Wil je zelf thuis je fiets onderhouden? Zeker doen! Maar let wel op: met bepaalde handelingen kan je je fiets juist beschadigen, terwijl je met andere de levensduur van je fiets verlengt. Wij geven je drie praktische tips voor de fietser die eigenhandig thuis aan de slag wil met zijn tweewieler.

Tip 1: een propere fiets zorgt voor een duurzame fiets

Vuil kan je fiets kapotmaken. Vochtige modder kan roest veroorzaken. Zand kan ophopen in gevoelige onderdelen.

Je fiets een grote lenteschoonmaak geven is daarom de perfecte activiteit. (Dat mag natuurlijk ook een zomer-, herfst-, of winterschoonmaak zijn!)

Tips om zelf je fiets schoon te maken

Wij geven je drie tips zodat om je fiets helemaal spik-en-span te maken voor je volgende fietsbeurt:

  • Gebruik onderhoudsproducten voor een fiets, geen kuisproducten voor de keuken. Deze kunnen je fiets beschadigen;
  • Voor je fietskader en wielen ga je best te werk met een spons en een ontvettende reiniger. Te harde waterstralen kunnen fietsonderdelen beschadigen. Spoel je fiets dus voorzichtig af na het schoonmaken;
  • Afdrogen doe je met een droge doek. Alles moet goed droog zijn, want anders kan je weer je fiets beschadigen.

Zoals je inmiddels begrijpt, kan je op veel manieren je fiets beschadigen tijden het schoonmaken. Daarom zorg je best dat je voldoende ruimte en tijd hebt om je fiets te reinigen.

Tip 2: ken de namen van de fietsonderdelen

Laten we eerlijk zijn: het internet weet alles. Even googelen hoe je een keukenkast ophangt, vervolgens even op YouTube kijken hoe je kip tikki masala maakt…

Dus wat doe je als je een onderdeel van je fiets wilt repareren? Ook dan vraag je het wereldwijde web om raad. En dat is helemaal oké, maar wat als je een onderdeel wilt fixen waarvan je de naam niet eens kent? Wat typ je in bij Google?

Daarom is het goed om te weten hoe de verschillende delen van je fiets heten. Natuurlijk sta je er niet alleen voor; wij maakten een mooi overzicht voor je. 🙂

Onderdelen van een fiets infographic

Heb je een elektrische fiets of een cargobike? We zullen binnenkort ook een onderdelen-overzicht maken voor die fietssoorten!

Tip 3: ken je grenzen

Of je het nu wilt of niet, je bent geen fietsenmaker. (En mocht je dat wel zijn, dan zou je dit artikel niet lezen want dan weet je alles al wat erin staat.)

Omdat je geen fietsenmaker bent, kan je maar een beperkt aantal onderhoudsklusjes zelf thuis doen. Onze derde tip is daarom: weet waar je grenzen liggen. Natuurlijk is het goed om zelf thuis onderhoud te kunnen plegen, maar weer eerlijk tegen jezelf als een klus buiten je bereik ligt.

Je grenzen kennen voorkomt dure of zelfs onherstelbare schade aan je fiets.

Raadpleeg een fietsenmaker wanneer je onderhoud wilt plegen dat te complex is. Maak een afspraak met ons via ons onderhoudsformulier.

Zelf je fiets repareren

Heb je zelf nog meer tips? Of ontbreekt er iets? Laat het ons weten, dan vullen we deze lijst aan.

Wij wensen je veel plezier en succes met het onderhouden van je fiets!

Vraag onderhoud aan