Winterbanden voor de fiets… heb je ze wel echt nodig?

Winterbanden fietsen

 

Winterbanden voor fietsen… heb je die nu eigenlijk nodig als Belgische fietser? We gaan direct het antwoord verklappen: nee, waarschijnlijk heb je ze niet nodig. Maar waarom dan niet? Maken ze het fietsen in de winter dan niet veiliger? In dit blogartikel gaan we dieper op dit onderwerp in.

Wat zijn winterbanden voor de fiets?

Fietswinterbanden bestaan uit een ander soort rubber dan ‘gewone’ zomerbanden. Ze hebben bovendien een ruwer profiel en vaak zijn ze voorzien van kleine metalen pinnen (zogenaamde ‘spikes’). Daardoor behouden ze ook hun grip als het wegdek glad is, bijvoorbeeld door sneeuw of ijzel. Zo verklein je de kans dat je in de winter onderuit gaat met je fiets.

 

Winterbanden spijkerbanden fiets
Verschillende soorten winterbanden voor de fiets

 

Hoeveel kosten winterbanden voor fietsen?

Winterbanden kunnen (zoals elk product) enorm variëren in prijs. Voor een setje winterbanden van een gerenommeerd merk zoals Schwalbe of Continental moet je tussen de 50 en 100 euro rekenen, of zelfs meer voor de meest premium uitvoeringen.

 

Zelf winterbanden opleggen of toch beter door de fietsenmaker laten doen?

Of het aan te raden is om zelf je winterbanden op te leggen, hangt af van je fietstype en je eigen kennis en kunde. Misschien is het een beter idee om dit werk aan een fietsenmaker over te laten. Laten we eens kijken wanneer het wel en wanneer het geen goed idee is om dit klusje zelf aan te pakken:

  • Wanneer zelf winterbanden op een fiets leggen? Als je een beetje handig bent, kun je misschien zelf wel je fietsbanden vervangen. Je bespaart hiermee de werkuren van een fietsenmaker uit. Maar let op: er is een enorm verschil tussen fietstypes. Sommige fietstypes, zoals een eenvoudige stadsfiets of een simpele mountainbike, zijn redelijk eenvoudig zelf te doen. Maar het wordt al een pak moeilijker bij een e-bike of speed pedelec. Om bij een elektrische fiets de banden te vervangen, moet je echt al gevorderde kennis van fietstechniek hebben. We raden het dan ook aan om bij dit type fietsen gewoon naar de fietsenmaker te stappen.
  • Wanneer winterbanden door de fietsenmaker laten opleggen? Wanneer je zelf geen of weinig ervaring hebt met technische fietsklusjes, raden we het aan om naar een professionele fietsenmaker te gaan. Vooral in een e-bike of speed pedelec zit er veel elektronica, zeker bij het achterwiel. Dit maakt het opleggen van een winterband erg moeilijk, en alleen een fietsenmaker zal dit karweitje probleemloos doen.

Hoeveel het kost om winterbanden door een fietsenmaker op te laten leggen, hangt van meerdere dingen af. Allereerst heeft niet elke fietsenmaker hetzelfde uurtarief. Ten tweede is er het type fiets: een winterband opleggen bij een eenvoudige stadsfiets of mountainbike is snel gedaan. Bij een speed pedelec of e-bike is het daarentegen al gauw een ingrijpende klus. Wij raden onze klanten aan om met hun fiets naar de winkel te komen. Dan maken we ter plekke een inschatting van de verwachte kosten.

Onze locaties + uren

 

fietsenmaker Edegem
Banden laten vervangen door de fietsenmaker: meestal de slimste oplossing

 

Welke soorten winterbanden zijn er?

Wat men ‘winterbanden’ noemt, zijn eigenlijk drie verschillende soorten banden:

  • Winterbanden: Dit zijn banden van een speciaal soort rubber. Ze hebben extra veel profiel voor goede grip bij koud weer. Voor sneeuw zijn ze iets minder geschikt omdat ze minder schoudernoppen hebben. (Voor fietsen in de sneeuw zijn mountainbikebanden beter, zie hieronder.) Wil je een winterband kopen, dan heb je voldoende keuze. De fabrikant Continental maakt bijvoorbeeld de Top Contact Winter en de producent Marathon biedt de Marathon 365 aan. De bekende bandenmaker Michelin had vroeger een sneeuwband met sterprofiel, maar die is helaas niet meer verkrijgbaar.
  • Spijkerbanden: Dit zijn eigenlijk geen winterbanden maar ijsbanden. Spijkerbanden zijn dus ook enkel interessant op bevroren plassen of bij een goede laag sneeuw en ijs. Ze zijn absoluut niet leuk om mee op asfalt te rijden. Op asfalt verliezen ze bovendien wel eens een spijker. Ze bollen ook heel zwaar en wegen evenveel als een bak spijkers. Een bekende fabrikant van spijkerbanden is Schwalbe.
  • Mountainbikebanden met lage toppen: Dit zijn voor de meeste toepassingen de beste winterbanden, want ze hebben een zachte rubberlegering die goed grip houdt. De topjes pakken bovendien goed in de sneeuw. Het fijne aan mountainbikebanden met lage toppen, is dat ze heel vlot bollen. Enkele voorbeelden van dit soort banden zijn de Vittorio Mezcal, Continental Race King, Schwalbe Racing Ralph en Racing Ray, en verscheidene cyclocrossbanden. Het nadeel van mountainbikebanden met lage toppen is dan weer de lekvrijheid. De Vittorio Mezcal is wat ons betreft een van de beste opties. Maakt het gewicht niet uit voor jou, dan raden we de Smart Sam Plus en de Johnny Watts aan.

Twijfel je welk type banden het meest geschikt zijn voor jouw fiets en omgeving? Vraag advies in een fietsenwinkel.

Bekijk adressen fietsenwinkels

 

Leestip: Sneeuw en kou op komst? Zo maak jij je fiets winterklaar! [6 tips]

 

Winterbanden voor speed pedelecs

Let op als je winterbanden zoekt voor een speed pedelec. Winterbanden voor high-speed fietsen moeten namelijk goedgekeurd zijn voor snelheden tot 50 km/u. Winterbanden die geschikt zijn voor speed pedelecs, zijn onder andere de Johnny Watts, de Marathon 365 en de Continental Top Contact Winter II.

 

Fietsen winterbanden
Fietsen in de winter: het kan een uitdaging zijn

 

Waarom heb je waarschijnlijk geen winterbanden nodig voor je fiets?

Aangezien het in België quasi nooit meer langdurig vriest of sneeuwt, kan je het nut van winterbanden in twijfel trekken. Ook bij auto’s worden winterbanden lang niet meer standaard elke winter opgelegd.

Een fietsenmaker of fietsenwinkel die heel hard zijn klanten pusht om winterbanden te kopen, denkt waarschijnlijk vooral aan zijn eigen portemonnee, en niet per se aan de noden van zijn klanten.

Desondanks kan je ook in onze fietsenwinkels in Antwerpen winterbanden kopen. Er zijn immers altijd enkele fietsers die ze toch nodig hebben, bijvoorbeeld op vakantie in een sneeuwrijke omgeving. Stap dus gerust bij ons binnen als je hulp nodig hebt bij het kopen en installeren van winterbanden.

Hier vind je onze winkels

 

Lees ook: Dit is de ideale outfit om veilig en comfortabel te fietsen in de winter [checklist]

 

Tips voor veilig fietsen in de winter

Ook al raden we winterbanden niet aan voor het merendeel van de Belgische fietsers, dan toch zijn er dingen die je kan doen om het fietsen in de winter veiliger te maken. Met dank aan de VAB hebben we de volgende tips kunnen opstellen:

  1. Zet je zadel lager. Pas de hoogte van je zadel aan en zet het iets lager. Hierdoor kan je altijd snel je voeten op de grond plaatsen als er een dreigend valgevaar is. Houd er rekening mee dat veel fietsers al op een te laag zadel zitten. Test daarom eerst of je gemakkelijk met je voeten de grond kunt bereiken.
  2. Fiets met zachtere banden. Zachtere banden bieden namelijk meer grip op gladde wegen. Laat dus wat lucht uit je banden ontsnappen. Vergeet niet om de banden onmiddellijk weer op te pompen zodra het vriesweer voorbij is, want met zachtere banden moet je harder trappen.
  3. Neem de tijd om de ondergrond te verkennen. Vertrek iets eerder van huis en neem de tijd om de toestand van het wegdek te verkennen, vooral in de bochten. Door je achterrem in te knijpen, kan je testen hoe glad de weg is. Probeer ook de textuur van het wegdek te ontcijferen. Glanst het asfalt, dan is er mogelijk ijs.
  4. Fiets elektrisch. Elektrische fietsers hebben een extra voordeel: hun fiets is zwaarder, wat zorgt voor meer stabiliteit in de sneeuw. Wees echter voorzichtig bij het wegrijden, want de aandrijving kan verrassend zijn.

Wil je meer fietstips ontvangen? We versturen ze regelmatig naar de abonnees van onze nieuwsbrief.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus