Terug naar de Letteren: wij ondersteunden literair festival ZuiderZinnen 2023

Herman Brusselmans
Herman Brusselmans was één van de hoogtepunten van het festival (foto: Sven Coubergs)

 

Literatuurliefhebbers in Antwerpen, bedankt voor jullie massale opkomst op ZuiderZinnen 2023. Het legendarische literaire festival dat van 2000 tot 2012 hét evenement was voor lezers en schrijvers in België en Nederland, maakte vorige maand een comeback. Fietsen De Geus is er trots op dit mede mogelijk te hebben gemaakt met financiële ondersteuning.

ZuiderZinnen Luc Huybrechts
Luc Huybrechts is de fiere organisator van ZuiderZinnen (fotograaf: Sven Coubergs)

 

Literatuur op ‘t Zuid sinds 2002

Gedurende dertien jaar was ZuiderZinnen hét hoogtepunt van de literaire kalender. Het bruisende Zuid in Antwerpen werd dan het epicentrum van literaire uitwisselingen en creatieve expressie. Schrijvers, dichters, acteurs en kunstenaars kwamen samen om hun werk te delen en de liefde voor literatuur te vieren.

Het verdwijnen van ZuiderZinnen liet een aanzienlijke leemte achter in de literaire gemeenschap van Antwerpen en de bredere culturele sector. De behoefte aan plaatsen waar mensen literatuur in al haar vormen konden verkennen, werd steeds dringender gevoeld. Het werd tijd om ZuiderZinnen terug tot leven te wekken.

 

ZuiderZinnen 2023
Publiek verzamelt zich bij het KMSKA voor de literaire optredens (fotograaf: Sven Coubergs)

 

De terugkeer van ZuiderZinnen

Na een periode van afwezigheid hebben oude en nieuwe leden van het ZuiderZinnen-team zich vol overgave gestort op de heropleving van dit festival. Het concept blijft trouw aan zijn wortels: verschillende podia op ‘t Zuid boden een podium aan creatieve geesten om hun werk te delen. De optredens waren kort maar krachtig, met een maximum van tien minuten per act. Dit stelde bezoekers in staat om een breed scala aan literaire stijlen en kunstvormen te ontdekken tijdens één enkel evenement.

 

StripZ bij K'do Kunst Doet Ontdekken Muzische Basisschool
StripZ bij K’do Kunst Doet Ontdekken, Muzische Basisschool (foto: Sven Coubergs)

 

Succesvolle crowdfunding

Fietsen De Geus hoefde geen moment te twijfelen of we de terugkeer van ZuiderZinnen financieel wilden steunen. Onze allereerste fietsenwinkel zag het levenslicht op ‘t Zuid. Een diepe verbondenheid met de buurt is sindsdien voelbaar gebleven.

Samen met het ZuiderZinnen-team en andere betrokken partners hebben we hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het festival vorige maand het culturele landschap van Antwerpen verrijkte. We willen graag iedereen bedanken die deelnam aan de crowdfundingcampagne. Dankzij jullie steun hebben we dit festival weer tot leven kunnen brengen en literatuur weer in het hart van Antwerpen kunnen plaatsen.

 

Axel Daeseleire
Acteur Axel Daeseleire, al jarenlang klant bij Fietsen De Geus, stond aan het roer van ZuiderZinnen 2023 (fotograaf: Sven Coubergs)

 

Tot volgend jaar!

We hopen dat je van ZuiderZinnen hebt genoten vorige maand. Samen hebben we ervoor gezorgd dat dit festival weer een hoogtepunt werd op de literaire kalender en een bron van inspiratie voor generaties lezers en schrijvers. Wij kijken nu al uit naar editie 2024!

Blijf op de hoogte

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus