Met de Week van de Mobiliteit (16-22 september) en het nieuwe schooljaar is de maand september ‘Pendelmaand’! Dan zetten we schoolgaande jeugd, woon-werkfietsers en pendelaars in de aandacht. Waarom? Omdat het druk wordt. En in die drukte is veiligheid belangrijk. ‘Veilig op de fiets’ en ‘veilige infrastructuur’ zijn bij ons dagelijkse termen. Fietsen de Geus is woon-werk specialist en we geven je graag enkele tips om het nieuwe schooljaar (of werkjaar?) veilig in te zetten.

Met de fiets naar school

Elke schoolomgeving in België zijn een ‘zone 30’. Die wetgeving heeft als doel de verkeersveiligheid van kinderen te verhogen op weg naar school. Wist je trouwens dat kinderen jonger dan 9 jaar, altijd op de stoep mogen fietsen, zelfs als er een fietspad is (met een wieldiameter van max. 50 cm-voorwaarde)? Vanaf 10-12 jaar heeft een kind normaal gezien voldoende fietsvaardigheid om op het fietspad te kunnen fietsen. Dit is een richtlijn. Belangrijk is dat je als ouder je kinderen laat oefenen en de kansen geeft de motorische vaardigheid autonoom te laten functioneren.

Tips:

  1. Een fietshelm verhoogt de veiligheid van de jonge fietser. Het vermindert het risico op ernstige hoofdletsels bij een ongeval met meer dan 40% en op een hersenletsel met meer dan 50%.
  2. Fluo-kledij draagt bij tot de zichtbaarheid. De hesjes zijn vandaag veel toegankelijker dan pakweg 10 jaar geleden. Ze zijn een onderdeel van alledaagse kledij.
  3. Stippel de veiligste weg naar school op voorhand uit. Fiets eerst samen en laat je kind(eren) dan eens alleen fietsen, wanneer je merkt dat ze dit aankunnen.
  4. Student? Zorg dat de remmen van je fiets in goede staat zijn, je licht hebt en je fiets stevig op slot kan achterlaten. Een studentenfiets gelijk aan kapotte fiets? Euh, neen. :-).

Met de fiets naar het werk

Woon je dichtbij je werk? Dan neem je waarschijnlijk de fiets. Redenen om dit niet te doen, zijn: je hebt heel wat materiaal mee dat je niet kan vervoeren met de fiets. Of je hebt een afspraak op locatie later die dag en hebt die auto wel nodig. Een goede dagplanning kan dat laatste oplossen. Er bestaan vandaag ook heel wat fietsen waarbij je je materiaal (laptop/technische apparatuur etc.) wel met de fiets kan meenemen.

Hoe heerlijk elektrisch fietsen is, de drempel om ’s morgens vroeg met een nog-wat-slaperig-hoofd de fiets op te springen, is er. Tot je de eerste windvlaag in je haren krijgt. Toch? Die fietsrit naar het werk maakt je wakker. En een fris hoofd op het werk, stimuleert de hele werkdag.

Tips:

  1. Je bent wel keizer in het verkeer, maar de verkeersregels zijn er ook voor jou. Je kennis bijschaven? Neem hier een kijkje.
  2. Communiceer met andere weggebruikers. Steek je arm uit wanneer je links of rechts afslaat. Maak oogcontact. Die non-verbale communicatie vertelt je onmiddellijk wat de ander van plan is.
  3. Gebruik je fietsbel op voorhand. Het wordt soms wat irritant geïnterpreteerd, maar een teken van jouw aanwezigheid heeft ook gevolg voor de veiligheid van anderen.
  4. Nog geen bedrijfsfiets? Vraag er naar bij je werkgever of kom eens langs bij ons in Antwerpen of Berchem.