Wat zijn de 3 grootste voordelen van brede banden op een fiets?

speed pedelec fietsbanden
De Åska heeft, net als vele luxueuze speed pedelecs, opvallend brede banden… de vraag is: waarom?

 

In de fietsbranche zien we steeds meer tweewielers met zeer brede banden. Vooral bij e-bikes en speed pedelecs worden ze veel gebruikt – en dan voornamelijk bij de duurdere modellen. Maar waarom? We vroegen het aan onze vrienden van Åska. Zij voorzien hun high-speed fietsen standaard van 62 mm brede Schwalbe Hurricane-banden. Dus als iemand het weet, dan is team Åska het wel. Zij gaven ons 3 grote voordelen van brede fietsbanden.

Voordeel 1: Brede banden maken je fiets comfortabeler

Met brede banden onder je fiets voel je oneffenheden in de weg veel minder. Rij je dus door een kuil of over een drempel, dan stoort dit niet zo hard.

Zeker bij een elektrische fiets of speed pedelec zijn brede banden een welkome aanwinst. Dit zijn immers fietsen waarmee je relatief snel rijdt: 25 km/u met de e-bike en 45 km/u met de speed pedelec. Door die hogere snelheid voel je oneffenheden extra hard. Dat wil zeggen: als je smalle banden zou hebben.

Een bijkomend voordeel van het hogere comfort is dat je minder snel moe wordt tijdens een lange rit. Wanneer je lichaam namelijk constant de klappen voelt van de kuilen en hobbels, zorgt dat voor vermoeidheid.

 

Riese und Müller Erlebnis Store Antwerpen
Ook de e-bikes van Riese & Müller hebben uitzonderlijk brede banden, zoals fietsers zelf kunnen ervaren in onze Riese & Müller Experience Store

 

Voordeel 2: Brede fietsbanden zorgen voor veiligheid

Brede fietsbanden hebben meer contactoppervlak met de grond dan dunne banden. Dit heeft als voordeel dat je steviger en stabieler op je fiets zit, wat je veiligheid vergroot.

Moet je een scherpe bocht nemen of is het wegdek glad door de regen? Geen probleem. Brede banden geven je net dat tikkeltje extra stabiliteit om veilig deze uitdagingen aan te gaan. Met name bij hoge snelheid is deze verhoogde veiligheid zeer welkom.

 

De Geus City 3.5 Heren
Brede banden zijn niet alleen te vinden op elektrische fietsen: ook onze eigen stadsfiets, onze De Geus City 3.5, heeft banden die breder zijn dan het gemiddelde

 

Voordeel 3: Dankzij brede banden kan je sneller fietsen

Het grote contactoppervlak van brede fietsbanden heeft als bijkomend voordeel dat je rijwiel veel meer grip heeft op de weg. Je gaat daardoor snel kunnen optrekken en goed kunnen afremmen, zelfs als het regent of wanneer je door de modder rijdt. Afremmen is niet nodig (of toch in ieder geval minder vaak).

Je verliest dankzij je brede banden dus geen tijd omdat je langzamer moet rijden in uitdagende weersomstandigheden. Je komt sneller op je bestemming aan – en dat ook nog eens met een gevoel dat je tijdens de hele rit volledige controle had over je fiets.

Wil je het verschil tussen een fiets met brede banden en smalle banden zelf ervaren? Je doet dit tijdens een testrit. Bij onze fietsenwinkels in en rond Antwerpen is dit altijd gratis en vrijblijvend.

Plan je testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus