Hoe is het om fietshersteller te zijn bij Fietsen De Geus? [INTERVIEW + VACATURE]

Fietsenmaker Berchem
Fietshersteller Casper in zijn werkplaats: ‘De variatie aan fietstypes houdt het werk uitdagend’

 

Fietshersteller is een hot beroep: veel jongeren kiezen ervoor én veel oudere arbeiders laten zich omscholen. Dankzij de enorme groei in fietsverkopen, is er desondanks in België een tekort aan fietsenmakers. Niet voor niets hebben wij een vacature voor fietshersteller. Overweeg je een carrière als fietsenmaker? We vroegen onze Casper hoe het is om elke dag bezig te zijn met fietstechniek.

Casper, welke vaardigheid moet je als fietshersteller zeker hebben?

‘Je moet het werk zien. Daarmee bedoel ik dat je een goed oog moet hebben voor wat er aan een fiets moet gebeuren om hem weer tiptop te maken. Gelukkig kan je jezelf dit aanleren, mocht je nieuw zijn in de fietsenwereld. Om te zien wat er aan een fiets moet gebeuren, heb je namelijk grote kennis nodig van alle onderdelen van de fiets. Dit kan je leren.’

Heb jij dit ook moeten leren toen je begon als fietsenmaker?

‘Natuurlijk. Toen ik in 2019 als stagiair bij Fietsen De Geus begon had ik weliswaar een opleiding fietstechniek achter de rug, maar dan ben je nog niet direct een volleerde fietsenkenner. De meeste vaardigheden en inzichten krijg je door je handen uit je mouw te steken in een werkplaats. Dat je nog niet meteen alles weet, is niet erg. Je nieuwe collega’s helpen je. En als het nodig is regelt Fietsen De Geus de nodige bijscholing via cursusdagen.’

 

Fietsenmaker fietsherstellingen fietsonderhoud Berchem
Casper: ‘Ook ik heb in het begin veel moeten leren’

 

Over wat voor soort zaken kan een fietshersteller bijscholing nodig hebben?

‘Over tientallen onderwerpen. Denk alleen al aan de vele ontwikkelingen op het vlak van elektrische fietsen en speed pedelecs. Je moet toch wel iets afweten van elektrotechniek op zo’n e-bike te kunnen onderhouden of herstellen.’

Wil je dan zeggen dat het erg moeilijk is om in een fietswerkplaats te werken?

‘Nee, dat is ook weer niet het geval. In een fietswerkplaats werken is eigenlijk een perfecte balans tussen uitdaging en vertrouwdheid. In de basis is een fiets altijd een fiets: je hebt wielen, een frame, een stuur en een zadel. De vele fietstypes zorgen er weliswaar dat je altijd iets nieuws te leren hebt, maar tegelijkertijd voelt elke fiets ook heel vertrouwd.’

 

Fietsherstellingen Berchem Antwerpen
De fietswerkplaats van De Geus is ‘altijd een uitdaging, maar toch ook wel vertrouwd’

 

Waarom heb jij een carrière in de fietsenbranche gekozen? En waarom zouden andere mensen hetzelfde moeten doen?

‘Als jonge gast had ik een keer een koersfiets gekocht. Daar begon ik wat aan te klussen: remkabeltjes vervangen, een bandje wisselen. Ik merkte dat ik dat heel leuk vond. Rond diezelfde tijd kwam ik tot de conclusie dat ik niet iemand ben die nog jaren wilde studeren. Al heel rap bedacht ik toen dat een job als fietsenmaker eigenlijk perfect zou zijn. En waarom andere mensen ook hersteller zouden moeten worden? Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen, vind ik. Wat wél hard in je voordeel is, is de jobzekerheid. De fietsenbranche is sterk groeiend, dus je weet zeker dat je altijd ergens aan de slag zal kunnen gaan.’

Werk je over vijf jaar nog steeds als hersteller bij Fietsen De Geus?

‘Dat hoop ik! Ik werk hier keigraag. De collega’s zijn supertof. Mijn droom is om over een paar jaar atelierverantwoordelijke te zijn. Gelukkig is zoiets een mogelijkheid bij Fietsen De Geus, want binnen zo’n ambitieuze fietsenwinkel zijn er altijd kansen om jezelf te blijven ontwikkelen. Dus mag ik eens eerlijk zijn? Ik wil hier nog lang niet weg!’

 

Fietsonderhoud Antwerpen
Casper: ‘Als fietsenmaker ben je altijd zeker van een job’

 

Casper, je hebt een video gemaakt waarin je de werkplaats toont. Mogen we dat filmpje eens zien?

‘Natuurlijk! Plak hem maar in het interview.’

 

 

Waar kunnen geïnteresseerden de vacature bekijken en hoe kunnen ze solliciteren?

‘Simpel. We hebben een aparte pagina gemaakt waar je alle details over de vacature vindt. Daar is ook te lezen hoe je kunt solliciteren.’

Bekijk de vacature + solliciteer

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus