige fietshelmen, zoals dit exemplaar van Nutcase, heeft ingebouwd verlichting voor betere zichtbaarheid

 

Advies nodig bij het kiezen van een fietshelm?

Al met al raad ik iedere fietser aan een fietshelm te dragen. Interesse? Kom gerust eens langs in onze fietsenwinkels in en rond Antwerpen voor informatie. We kunnen vrijblijvend en gratis een hoofdmeting uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat je de perfecte helm krijgt aangemeten.

Een fietshelm kiezen? Zet hem op!

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

 • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus