Wat je absoluut moet weten voordat je een bakfiets koopt

Bakfietsen

 

We gaan er niet over liegen: bakfietsen zijn niet goedkoop in de aanschaf. Des te belangrijker is het voor jou om te weten welke opties er zijn voordat je een bakfiets koopt. Geen zorgen, we helpen je.

We vertellen je:

  • Wat een bakfiets precies is;
  • Voor wie bakfietsen geschikt zijn;
  • Waar je op moet letten bij de aankoop;
  • En we vergelijken de bakfietsen in ons assortiment met elkaar.

We beloven je dat we al onze bakfietsen eerlijk en objectief onder de loep nemen. We geven de voordelen van ieder merk, maar ook de nadelen.

Het belangrijkste is dat jij uiteindelijk een goede keuze maakt bij het kopen van een bakfiets.

Elektrische bakfiets Classic Long Steps

Wat is een bakfiets?

Eerst beantwoorden we een belangrijke vraag: wat is een bakfiets?

Bakfietsen worden ook wel cargobikes genoemd. Het woord ‘cargobike’ wil zeggen dat het een fiets is met meer laadvermogen dan een normale fiets. Een cargobike kan dus ook een normale fiets zijn met een mand voorop. Ook kan een cargobike de vorm hebben van een longtailfiets. Maar als je een cargobike hebt met zo’n grote laadbak voorop, dan wordt het een bakfiets. De naam zegt het al, hè.

Samengevat: bakfietsen zijn fietsen met twee, drie of vier wielen die aan de voorkant een grote bak hebben. Daarin kun je van alles vervoeren: goederen, kinderen, huisdieren.

Bekijk het aanbod >

Bullitt bakfiets

Voor wie is een cargo- of bakfiets geschikt?

Als we kijken naar de bakfietsen die bij De Geus worden verkocht, bestaat 50% van de kopers uit jonge gezinnen en 50% uit zelfstandigen.

> Jonge gezinnen: Hier in Antwerpen gebruiken veel ouders met kinderen hun bakfiets als een stukje gezinsmobiliteit. Voor hen is de bakfiets binnen de stad een volwaardige vervanger voor de auto. Ze brengen de kinderen naar school met de fiets, gaan ermee boodschappen doen, brengen de hond ermee naar het park.

Topkeuze voor gezinnen: E-Bullitt + HCB + Canopy >

> Zelfstandigen: Veel schrijnwerkers, loodgieters, tuinmannen, dierenartsen en architecten gebruiken hun cargo- of bakfiets als vervoersmiddel tijdens het werk. Ze gebruiken de grote bak om hun materialen in te vervoeren.

Topkeuze voor zelfstandigen: Bullitt + HCB + Alu Box >

Waar moet je op letten bij het kopen van een bakfiets?

Stel jezelf de volgende twee vragen. Houd je antwoorden in gedachten wanneer je het assortiment van een fietsenwinkel bekijkt.

1. Aan welke wensen moet de fiets voldoen? Wat wil je in je fiets vervoeren? Kinderen? Top, maar hoeveel plaats moet er zijn? En moeten die kinderen gewoon in de bak zitten, of moeten er bankjes zijn? Of misschien zelfs een kinderstoeltje voor de allerkleinste? En wil je goederen vervoeren? Super! Maar mogen die in een open bak liggen of moet er een afsluitbare klep zijn, met oog op regen en diefstal?

En hoe belangrijk is het fietscomfort? Een bakfiets met twee wielen heeft doorgaans beter stuurgedrag en een optimalere wendbaarheid dan een drie- of vierwieler. Daarentegen staat een drie- of vierwieler stabieler geparkeerd, wat handig kan zijn als de bak zwaar beladen is (wat bij zelfstandigen nogal eens voorkomt).

2. Wat is je budget? Bakfietsen variëren enorm in prijs. Een elektrische bakfiets kost meer dan een niet-elektrische. En een bakfiets met allerlei accessoires (flightcase, kinderzitjes, tentje) is natuurlijk ook duurder dan een fiets zonder al die elementen. Een bakfiets van goede kwaliteit begint bij ongeveer € 1500 (zoals de Bakfiets.nl Cargobike Classic Short van € 1645). Dit gaat om een bakfiets zonder elektrische trapondersteuning. Wil je een e-bakfiets, dan betaal je voor een goed merk al gauw het dubbele (de elektrische Bakfiets.nl e-Cargobike Cruiser Long Steps is een goed instapmodel).

Eén kleine tip: Goedkoop is vaak duurkoop als het op bakfietsen aankomt. Je wilt tenslotte wel dat je fiets lang meegaat!

Vrijblijvend een ritje maken op een bakfiets naar jouw keuze?

Reserveer een testrit

Een vergelijking van bakfietsen: de voor- en nadelen

We nemen de merken van Fietsenwinkel De Geus onder de loep. Voor ieder merk noemen we de voor- en nadelen en vertellen we ons favoriete model.

Fietsenwinkels Sint-Andries

Urban Arrow

Urban Arrow heeft sinds hun oprichting in 2010 een grote groep trouwe fans gekregen – niet alleen in hun land van oorsprong, Nederland, maar ook hier in België. Hun elektrische bakfietsen behoren tot de absolute top als het komt op rijcomfort en afwerking.

> Goed om te weten: De bakfietsen van Urban Arrow zijn perfect gebalanceerd dankzij het geometrische frame. Ze zijn inmiddels te koop in 19 landen over de hele wereld. Het merk is continu bezig met het ontwikkelen, testen en verbeteren van de fietsen en accessoires, zodat elke generatie fietsen beter wordt dan de vorige. In 2010 en 2013 wonnen ze niet voor niets internationale prijzen voor hun  ongekend hoge kwaliteit.

> Prijzen: Binnen ons assortiment beginnen de prijzen van Urban Arrow bij € 4950 voor een Urban Arrow Cargo Flatbed en lopen op tot € 6290 voor de Urban Arrow Family Performance.

> Onze favoriet: Voor gezinnen de Urban Arrow Family Active Plus Disc 400Wh vanwege de vriendelijke witte vormen en voor ondernemers de Urban Arrow Shorty Performance CX Disc 500Wh omdat dit model zo’n grote, handige laadbak heeft.

Bekijk het aanbod >

Bakfiets trike met regentent

Bakfiets.nl

Bakfiets.nl is een klassiek Nederlands merk. De naam zegt het al, nietwaar? Ze komen met twee of drie wielen, in elektrische en niet-elektrische versies. De fietsen van Bakfiets.nl zijn misschien wel het meest een oer-bakfiets, want ze hebben zo’n heerlijke houten bak.

> Leuk weetje: Het toffe aan Bakfiets.nl is dat je hun modellen helemaal kunt laten aanpassen aan jouw wensen. Ander kleurtje? Geen probleem. Bankjes voor vier kinderen in de laadbak en een regententje erover? Kan ook. Of voor de werkmieren onder ons: laat een afsluitbare flightcase op de fiets plaatsen, zodat je al je materialen veilig opgeborgen houdt.

> Prijzen: vanaf ongeveer € 1700 voor het basismodel tot € 4000 voor een volledig uitgerust elektrische variant.

> Onze favoriet: sowieso een tweewieler. Tweewielers sturen natuurlijker en zijn minder zwaar. Ze voelen meer aan als een gewone stadsfiets. Laten we voor de Bakfiets.nl e-Cargobike Classic Short Steps gaan. Een oerdegelijke fiets en we vinden hem prachtig in petrolblauw!

Bekijk het aanbod >

Gazelle Cabby

Gazelle

In Antwerpen zijn de bakfietsen van het Nederlandse merk Gazelle al helemaal ingeburgerd. Je kunt Gazelle met recht de grondlegger van de bakfietshype noemen die momenteel heerst. Zij waren de eerste die bakfietsen op grote schaal produceerden voor een breed publiek.

> Licht en plooibaar: De bakfietsen van Gazelle hebben een licht aluminium frame. Bovendien zijn de bakfietsen plooibaar, wat het makkelijk maakt om de fiets in de gang of in een kleine berging te zetten. Ideaal voor stadsbewoners met beperkte ruimte! Wat ons ook erg bevalt: op een bakfiets van Gazelle kun je makkelijk een Maxi-Cosi bevestigen, wat ideaal is voor gezinnen. (In de bak passen moeiteloos drie kinderen!)

> Prijzen: Gazelle behoort tot de meest betaalbare merken voor bakfietsen. Al vanaf € 1699 heb je een niet-elektrische bakfiets van één van de betrouwbaarste fietsenmerken op aarde.

> Onze favoriet: De Gazelle Cabby uiteraard! Dit is dé droombakfiets voor gezinnen in de stad: licht, plooibaar, ruim en betaalbaar.

Bekijk het aanbod >

Bullitt bakfiets

Bullitt

Bullitt maakt absoluut de beste bakfietsen als we kijken naar stuurgedrag en wendbaarheid. Dit is te danken aan de relatief korte lengte van de fietsen en het lichte gewicht.

> Flexibele fietsen: Je kunt je Bullitt krijgen als basismodel zonder opsmuk, maar je kunt hem ook volledig naar je hand laten zetten. Heb je een gezin met jonge kinderen? Laat kinderzitjes met gordels plaatsen. Laat een tent installeren om de kleintjes droog te houden bij slecht weer. Wil je als ondernemer je Bullitt inzetten voor je werk? Een fiets met flightcase zorgt ervoor dat al je spullen goed opgeborgen zitten!

> Prijzen: De bakfietsen van Bullitt beginnen bij ongeveer € 3000 voor de niet-elektrische varianten en bij ongeveer € 4700 voor de elektrische.

> Onze favoriet: Daar hoeven we niet lang over na te denken. Het is de E-Bullitt + HCB + Canopy. Eerlijk is eerlijk, het is niet het goedkoopste model. Maar voor jonge gezinnen in de stad is het een volwaardige vervanger voor de auto. Je kinderen zitten veilig en droog en je hebt geen parkeer- of benzinekosten!

Bekijk het aanbod >

Thomas Vanderhoydonck van Fietsenwinkel De Geus

Financiering op een bakfiets? Het kan!

Voor iedereen die wel een bakfiets wil kopen, maar niet het hele bedrag in één keer kan of wil betalen, is er de optie van financiering. Zowel particulieren als professionelen kunnen een klein krediet aangaan om de kosten van een cargofiets te spreiden. De interesten voor zulke kredieten liggen bij alle banken vandaag de dag bijzonder laag. Via onze fietsenwinkels kan dat integraal geregeld worden via KBC Bank.

Lees alles over onze fietsleningen >

Onderzoek doen en uitproberen

Het vinden van jouw droombakfiets is een kwestie van veel onderzoek doen, zowel op het internet als in fietsenwinkels. We raden je absoluut aan om meerdere winkels te bezoeken en vele modellen te proberen. Stel vooral veel vragen: over de opties, over de kwaliteit van de onderdelen, over de prijzen, over de garantie.

Vraag in winkels of je proefritten mag maken. Want hoe kun je een goed besluit maken wanneer je niet eerst meerdere modellen hebt uitgeprobeerd? Bij Fietsenwinkel De Geus maken we het je makkelijk: je kunt online een proefrit reserveren.

Als er iets is waar je vragen over hebt, vertel het aan de mannen en vrouwen in onze fietsenwinkels in Antwerpen. Ze staan je met het grootste plezier te woord!

Reserveer een testrit

Word gratis een digitale Geus

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor toffe promoties, coole fietstips en splinternieuwe modellen

  • Je wil op de hoogte blijven van onze promoties, seizoensdeals, het laatste nieuws over De Geuzen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Fietsen De Geus.
Fietsen De Geus