Sneeuw en kou op komst? Zo maak jij je fiets winterklaar! [6 tips]

Winteronderhoud fiets winterklaar maken
Je fiets winterklaar maken verhoogt je veiligheid en verlengt de levensduur van je fiets

 

De winter klopt op de deur en als fietser merk je dat: je haalt je dikkere jas uit de kast, wikkelt een warme sjaal rond je nek, koopt een paar wollen handschoenen om te voorkomen dat je vingers aanvoelen als ingevroren fishsticks.

Maar heb je er ook al aan gedacht om je fiets voor te bereiden op de winter? Winteronderhoud verhoogt namelijk de levensduur van je fiets én zorgt voor meer veiligheid terwijl jij de winterse wegen bedwingt. We geven je 6 tips voor het winterklaar maken van je fiets.

Tip 1: Spoel modder en zout direct van je fiets

In de winter wordt er regelmatig zout gestrooid om de wegen minder glad te maken. Dat is natuurlijk prima, maar dat zout spat op de kwetsbaardere delen van je fiets (lak, ketting, cassette, crankstel, enzovoort). Bovendien ligt er in de winter veel modder op de straten en ook dat is slecht voor je fiets.

Onze eerste tip voor je winteronderhoud is dan ook om dit soort viezigheid regelmatig van je fiets te wassen met bijvoorbeeld een tuinslang of een spons en een emmer water.

Maar let op: zet geen harde straal direct op de lagers, shifters en derailleur en andere kwetsbare delen. Je wilt niet het smeervet wegspuiten en water laten ophopen in deze onderdelen!

 

Fiets klaarmaken voor winter
Verwijder modder en ander vuil regelmatig van je fiets

 

Tip 2: Smeer de bewegende onderdelen van je fiets

Zodra je je fiets proper hebt gemaakt met water, kan je de bewegende onderdelen beginnen smeren. Vooral je ketting mag aandacht krijgen. Gebruik een druppel olie op iedere schakel. Kettingolie verricht wonderen voor je fiets in heel droge of juist heel natte weersomstandigheden.

Tijdens een natte winter blijft de olie dikker, wat ervoor zorgt dat de olie langer op je ketting blijft zitten. Helaas trekt de olie ook meer vuil aan. Na iedere rit je ketting schoonmaken is dus geen overbodige luxe!

Wanneer je de ketting en de cassette gesmeerd hebben, kan je de andere bewegende delen nalopen en invetten. Gebruik lagervet op naven, pedalen, balhoofdonderdelen en trapas. Controleer of de moeren en bouten nog vastzitten. Smeer een beetje vet op het schroefdraad. Dit soort winteronderhoud aan je fiets voorkomt dat alles vastroest door strooizout en water.

 

Fiets onderhouden winter
In de winter heeft je ketting baat bij extra olie

 

Tip 3: Zet banden met een grof profiel op je fiets

Winterse nattigheid zorgt voor gladheid. Om ervoor te zorgen dat je niet onderuit gaat op een gladde straat, is het belangrijk dat je je fietsbanden controleert. In gladde omstandigheden wil je namelijk banden met diep, grof profiel op je fiets. Dit geeft je fiets meer grip op de weg als je over natte bladeren, door modder of een met ijs bedekte weg rijdt.

Is het profiel van je fietsbanden afgesleten? Zet dan een paar nieuwe banden met groot profiel op je fiets. Je kan je oude banden altijd opbergen en weer terug op je fiets zetten als de lente aanbreekt. Winteronderhoud aan je fiets is belangrijk, maar de koude maanden duren gelukkig niet eeuwig!

 

Tips winterklaar maken fiets
Banden met grof profiel voorkomen dat je uitglijdt

 

Tip 4: Zet een spatbord op je fiets

Niet iedere fiets is standaard geleverd met een spatbord. Vooral sportieve fietsen hebben vaak geen spatbord. Een spatbord heeft in de winter echter grote voordelen: het geeft je minder schoonmaakwerk aan je fiets en er spat minder modder en zout van de weg op jouw kleren.

Heeft jouw fiets geen spatbord? Voor het winteronderhoud van je fiets is het logisch dat je er een opzet.

Er is in veel fietsenwinkels een ruim assortiment aan spatborden verkrijgbaar. Ze komen in alle soorten en maten. Je installeert ze heel snel en eenvoudig op je fiets: alles wat je moet doen is ze om je zadelpen klemmen!

 

Fiets winterklaar maken
Als je geen spatbord hebt, worden jij en je fiets viezer in de winter

 

Tip 5: Zorg voor goede fietsverlichting

In de winter wordt het laat licht en gaat de zon vroeg onder, dus goede fietsverlichting is superbelangrijk om veilig te kunnen fietsen. Fietsverlichting zorgt er niet alleen voor dat jij goed kan zien op onverlichte wegen, maar ook dat andere weggebruikers je op tijd opmerken. In de winterse duisternis is een ongeluk snel gebeurd, dus doe er tijdens het winteronderhoud van je fiets alles aan om dit te voorkomen.

Controleer of je fietsverlichting het nog goed doet en stap bij je fietsenwinkel binnen als dit niet zo is. Heeft jouw fiets geen verlichting? Koop een setje opklikbare lampjes!

 

Fiets klaarmaken voor winter
Goede fietsverlichting is essentieel voor je veiligheid

 

 

Tip 6: Breng je fiets voor winteronderhoud binnen bij je fietsenwinkel

Ben jij wél een enthousiaste fietser maar niet zozeer een ervaren fietsenmaker? Dan kan het een goed idee zijn om het winteronderhoud van je rijwiel door een fietsenwinkel uit te laten voeren. Bij een fietsenwinkel weet men perfect hoe een fiets gereed gemaakt moet worden voor de koude en natte dagen.

Heb jij een fiets gekocht bij Fietsen De Geus? Plan dan zo snel mogelijk online je winteronderhoud in. In een minuut heb je je afspraak in onze agenda gezet!

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus