Urban Arrow introduceert de FamilyNext en onze fietsexpert geeft hem 5 sterren

Urban Arrow FamilyNext cargo bike
Urban Arrow is al jaren een favoriet bij stadsbewoners, maar hoe scoort hun nieuwste model?

 

Voor het eerst sinds hun oprichting in 2009 geeft Urban Arrow hun gezinsbakfiets, de Family, een nieuw ontwerp. De Urban Arrow FamilyNext is sinds juli 2024 een feit. (Geen zorgen: de oude Family blijft gewoon bestaan.) Onze bakfietsexpert Kevin wierp een eerste blik op dit gloednieuwe model en geeft hieronder zijn eerlijke mening.

Waar je op moet letten als je een cargofiets beoordeelt of koopt

Wanneer we een cargofiets zoals de Urban Arrow FamilyNext onder de loep nemen, zijn er drie vragen die écht belangrijk zijn:

  • Maakt de fiets het leven van mijn gezin makkelijker?
  • Hoe comfortabel is de fiets voor de bestuurder en de passagiertjes?
  • Hoe veilig is de fiets?

Het antwoord op de eerste vraag hangt hoofdzakelijk af van de vormgeving van de fiets en de beschikbare accessoires. Want die zaken bepalen bijvoorbeeld hoeveel kinderen er in de bak passen, of je er een Maxi-Cosi in kan klikken, of er een regenhuif beschikbaar is zodat je de fiets ook met slecht weer kan gebruiken, enzovoorts.

De antwoorden op de tweede en derde vraag worden voornamelijk bepaald door de technische eigenschappen van de fiets.

Ik heb zelf twee jonge kinderen en ik vervoer hen meerdere keren per week met mijn eigen bakfiets. Daardoor weet ik dat die drie aspecten (gebruiksgemak, comfort en veiligheid) belangrijk zijn. Je hebt immers niets aan een gezinsfiets die bijvoorbeeld comfortabel en veilig is, maar op alle praktische vlakken niet bij jouw gezin past.

Daarom zal ik de Urban Arrow FamilyNext beoordelen op al deze vlakken. Ik doe dit op basis van de informatie die op het moment van schrijven (5 juli 2024) beschikbaar is gesteld door Urban Arrow via hun website. De fiets met eigen ogen bewonderen is helaas nog niet mogelijk; pas later deze maand zal de FamilyNext bij fietsenwinkels in de etalage staan.

Nu je weet waar ik op let bij het beoordelen en kopen van een gezinsfiets, zal ik je mijn mening over de FamilyNext geven.

Urban Arrow FamilyNext elektrische bakfiets
Of je nu in de stad woont of op het platteland: een elektrische bakfiets zoals de FamilyNext moet praktisch, comfortabel en veilig zijn

Praktische eigenschappen Urban Arrow FamilyNext

Maakt de FamilyNext het leven van een gezin makkelijker?

Wanneer ik de vormgeving en de beschikbare accessoires van de FamilyNext bekijk, vallen enkele positieve eigenschappen direct op :

  1. Een zeer ruime bak. Zoals we van Urban Arrow gewend zijn, heeft ook de FamilyNext een bak waar je veel kinderen of boodschappen in kan vervoeren. Daar ben ik blij om, want dit was reeds het sterke punt van het oude Family-model. Ook in de FamilyNext kan je dus met gemak drie kleine kinderen vervoeren (of twee kinderen en één baby in een Maxi-Cosi).
  2. Handige optionele accessoires beschikbaar. Wanneer je een nieuwe gezinsfiets op de markt brengt, mogen bepaalde optionele accessoires niet ontbreken. Urban Arrow weet dit gelukkig. Daarom kan je ook voor de FamilyNext een regenhuif, kinderstoeladapter, afdekzeil en extra bankje bijkopen. Ik geef toe: voor het oude Family-model zijn er veel meer opties beschikbaar, zoals een zonnescherm, parka en bagagenet. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat Urban Arrow in de komende maanden steeds meer accessoires zal aankondigen voor de FamilyNext, zodat gezinnen of deze fiets helemaal kunnen upgraden naar hun eigen wensen.
  3. Accessoires oude Family-fietsen compatibel met de FamilyNext. Urban Arrow heeft laten weten dat de accessoires van het oude Family-model ook gewoon op de FamilyNext passen. Mocht je die dus al hebben, dan kan je ze zonder problemen hergebruiken.

Op gebruiksvlak is de Urban Arrow FamilyNext alvast veelbelovend. Zelfs een gezin met drie kindjes kan de fiets gebruiken en de fiets is uit te rusten met allerhande accessoires.

Het antwoord op de eerst vraag is dus: ja, deze bakfiets heeft alle praktische eigenschappen om het leven van jouw gezin makkelijker te maken.

Maar hoe comfortabel en veilig is de fiets? Die vraag beantwoord ik hieronder, dus blijf nog even lezen.

Urban Arrow FamilyNext cargofiets België
Mijn voorlopige oordeel: de FamilyNext is een praktische fiets voor gezinnen met jonge kinderen

Technische eigenschappen Urban Arrow FamilyNext

Is de FamilyNext comfortabel en veilig?

Urban Arrow staat bekend om de technische degelijkheid van hun cargofietsen. Maar maken ze die reputatie waar met hun nieuwste telg, de FamilyNext? Laten we eens opsommen wat mij qua comfort en veiligheid opvalt bij deze fiets:

  1. Geveerde voorvork. De geveerde voorvork is zonder twijfel de meest opvallende technische eigenschap van de Urban Arrow FamilyNext. Dit betekent dat bij het voorwiel een veringsysteem is aangebracht. Dat vangt oneffenheden in de ondergrond op. Met de introductie van een verende voorvork stapt Urban Arrow in de voetsporen van merken als Lovens en Riese & Müller, die deze techniek al bij hun bakfietsen (respectievelijk de Explorer en de Load) toepassen. Een verende voorvork zorgt voor comfort, want je rammelt niet door elkaar bij putten en drempels. En draagt bij aan de veiligheid, want je behoudt op slecht wegdek beter de controle over de fiets.
  2. Krachtige Bosch-motor. Urban Arrow heeft ervoor gekozen om hun nieuwe aanwinst te verrijken met een Bosch Cargoline-motor. Dit is een van de krachtigste elektrische fietsmotoren die er bestaan. De motor levert 85 Newtonmeter aan kracht. Dit is meer dan genoeg om je een comfortabele rijervaring te geven: zelfs met een bak vol kinderen of met tegenwind zal je moeiteloos 25 kilometer per uur rijden.
  3. Goede batterijcapaciteit. In de Urban Arrow FamilyNext zit een Bosch-batterij van 545 Wattuur. Dit is niet de grootste Bosch-batterij die er bestaat, maar zeker ook niet de kleinste. 545Wh is voor een gemiddelde bakfietsgebruiker meer dan genoeg om meerdere dagen de kinderen naar school te brengen en tussendoor nog eens boodschappen te doen. En moet je daarna opladen? Je haalt de batterij met één klik uit de fiets.

Van de bovenstaande technische eigenschappen word ik als fietsverkoper heel blij. Wat je hier ziet opgesomd zijn de kenmerken van een performante fiets waar je dag in, dag uit op kan vertrouwen.

De FamilyNext is ook écht wel anders dan het oude Family-model. De nieuwe vorm van de bak springt in het oog en daarnaast is de verende voorvork een fantastische nieuwe eigenschap.

Zoals je merkt, ben ik enthousiast. Mijn definitieve oordeel op basis van de momenteel beschikbare informatie vind je hieronder.

Urban Arrow FamilyNext bakfiets
Snel, comfortabel en veilig door de stad: de Urban Arrow FamilyNext helpt je erbij

Beoordeling Urban Arrow FamilyNext

De FamilyNext is een praktische, comfortabele en veilige gezinsfiets

Alle eigenschappen bij elkaar opgeteld kan ik de FamilyNext met volle overtuiging een vijf op vijf geven. Dit is echt een fiets die grote lof verdient. Als vader van twee dochters én als fietsenkenner zie ik dat Urban Arrow zijn best heeft gedaan om de ultieme gezinsfiets te creëren – en daarin geslaagd is!

De Urban Arrow FamilyNext is een cargobike zonder compromissen: qua praktische inzetbaarheid, comfort en veiligheid scoort deze tweewieler telkens even hoog.

Ik twijfel er niet over of de FamilyNext een favoriet gaat worden bij gezinnen. Ik kan niet wachten om binnenkort zelf een testrit te maken op deze fiets. En ik weet zeker dat ik vrienden en familieleden zal adviseren hetzelfde te doen.

Bekijk alle cargobikes Koop de FamilyNext

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus