Fietsen als bedrijf: het nieuwe Vlaamse regeerakkoord bewijst waarom het loont om nu in te stappen

Riese und Müller Birdy

 

Duurzaamheid en welzijn op de werkvloer zijn geen trends meer – ze zijn essentieel. De Vlaamse regering maakt in het laatste regeerakkoord een duidelijke ambitie kenbaar: tegen 2040 moet 30% van de woon-werkverplaatsingen per fiets gebeuren. Bedrijven die nu al inspelen op deze evolutie, plukken daar meteen de vruchten van. Wil jij als ondernemer of HR-manager je medewerkers gezonder, productiever en gelukkiger maken? Dan is het aanmoedigen van fietsgebruik binnen je bedrijf een no-brainer. Onze B2B-adviseur Sofie Jansen vertelt je hoe je het doet.

Fietsen als troef voor je bedrijf

Goed, in 2040 moet 30% van de woon-werkverplaatsingen per fiets gebeuren. We horen je al denken: beste regering, hoe gaan jullie mensen aanmoedigen om vaker Koning Auto te laten staan?

Welnu, daarvoor heeft onze regering (gelukkig!) concrete plannen. Ze gaan in de komende jaren nog meer investeren in infrastructuur. Er is een masterplan voor fietsmobiliteit dat uitstippelt hoe het fietsgebruik zal moeten toenemen.

Goed nieuws, toch? Werknemers die met de fiets naar het werk komen, zijn immers doorgaans fitter, ervaren minder stress en zijn minder vaak ziek. Studies tonen aan dat fietsende medewerkers gemiddeld minder verzuimen per jaar. Bovendien beginnen ze hun werkdag fris en energiek. Dat is niet alleen fijn voor hen, maar ook voor jou als werkgever. Een gezonde, gelukkige werknemer is namelijk een productieve werknemer.

Daarnaast draagt een bedrijf dat fietsen stimuleert bij aan een groener en leefbaarder Antwerpen. Minder files, minder CO₂-uitstoot en een duurzamer mobiliteitsbeleid: het zijn zaken die niet alleen maatschappelijk verantwoord zijn, maar ook je imago als moderne werkgever versterken.

 

Norta B-3040 elektrische fiets Antwerpen
Vooral jonge Vlamingen letten bij het zoeken van een job op de groene ambities van een potentiële werkgever en laten hun keuze hierdoor beïnvloeden

 

Fietsleasing: fiscaal slim en voordelig

Naast de gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen biedt fietsen ook een financieel voordeel. De Vlaamse overheid stimuleert fietsgebruik met een belastingvrije fietsvergoeding van € 0,36 per kilometer vanaf 1 januari 2025. Voor een werknemer die 10 km heen en terug fietst, betekent dat een extra netto voordeel van bijna € 160 per maand.

Daarnaast zijn er tal van fiscale voordelen verbonden aan fietsleasing. Als werkgever kun je dit kostenneutraal invoeren via een cafetariaplan, waarbij werknemers een deel van hun brutoloon ruilen voor een fiets. Dit is fiscaal voordelig en aantrekkelijk voor zowel werknemer als werkgever. Bovendien vallen fietsen onder de 120% aftrekbare kosten, waardoor ze een slimme investering zijn voor bedrijven.

 

Lovens bakfiets Antwerpen
Een bedrijfsfiets is niet alleen handig voor woon-werkverkeer, maar ook buiten de werkuren – des te meer redenen voor een werknemer om een werkgever te kiezen die een fietsplan aanbiedt

 

Gratis testevenement bij jouw bedrijf

Het recent gepubliceerde Vlaamse regeerakkoord bevestigt eens te meer dat nu het moment is om als bedrijf de groene switch te maken. Wil je een echte fietsboost geven aan je medewerkers? Dan is het belangrijk om hen te laten kennismaken met de mogelijkheden. Maar voordat je dat kunt doen, is het essentieel dat je zelf alle ins en outs kent. Op dat vlak kan je rekenen op Fietsen De Geus. Samen trappen we richting een duurzamere en gezondere werkomgeving.

Alle opties voor jouw bedrijf

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus