Koop je een fiets nu best privé of via je vennootschap?

Norta speed pedelec Antwerpen

 

Ben je een ondernemer? Dan vraag je je misschien af of je een fiets nu best privé aan of via je vennootschap aankoopt. Welnu, alles hangt af van welk type fiets je wenst. Kies je een sportieve fiets, dan is privéaankoop waarschijnlijk de beste optie. Elk ander fietstype (e-bike, bakfiets, enzovoort) koop je best via je vennootschap. We leggen je uit waarom.

 

Ridley Fenix koersfiets
Wil je een sportieve fiets, zoals deze Ridley koersfiets, dan is privéaankoop waarschijnlijk de beste optie

 

Sportieve fiets: Privéaankoop is waarschijnlijk beter

Enkel op sportieve fietsen (koersfietsen, gravelbikes en mountainbikes) rekent de fiscus voordeel aller aard aan voor het waarschijnlijk hoofdzakelijk privégebruik ervan. Daardoor wordt privéaankoop geadviseerd.

Toch kan je ook voor sportfietsen beroepskosten maken op je vennootschap voor woon-werkverkeer en andere professionele verplaatsingen die je maakt. (Bijvoorbeeld een bezoek aan je klant.) Dan kan je kiezen voor een forfaitaire vergoeding van maximum 0.25 euro/km (onbelastbaar) of het 100% afschrijven van de werkelijke kosten die het gebruik van de fiets met zich meebrengt (zoals onderhoud). Indien je dit type fiets toch wil aankopen via je vennootschap om beroepskosten te maken: dat kan! De wet maakt naast het voordeel aller aard geen onderscheid in het type fiets voor woon-werkverkeer en andere professionele verplaatsingen.

Hoe wordt de belasting voordeel aller aard aangerekend? Contacteer je boekhouder.

 

Klever X Alpha high speed fiets
Wil je een ander fietstype, zoals deze Klever high-speed fiets, dan is aankoop via de vennootschap de beste keuze

 

Andere fietstypes: aankoop via vennootschap is waarschijnlijk beter

Voor alle andere types fietsen (speed pedelecs, elektrische fietsen, cargofietsen, vouwfietsen, stadsfietsen, trekkingfietsen) word je vrijgesteld van belasting voordeel aller aard waardoor het altijd interessanter is deze fietsen aan te kopen via jouw vennootschap.

Voorwaarde hierbij is dat je kan aantonen dat je deze fiets op regelmatige basis gebruikt voor woon-werkverkeer of andere professionele verplaatsingen. (In de praktijk is hier overigens geen controle op, horen wij van ondernemers.)

Koop je een fiets aan via je vennootschap, dan kan je de volledige waarde van de fiets 100% afschrijven over een periode van minstens 3 jaar. Dit geldt ook voor alle bijkomende kosten (zoals onderhoud, fietsinfrastructuur, kledij, enzovoort), plus de onbelastbare kilometervergoeding voor het woon-werkverkeer met de fiets zoals eerder bij privéaankoop is beschreven. Opgelet: een vergoeding voor professionele verplaatsingen met de fiets kan je dan weer niet opstrijken aangezien de fiets op de zaak staat.

 

Achielle Basiel vintage retro stadsfiets
Ook een Achielle retro stadsfiets koop je waarschijnlijk best via je vennootschap

 

Ook een optie: de fiets leasen

Een andere aanschafmethode voor je bedrijfsfiets is fietsleasing. Bij leasing blijven dezelfde regels gelden die we hierboven bij aankoop via vennootschap beschreven, met als enige verschil dat je maandelijks kosten afschrijft, inclusief de rentekosten die de leasemaatschappij aanrekent.

Goed om te weten: ongeacht of je koopt of leaset, je kan zowel een bedrijfsauto als een fiets afschrijven op jouw vennootschap aangezien de twee voertuigen kunnen ingezet worden voor verschillende doeleinden met hun eigen specifieke verplaatsingen.

Over het aantal fietsten die je via koop of leasing kan afschrijven op jouw vennootschap is weinig info bekend. Gezond boerenverstand geeft echter aan dat de fiscus hun wenkbrauwen eens zullen fronsen wanneer je vier fietsen afschrijft op een vennootschap zonder personeel. Wees dus redelijk in het aantal fietsen dat je via je vennootschap aankoopt.

 

Koop of lease? En welk merk? En hoe zit het met de boekhouding? Fietsen De Geus adviseert!

 

Fietsen De Geus adviseert en levert

Heb je interesse in de aankoop of leasing van één of meerdere bedrijfsfietsen via je vennootschap? Fietsen De Geus is niet alleen een fietsenwinkel in Antwerpen, maar ook een mobiliteitsconsulent. Samen met jou kijken we welke aanschafmethode past bij jouw situatie. Bovendien adviseren we je over de fietstypes en fietsmerken.

We leveren de fietsen én bijkomende infrastructuur, zoals fietsenstallingen en laadpalen. Kies je voor leasing, dan kan je bij Fietsen De Geus kiezen uit meerdere gerenommeerde leasingpartners. We kijken met je welke leasemaatschappij de beste voorwaarden voor jouw firma heeft en assisteren je met de administratieve afhandeling.

Ontdek opties voor bedrijven

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen de geus