5 fantastische gezinsuitstapjes in Antwerpen die je met de fiets kan doen

Bakfiets gezin uitstapje zomer
Kinderen in de bakfiets en hup… fietsen maar! Dat is wat de zomer zo mooi maakt!

 

Krijg jij van het zonnige weer goesting om iets leuks te doen met je gezin? We geven je een gouden tip: doe met de fiets een uitstapje in de omgeving van Antwerpen. Want veel toffe bestemmingen zijn perfect bereikbaar met de e-bike, longtail, bakfiets en kinderfiets. Wij vroegen onze collega’s naar hun favoriete gezinsuitstapjes. De 5 leukste vind je hieronder. Veel plezier alvast!

Favoriet van Stijn en zijn kinderen

Landschapspark Frijthout in Hove

Natuurgebied | Wandelen, fietsen en eten | Bekijk op Google Maps

Landschapspark Frijthout Hove
Het avontuur wacht op jouw en je kinderen in Landschapspark Frijthout | Foto gemaakt door Kempens Landschap

 

Waarom Frijthout bezoeken?

De allereerste tip komt van onze magazijnverantwoordelijke Stijn. Hij gaat met zijn vrouw Loes en kinderen graag naar Landschapspark Frijthout, een parkachtig natuurgebied ten zuiden van Antwerpen.

Hoewel Frijthout niet heel groot is, is het er wel heel mooi. Het gebied bestaat uit graslanden, bossen en enkele grote bomen. In het noorden van het gebied vind je de restanten van een oude boomgaard.

Krijg je tijdens het wandelen en fietsen zin in een lekker hapje en een verfrissend drankje? Stap dan eens binnen bij De Jongste Telg. Deze brasserie ligt aan de rand van het natuurgebied, op het terrein van Kasteel Fruithof.

Voor de kinderen

Je kinderen zullen Landschapspark Frijthout fantastisch vinden. Er is volop ruimte waar ze vrij kunnen spelen. Verwacht hier geen schommels en wippen, maar wel een natuurlijke omgeving met heuvels en boomstronken waarin ze zich volledig kunnen uitleven.

Toegankelijkheid

Landschapspark Frijthout ligt ingeklemd tussen de bebouwing van Hove. Dit zorgt ervoor dat je het domein vanuit alle windrichting kan betreden.

Bijna alle paden zijn verhard. Dat maakt dit domein ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

Honden zijn welkom aan de leiband. Aan de Bouchoutselei is een hondenwei waar ze los mogen lopen.

Lees meer over Frijthout

Favoriet van Kobe

‘t Struisvogelnest in Lier

Kinderboerderij | Dieren, spelen en eten | Bekijk op Google Maps

Struisvogelnest Lier kinderboerderij

Waarom ‘t Struisvogelnest bezoeken?

Waarom? Omdat struisvogels fantastische dieren zijn natuurlijk! Deze enorme loopvogels maken indruk op kinderen én volwassenen. Daarom is dit voor Kobe, onze verkoopadviseur in de Berchemse winkel, een van zijn meest geliefde daguitstapjes.

De ouders en kinderen zullen ook zeker genieten van de bijbehorende horeca. Daar worden veel gerechten bereid met struisvogeleieren!

Voor de kinderen

Je kids kunnen vrij en veilig rondlopen over het terrein om de mooie dieren te bewonderen. Daarna kunnen ze heerlijk spelen in de grote speeltuin.

Toegankelijkheid

‘t Struisvogelnest ligt aan het einde van een smalle plattelandsweg op een paar kilometer buiten de bebouwde kom van Lier. Deze smalle wegen zijn misschien lastig toegankelijk voor auto’s, maar voor jou als fietser is het uiteraard geen probleem.

Het terrein is grotendeels verhard, dus het is redelijk goed toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

Honden zijn aangelijnd welkom.

Lees meer over deze plek

Gemakkelijk met je gezin deze fietstochten doen? Bekijk onze cargofietsen!

Cargofiets Antwerpen

Voordat we verdergaan met het overzicht willen we even dit met je delen: de cargofiets is bij Antwerpse gezinnen een van de populairste manieren om uitstapjes te doen. Klinkt dit als muziek in de oren? Ontdek de cargofietsen van Fietsen De Geus en maak een gratis testrit!

Bekijk alle cargofietsen

Favoriet van Kevin en zijn gezin

Oranjerie Vordenstein in Schoten

Tuin en park | Historie, wandelen en eten | Bekijk op Google Maps

Oranjerie Vordenstein Schoten
De historische oranjerie Vordestein in Schoten | Foto gemaakt door Marc Vermeirsch via Wikimedia Commons

 

Waarom Oranjerie Vordestein bezoeken?

Dit is de tip van Kevin, onze expert in fietsleasing: breng een bezoekje aan de ommuurde oranjerietuin Vordenstein in Schoten. Dit historische domein biedt volgens hem een rustgevende mix van weelderige natuur en gezellige horeca. In het park zijn drie wandelingen uitgestippeld: de witte route van 1 km, de rode van 3,5 km en de blauwe van 4 km. Ideale afstanden voor een gezin, volgens onze Kevin.

In de oranjerie zit tegenwoordig de populaire Bistro Natuurlijk! Zij verrassen je graag met ecologisch geïnspireerde workshops en kinderanimatie. Er zijn regelmatig liveoptredens van muzikanten. Ook aan de honger is gedacht, want in Bistro Natuurlijk! kan jouw gezin smikkelen van heerlijke taartjes en lunchgerechten. Gezond is het bovendien, want alle producten zijn biologisch. Goesting in een biertje? De bistro brouwt zijn eigen bio-bieren. Proost!

Voor de kinderen

De kids zullen zeker en vast genieten van de behapbare wandelingen over het mooie domein. Dit vormt namelijk de uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met de natuur. Daarnaast zal de kinderanimatie, die regelmatig in de oranjerie wordt georganiseerd, in de smaak vallen.

Toegankelijkheid

Het park Vordestein is toegankelijk vanuit meerdere wijken in Schoten. De oranjerie vind je aan de zuidkant, naast de autoparking (al zal je die niet nodig hebben als je met de fiets komt). De witte (1 km) en rode wandeling (3,5 km) zijn geschikt voor rolstoelen en buggy’s.

Lees meer over Vordestein

Favoriet van Caro en haar zoons

Historisch centrum van Lier

Oude binnenstad | Gezelligheid met kunstzinnige vibe | Bekijk op Google Maps

Graffiti stad Lier
Graffitikunst in Lier van de artiest Joachim | Foto gemaakt door reisroutes.be

 

Waarom Lier bezoeken?

De stad Lier is een geliefd daguitstapje voor Antwerpenaren. Ook voor onze collega Caro is het een plek waar ze graag naartoe fietst met haar zoons Lou en Jean. De route is namelijk heel comfortabel en veilig, want je volgt de fietsostrade. En in Lier vind je veel gezellige straatjes en horeca op een compacte oppervlakte. De historische Grote Markt is bovendien een paar selfies waard. Dorst gekregen? Caro’s favoriete Lierse plekje om een terrasje te doen is op het Zimmerplein, vlak onder de oude Zimmertoren.

Wil je je kinderen een vleugje cultuur meegeven? Geef je bezoek aan Lier een kunstzinnige touch door de graffitikunst van de lokale artiest Joachim te bekijken. Onder de naam Lier Up is er een route uitgezet langs alle wandelingen. Op de website van de stad Lier lees je er meer over en download je een routekaart langs alle kunstwerken.

Voor de kinderen

Met het verkennen van de gezellige kronkelende straten zijn de kids sowieso wel even zoet. Is het tijd voor een leuke nieuwe zomeroutfit voor de kinderen? Nu jullie er toch zijn: misschien moet je eens met je pagadders de vele aangename kledingwinkels binnenstappen.

Toegankelijkheid

Zoals gezegd is de fietsroute van Antwerpen naar Lier ideaal. Via fietsostrade F11 rij je in slechts een uur van hartje Antwerpen naar het centrum van Lier.

Meer over Lier met kinderen

Favoriet van Yannick en zijn gezin

Fortengordel rond Antwerpen

Natuur en monumenten | Bekijk op Google Maps

Forten Antwerpen bezoeken kinderen
Stukjes geschiedenis midden in het groen: dat zijn de forten rond Antwerpen | Foto gemaakt door Stad Antwerpen

 

Waarom de Antwerpse forten bezoeken?

Yannick, de verkoopadviseur van onze fietsenwinkel in Edegem, raadt de Antwerpse fortengordel aan. De forten zijn nauw verweven met de Antwerpse en zelfs Belgische geschiedenis. De meeste forten zijn gebouwd in de negentiende eeuw naar een plan van de heer Brialmont. Een uitzondering is het Fort van Lillo, dat al in 1580 werd opgericht. Alhoewel alle forten ontstonden met het doel indringers af te weren, zijn het vandaag de dag heerlijke groene plekjes.

De Brialmontroute is een 40 km lange fietstocht die alle forten met elkaar verbindt. Dit traject leidt je langs de forten binnen de Antwerpse stadsgrenzen, waar je fijn kan wandelen. Maar ook krijg je de forten buiten de stad te zien. In de buurt van Antwerpen kan je bijvoorbeeld prettig wandelen in de forten van Wommelgem, Borsbeek, Mortsel en Edegem. Fort 5 in Edegem biedt veruit het grootste domein: dankzij de verbondenheid met het Hof Ter Linden vind je er een domein van negentig hectaren.

Voor de kinderen

Het fort van Lillo heeft een speelweide voor kinderen. De forten van Borsbeek, Mortsel en Edegem hebben bovendien een geheel speelparcours op maat van kinderen.

Deze website geeft zelfs een opsomming van de meest kindvriendelijke forten in en rond Antwerpen.

Bereikbaarheid

Sommige forten zijn niet het hele jaar rond geopend voor het publiek. Fortengordels.be geeft je een opsomming van de forten die je altijd in zijn geheel of deels kan bezoeken.

Heeft iemand in je gezelschap beperkte mobiliteit? Let dan op, want niet elk fort is even makkelijk te betreden voor mindervaliden of kinderwagens.

Plattegronden en GPX-bestanden van de Brialmontroute vind je op fietsroute.org.

Meer over de Antwerpse forten

Meld je aan!

Meer slimme en leuke fietstips nodig?

Lovens cargofiets regenhuif

Kan je geen genoeg krijgen van fietsen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief. Dan brengen we je om de paar weken op de hoogte van alle nieuwtjes uit fietsland.

En ben je toe aan een nieuwe gezinsfiets, stap dan gewoon eens binnen bij onze fietsenwinkels in en rond Antwerpen. We geven je met plezier advies over e-bikes, longtailfietsen, elektrische bakfietsen, kinderfietsen, accessoires en veel meer.

Bekijk ons gamma  Ontdek de winkels

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus