Longtailfietsen

De kinderen moeten naar school gebracht worden, boodschappen moeten worden gedaan, in het weekend wil je met het gezin een uitstap in de buurt maken… maar als stadsbewoner van de 21ste eeuw stap je daarvoor niet langer in de auto! Een longtail fiets geeft je alle wendbaarheid en ecologische voordelen van een fiets – én de capaciteit om 2 of 3 kinderen mee te nemen.

Wil je meer leren over dit wonderlijk handige gezinsvervoermiddel? Onze fietsenwinkels in Groot-Antwerpen vertellen je alles wat je moet weten over de longtail fiets en longtail e-bike.

Wat is een longtail fiets?

Een longtail fiets is een fiets met een extra lang frame.

Het is een variant van de cargobike, oftewel een fiets met extra draag- en laadcapaciteit. Dat garandeert dat je extra veel mensen of spullen kan vervoeren op je fiets. Je zou een longtail fiets eigenlijk kunnen zien als een fiets met een oversized bagagedrager. Dat schept natuurlijk allerlei kansen:

  • De extra ruimte kan gebruikt worden voor het vervoeren van extra kinderen.
  • Je kan héél veel fietstassen (en dus boodschappen) kwijt op die superlange bagagedrager.
  • Zelfs sommige ondernemers in de stad kunnen een longtail fiets gebruiken als vervoersmiddel voor hun bedrijf.

De voordelen zijn talrijk. Blijf lezen om ze allemaal te ontdekken.

 

Longtail fiets Antwerpen
Gezinsvervoer voor de 21ste eeuw: de De Geus longtail fiets

 

De grote voordelen van een longtail fiets

Dat de longtail een handige fiets is, zie je in een oogopslag. Maar bij Fietsen De Geus kijken we graag naar de details. Laten we daarom de volgende cruciale vraag beantwoorden: welke voordelen heeft de longtail fiets precies allemaal?

Voordeel 1

Hoog draagvermogen tot 200 kg

Longtails hebben het draagvermogen van een volwaardige bakfiets. Op veel longtail bikes kan je tot 200 kilogram vervoeren!

Voordeel 2

De wendbaarheid van een normale stadsfiets

Waar traditionele bakfietsen met een houten laadbak nogal log kunnen zijn, is de longtail bike even wendbaar als een normale stadsfiets. Dat maakt het makkelijker om met je fiets door smalle stadsstraten te rijden.

Voordeel 3

Makkelijk op te bergen

Omdat een longtail in de breedte niet meer ruimte inneemt dan een gewone tweewieler, plaats je hem met het grootste gemak in je fietsenberging. Voor stadsbewoners die hun fiets noodgedwongen in de gang moeten plaatsen, is de longtail fiets een mirakel van ruimtelijke efficiëntie. Geen enkel ander transportmiddel met zoveel vervoeropties zet je zo gemakkelijk in je inkomhal!

Voordeel 4

Veel accessoires beschikbaar voor elke behoefte

Of je nu van plan bent om je fiets te gebruiken als kindertaxi, boodschappenkoets of zakelijk transportmiddel (of een mix van al die dingen), je weet altijd dat je longtail bike aangepast kan worden aan jouw noden. Er zijn tientallen accessoires beschikbaar, zoals bagagerekken voor de voorkant, kinderrekjes voor de voorkant, grote of kleine voetensteunen voor de achterkant, een on board navigatiecomputer en fietstassen. Vraag in onze fietsenwinkels vooral naar de opties voor het model dat jouw voorkeur heeft!

Voordeel 5

Verkrijgbaar in veel prijsklassen

Omdat er meer en meer merken bijkomen die longtail bikes maken, komt er ook steeds meer variatie in het aanbod. Van niet-elektrische longtails die niet meer kosten dan € 1300 tot top of the range elektrische longtail fietsen die voor ruim € 4000 de winkels verlaten: er is tegenwoordig meer keuze dan ooit. Omdat accessoires optioneel zijn, betaal je bovendien alleen voor dat wat je écht nodig hebt.

 

Longtail bikes Antwerpen
De Veloe Multi Shimano Steps, een solide elektrische longtailfiets

 

Elektrische longtail fietsen

Longtail e-bikes, voor extra fietsgemak

Zoals we al zeiden, kan je longtail bikes ook als e-bike krijgen. De fiets is dan voorzien van een elektrische motor, die jou ondersteunt terwijl je aan het fietsen bent. Dat zorgt ervoor dat je zelfs met tegenwind, heuvelop en een zware vracht volledig moeiteloos vooruit geraakt.

Longtail e-bikes kosten natuurlijk meer dan de niet-elektrische modellen, want in die elektrische motor zit veel kostbare techniek. Is voor jou het trapgemak echter van groot belang, dan is de meerprijs misschien wel de moeite waard.

Om te ontdekken of je liever een niet-elektrische of elektrische versie hebt, raden wij je aan om beiden te proberen. Bij veel fietsenwinkels (ook bij ons) kan je gratis testritten maken.

Ik wil een testrit

 

Lees ook: Hoe kan je een te dure e-bike of cargofiets betaalbaar maken?

 

Longtail reisfietsen
Een daguitstapje met je Bergamont longtail bike

 

Longtail reisfietsen

Op vakantie met je longtail cargobike

Ben jij iemand die ook op vakantie de fiets niet kan thuislaten? We benadrukten tot nu toe alleen het nut van de longtail in een stadsomgeving. Maar longtail cargobikes zijn ook een aanwinst voor iedere vakantiefietser.

Laad je tent en slaapzakken achterop en je zal ontdekken dat de wereld aan je voeten ligt. De Ardennen en de Belgische kust zijn in no time bereikt.

Waarom niet wat verder weg, naar de Moezel, de Alpen of Zuid-Frankrijk? Jij beslist. Voor inspirerende fietsvakantiefoto’s raden we je dit artikel aan: Met de VSF TX-400 voor vier maanden door Argentinië fietsen.

Hoe ver wil jij gaan met je eigen longtail reisfiets?

 

Leestip: Ontdek de nieuwe longtailfiets en e-bike in het groeiende gamma De Geus-fietsen

 

Tern longtail bike kopen Antwerpen
Een Tern longtail in een park in Antwerpen

 

De midtail fiets: wat is dat?

Naast de term longtail, zal je soms ook mensen horen praten over een midtail fiets.

Zoals de naam al suggereert, is een midtail fiets een tweewieler die qua framelengte tussen een normale stadsfiets en een longtail bike in zit.

Strikt genomen zijn bijvoorbeeld de fietsen van Veloe, die we eerder omschreven als longtails, eigenlijk midtail fietsen. Ze zijn namelijk niet zo lang als een Riese & Müller longtail of een Bergamont longtail. Om het voor onze klanten echter niet al te verwarrend te maken, scharen we alle bovengemiddeld lange fietsen gewoon onder de noemer ‘longtail fietsen’.

 

Gerelateerd: Dit zijn de 5 beste fietsenmerken voor jouw woon-werkverkeer

 

Veloe longtail cargobike
Een midtail cargobike van Veloe

 

Longtail bikes steeds populairder als bedrijfsfiets

Meer en meer Belgische werkgevers begrijpen dat het een topidee is om hun collega’s op de fiets naar het werk te laten komen. Fietsen is immers milieuvriendelijk, wat positief afstraalt op het imago van het bedrijf. Bovendien is uit onderzoeken gebleken dat fietsende werknemers gelukkiger, gezonder en productiever zijn. Ook besteden ze minder tijd in files.

In onze fietsenwinkels zien we dat longtail fietsen een opmars maken als bedrijfsfiets. En dat is eigenlijk best logisch:

  • Veel longtails zijn elektrisch. Je bent dus sneller op je werk dan met een gewone fiets.
  • Je kan je longtail fiets in je privé-uren gebruiken als gezinsfiets.
  • Longtail fietsen zijn als leasefiets te nemen. Je kan als firma zelfs een investeringskrediet krijgen.

Ben je een werkgever en overweeg je de aanschaf van bedrijfsfietsen? Of ben je een werknemer en wil je je baas overtuigen? Ons zusterbedrijf Veloplan adviseert kmo’s in Antwerpen over elk aspect van bedrijfsfietsen.

Bezoek veloplan.be

 

Riese & Müller e-bike Antwerpen
De Riese & Müller Multicharger is een longtail die geliefd is als bedrijfsfiets

 

Longtail fiets kopen in Antwerpen

Test een longtail fiets bij Fietsen De Geus

Heeft de longtail bike ook jouw hart gestolen? En zou je een keer zelf een rit willen maken op zo’n fiets? Dat kan! Bij Fietsen De Geus in Antwerpen, Berchem, Edegem en Schoten kan je helemaal gratis en vrijblijvend een testrit maken op de fietsen van jouw keuze.

We adviseren je om een reservatie te maken voor de testrit. Dit is niet verplicht, maar zo weet je zeker dat je direct geholpen zal worden in de winkel. Des te sneller zit je op het zadel van een longtail fiets!

Wil je weten welke longtails wij in ons gamma hebben? Hieronder vind je een overzicht.

Boek een gratis testrit   Bezoek onze winkels

Lees meer

Toont alle 10 resultaten

Toont alle 10 resultaten

Fietsen de geus