Zelf de vering van je (elektrische) fiets afstellen: hoe doe je dat?

Fietsvering zelf afstellen

 

Heb je een (elektrische) fiets met vering? En wil je de vering anders afgesteld hebben, zodat die bijvoorbeeld stugger of juist losser is? Je bent uiteraard welkom in onze fietsenwinkels om dit afgesteld te krijgen, maar je kunt het zelf misschien ook. We laten je zien hoe je het doet.

Wat zijn al die knopjes?

Op fietsen met vering, zeker bij volledig geveerde fietsen zoals de Riese & Müller Delite, de Riese & Müller Homage en de Åska, zal je veel knopjes zien bij de veringen. Voordat je de vering begint af te stellen, is het belangrijk dat je weet waar deze knoppen voor dienen.

Zwarte platte knop op vork en blauwe hendel op demper

Fietsvering afstellen

 

Fietsvering afstellen

 

De zwarte platte knop op de vork en de blauwe hendel op de demper hebben dezelfde functie. Ze hebben beide drie standen: open, trail en firm. De namen spreken voor zich:

  • Open: de fiets veert heel soepel.
  • Trail: de fiets veert iets stugger en reageert dus minder op pedaalslagen.
  • Firm: de fiets veert bijna niet meer.

Dikke knop onderaan vork en rode knop op demper

Fietsvering afstellen

 

De dikke knop onderaan de vork en de rode knop op de demper regelen de rebound. Dat is de snelheid waarmee de vork weer terugveert.

Daarnaast hebben de demper en de vork nog een autoventiel waarmee de druk van de luchtkamer wordt geregeld. Die druk bepaalt hoever de vork of demper inzakt als je op de fiets gaat zitten. Die druk moet correct afgesteld worden om de fiets aangenaam te laten rijden.

 

Druk van de fietsvering afstellen

Nu we weten welke knoppen en onderdelen waarvoor dienen, kunnen we beginnen de druk af te stellen van je fietsvering. We zullen per onderdeel bekijken hoe dit moet.

Druk afstellen van de demper

Om de druk van de demper af te stellen, ben je het best met twee personen: één die op de fiets zit en de andere die de afstelling doet. Omdat het lichaamsgewicht bepaalt hoe de druk moet worden afgestemd, kan degene die op de fiets zal rijden het best op de fiets zitten tijdens het afstellen.

Dit is hoe je de druk van de demper afstelt:

  • Zet de blauwe hendel in de open positie.
  • Laat iemand op de fiets zitten en schuif ondertussen het rubber rekkertje op de demper tot tegen de behuizing (het dikste deel).
  • Laat de persoon afstappen zonder extra druk op de fiets te zetten.
  • Je zal nu zien dat het rekkertje verder van de behuizing afstaat. Idealiter mag dit op 25% van de veerweg staan. Bij bijvoorbeeld fietsen van Riese & Müller is dat ongeveer 1 centimeter.
  • Staat het rubbertje verder of dichterbij, pomp dan lucht bij of laat wat lucht af.
  • Herhaal dit tot de druk goed is (stappen van 20 psi zijn aangeraden).

Druk afstellen van de vork

Onderneem de volgende stappen om de druk van de vorkvering aan te passen:

  • Op de meeste vorken staat een schema om de druk per lichaamsgewicht in te stellen. Je kan best een 15 tot 20 kilogram toevoegen aan het gewicht van de rijder aangezien de fiets zwaarder is dan waarvoor deze tabel gemaakt is. Pomp de vork op tot deze druk en ga op de fiets zitten om te testen.
  • Idealiter veert de vork 10 a 15% van de veerweg in (meestal 1 tot 1,5 centimeter).

De twee bovenstaande stappen zie je in de twee onderstaande foto’s.

Fietsvering afstellen

 

Fietsvering afstellen

 

Rebound afstellen

De afstelling van de rebound is nogal een persoonlijk gegeven. Je mag daar dus gerust mee experimenteren. Om al een redelijke instelling te krijgen, kan je de vering induwen en voelen hoe snel hij terug komt. Opvallend traag: knop naar de snelle kant draaien; krijg je bijna een slag in je pols, dan moet hij de andere kant op.

Hulp nodig bij het afstellen van je vering?

De bovenstaande informatie is uitgeschreven door Kurt van onze fietsenwinkel in Antwerpen. Dank je wel, Kurt! Het spreekt voor zich, maar het uitvoeren van bovenstaande stappen zijn uiteraard op eigen risico. Afhankelijk van je technische vaardigheden en de staat van je fiets kan het soms beter zijn om het afstellen van fietsvering over te laten aan de vakspecialist.

Lukt het niet of durf je het niet zelf aan? Stap gewoon binnen in een van onze fietsenwinkels in Groot-Antwerpen. Wij zorgen er met plezier voor dat je fietsvering goed is ingesteld. Dit is meestal in enkele minuten geregeld.

Adressen + openingsuren

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus